REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Debranşări cu scântei, în Piaţa Chiliei: jurnaliştii, luaţi la palme şi atacaţi cu papuci

Debranşări cu scântei, în Piaţa Chiliei: jurnaliştii, luaţi la palme şi atacaţi cu papuci

Replica API 1 noiembrie 2013 | 00:00 74

Scandal ca la uşa cortului

Scandal ca la uşa cortului

Intervenţiile în forţă ale RAJA de joi dimineaţă n-au fost lipsite de incidente neplăcute şi situaţii amuzante. Echipe de debranşare, mobilizate special pentru clienţii datornici ai SC RAJA SA, au avut parte atât de oameni care şi-au achitat datoriile, văzând prezenţa jandarmilor şi a presei, cât şi de persoane care nu au avut reţineri în a brusca jurnalişti, alături de o colecţie impresionantă de jigniri şi ameninţări.

RAJA a demarat joi dimineaţă o amplă acţiune de recuperare a sumelor datorate de clienţii mai puţin conştiincioşi. Dintre Coiciu, Centru şi zona Piaţa Chiliei, de departe, cele mai interesante momente au avut loc în ultima locaţie vizată de acţiune. Echipele de debranşare, acompaniate de jandarmi, au ciocănit la mai multe persoane domiciliate pe străzile Chiliei, Ion Raţiu, Dobrogei sau Făgetului. Luaţi "pe sus" de la primele ore ale dimineţii, datornicii s-au speriat iniţial, însă s-au motivat în scurt timp şi, după plata datoriilor, şi-au dat "drumul la gură". Cum este şi cazul lui Omer Sevinci, dator de trei luni, cu suma de 1.200 de lei. Deşi susţinea iniţial că a achitat, ulterior a invocat lipsa emiterii facturii, apoi a schimbat "placa". Nu a avut de ales în momentul în care un buldozer şi-a făcut apariţia în faţa domiciliului deloc modest şi s-a achitat de datorii.

Lider de minoritate, cu datorii la RAJA

În speranţa unei perioade de graţie, pentru o sumă hilară, a crezut şi Tair Ali. Tair este iniţiatorul unei uniuni a turcilor şi tătarilor din România: Uniunea Minorităţii Turco-Tătare Musulmane, lansată în primăvara anului trecut. Liderul nostru a încercat să "dreagă busuiocul" cu "revin în cinci minute", fiind dator cu suma de 540 de lei, încă din luna august. În ciuda intervenţiei altor membri ai familiei, care nu s-au jenat să lovească un reprezentant al presei cu un papuc şi să ia la palme un cameraman, Tair s-a ales, literalmente, cu ţeava spartă. Deşi, prin "mână de la mână", familia şi vecinii au achitat debitul, aceştia, probabil, vor fi nevoiţi din nou să reia cheta, întrucât buldozerul a rezolvat problema datoriei, iar Tair este nevoit acum să achite şi taxa de rebranşare. Potrivit şefului sectorului de debranşare, Constantin Buşu, Tair are de achitat 1.300 de lei: "A achitat debitul, dar asta după nenumărate sesizări din partea noastră. În mod normal, acţionăm în 45 de zile, ulterior trimitem sesizările. În cazul lui Tair, pentru deplasarea echipajului, a utilajului, cât şi pentru asfaltul din spaţiul public afectat, el are de achitat 1.300 de lei", a declarat Buşu. Pe listele de joi ale celor de la RAJA, figurează aproximativ 120 de persoane, toate cu restanţe încă din luna august. Recordul este stabilit de Toda Tache, cu aproximativ 1.900 de lei.

Buldozerul, motivaţia clientului

Acţiunea nu este singulară, întrucât RAJA efectuează periodic "vizite" la răuplatnici. Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii, Irina Oprea, neachitarea sumelor restante pentru debite agravează situaţia beneficiarilor, întrucât, în eventualitatea în care doresc continuarea colaborării, trebuie să achite, pe lângă datorie, taxele pentru debranşare şi rebranşare: "Echipele de control din cadrul societăţii noastre au desfăşurat o acţiune de verificare şi debranşare a abonaţilor, unde a fost cazul. Au fost avizaţi pentru debranşare din cauza debitelor de apă de aproximativ 11.000 de lei, 51 de abonaţi. Majoritatea dintre cei care riscau debranşarea, imediat şi-au achitat facturile restante. De cele mai multe ori, din păcate, persoanele vizate nu se achită de datorie decât dacă văd echipele de debranşare şi utilajele la poarta lor. În mod normal, toţi sunt avizaţi, notificaţi, chemaţi la consiliere pentru eşalonarea debitelor, însă refuză în continuare plata şi după aceste demersuri legale. Astfel, suntem nevoiţi să îi debranşăm de la sistemul de apă şi canalizare. În plus, toţi cei care sunt debranşaţi, sunt din stradă şi în momentul în care doresc să beneficieze din nou de serviciile noastre pentru apă potabilă şi canalizare, trebuie să achite şi taxele aferente debranşării şi rebranşării, pe lângă sumele restante pentru debite", a declarat Oprea.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218