REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universității Ovidius acuză: i s-a falsificat semnătura pe referatul lucrării unui deținut

Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universității Ovidius acuză: i s-a falsificat semnătura pe referatul lucrării unui deținut

Replica API 15 ianuarie 2016 | 11:08 584

Merge la DNA

Merge la DNA

După ce procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor științifice elaborate de deținuți sub coordonarea mai multor cadre didactice universitare, iată că noi detalii ies la iveală. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța acuză că semnătura lui apare pe referatul ce însoțește lucrarea unui deținut al Penitenciarului Poarta Albă, aceasta fiind falsificată. “Cu probabilitate, voi sesiza DNA-ul. Este evident, că același document apare sub numele meu și nu seamană nici măcar cu 10%. Cine a făcut-o, nu pot să spun, că nu știu. Nu este o situație plăcută, evident.”, a declarat pentru “Replica”, Emanuel Plopeanu. Decanul susține că dorește clarificarea acestui aspect, astfel încât imaginea sa să nu fie prejudiciată. “Din punct de vedere moral și profesional, nu am nimic să îmi reproșez. Doar că doresc o clarificare a poziției mele, care nu a fost nici pe departe, în acest caz, de referent sau coordonator.”

Ce spune rectorul Universității Ovidius despre acest scandal declanșat, culmea, chiar în perioada în care reprezentanții ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) desfășoară un control în cadrul instituției? „Deocamdată nu avem toată informația necesară cu privire la cazul decanului. Practic, el avea rolul de referent. Încercăm să elucidăm acest aspect. O să vorbesc cu domnul decan“, a precizat Sorin Rugină. Cât despre dosarul DNA, care vizează cadrele didactice ce au coordonat lucrările deținuților, acesta a precizat că a declanșat o analiză la nivelul unității de învățământ superior, pentru a verifica gradul de implicare al profesorilor universitari.

Profesorii universitari care au coordonat lucrările deținuților ar putea să-și piardă funcțiile

Dacă acuzațiile procurorilor se adeveressc, atunci cadrele universitare își vor pierde funcția. „Am declanșat o analiză internă, imediat după ce s-a publicat acel clasament, pentru că, oficial, n-am primit nici o adresă. Ulterior, de la Ministerul Educației ne-a dat termen, până-n 11 febraurie, să analizăm fiecare caz în parte. Între timp a apărut și sesizarea DNA. Problema necesită mai multă aprofundare. O să trimit adresă la edituri să ne comunice profesorii implicați de la Universitatea Ovidius“, a mai precizat rectorul Universității Ovidius. „Vedem gradul de abatere la cei care au funcții, la cei care sunt doar profesori. Au acțioant în baza gradului didactic oferit de universitate, apare numele universității și va trebui să lămurim. Există sancțiunile de rigoare pentru implicarea instituției. Există posibilitatea să-și piardă funcția, dacă sunt implicați, există demisia de onoare, în primul rând, și apoi demiterea de către conducere. E o problemă care trebuie clarificată pentru că universitatea nu trebuie să apară într-un astfel decaz,de favorizare a infractorului“, a conchis Rugină.

Mirela Pasca, Diana Neață

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102