Decizia de sancționare a directoarei de la Școala nr. 30, anulată de Ministerul Educației!
Decizia de sancționare a directoarei de la Școala nr. 30, anulată de Ministerul Educației!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFlorentina Țigmeanu, directoarea Școlii nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, și-a făcut dreptate, după scandalul care s-a iscat odată cu numirea sa în funcția de conducere a unității de învățământ și, implicit, după ce a fost sancționată de Comisia de Disciplină. Colegiul Central de Disciplină din cadrul Ministerului Educației a dispus anularea deciziei de sancționare disciplinară a lui Țigmeanu, emisă în luna martie a.c.
Pe parcursul mai multor ediții, Replica a adus în atenția opiniei publice scandalurile iscate în cadrul Școlii nr. 30 „Gheorghe Țițeica“, după preluarea funcției de director de către Florentina Țigmeanu. Sunt acuzații că s-ar fi format deja două tabere care luptă pentru autoritate, una dintre acestea fiind formată din mai mulți profesori ai școlii, în frunte cu fostul director Dorin Cernăianu, iar cealaltă din noul manager, care a obținut postul prin concurs.
Odată cu venirea Florentinei Țigmeanu, “vechea gardă” ar fi demarat o întreagă campanie împotriva sa, primind-o în „doliu“ și formulând și un memoriu, transmis Inspectoratului Școlar Județean, prin care îi sunt reproșate probleme care existau încă de pe vremea când Dorin Cernăianu era la conducere, precum suprapopularea claselor.
Este de menționat faptul că, în timpul mandatului lui Cernăianu existau în cadrul unității și colective de 37-39 de elevi, dar problema a fost sesizată doar după ce acesta a pierdut poziția în administrație. ISJ-ul a acționat cu promptitudine, demarând un control în cadrul instituției în urma căruia nu s-au găsit nereguli care să motiveze sancționarea directorului, scop urmărit de cei ce au înaintat memoriul. Precizăm că Țigmeanu a depus mari eforturi pentru a soluționa deficiențele care afectau activitatea unității, alegând să închirieze o anexă modulară, care este folosită ca spațiu de desfășurare a unor ore de curs.
Nereguli în organizarea comisiei de disciplină
În mod bizar, după încheierea acestui episod, un alt memoriu, similar, dar cu autori anonimi, a ajuns la Ministerul Educației, care a dispus soluționarea de către Inspectoratul Județean. S-a realizat un nou control, în urma căruia s-a decis constituirea unei comisii de disciplină care, potrivit unor surse, nu îndeplinea condițiile necesare luării unei decizii. Pornind de la probabilitatea ca cei care au transmis memoriul Ministerului Educației să fie aceiași ce s-au adresat inițial Inspectoratului Școlar Județean, participarea acestora în cadrul organului însărcinat cu atribuții de cercetare disciplinară a angajatului nu este permisă. Totuși, mai mulți dintre aceștia au votat pentru sancționarea lui Țigmeanu. Spectacolul nu se oprește însă aici, în cadrul întrunirii comisiei având loc mai multe incidente ce pun sub semnul întrebării integritatea întregii proceduri. În mod normal, atunci când se consideră modalitățile de sancționare ale unui cadru didactic, se pleacă de opțiunea aplicării unui simplu avertisment scris, etapă ce nu a fost însă luată în calcul.
Consilierii locali, șocați de comisie
Ba chiar mai mult, membrii comisiei au votat de mai multe ori sancționarea, până s-a ajuns la rezultatul dorit, fapt ce a fost observat și adus în discuție de unul dintre consilierii locali prezenți. Anonimizarea voturilor se află, de asemenea, sub semnul întrebării. Într-un final, Florentina Țigmeanu a fost sancționată, prin interzicerea participării la concursuri pentru o perioadă de 3 ani. Contactată pentru un punct de vedere, aceasta nu a dorit să facă declarații, precizând doar că va contesta decizia.
Ministerul Educației i-a făcut dreptate Florentinei Țigmeanu
După ce a fost sancționată, în luna martie, cu interzicerea participării, pe o perioadă de trei ani, la concursurile pentru ocuparea funcției de director, de către Consiliul de Administrație al ISJ Constanța, după solicitarea Consiliului de Administrație al școlii, Țigmeanu a contestat decizia, obținând în final o victorie.
Colegiul Central de Disciplină, structură din cadrul Ministerului Educației, a admis excepția de nulitate a procedurii de cercetare disciplinară și a dispus anularea deciziei de sancționare, hotărând că întreaga procedură a fost viciată.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News