REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

DECIZIA magistraţilor: ‘EXCES DE PUTERE’ cu privire la SPAŢIUL VERDE din TOMIS NORD, cedat de Mazăre unui veteran de război MORT!

DECIZIA magistraţilor: ‘EXCES DE PUTERE’ cu privire la SPAŢIUL VERDE din TOMIS NORD, cedat de Mazăre unui veteran de război MORT!

Replica API 1 iunie 2019 | 00:29 733

A ajuns în posesia afaceristului despre care se spune că ar fi fost implicat în „proiectul” Aqua Magic

A ajuns în posesia afaceristului despre care se spune că ar fi fost implicat în „proiectul” Aqua Magic

Locuitorii din Tomis Nord au scăpat, pentru moment, de corvoada că spaţiul verde ar putea fi betonat. Odată cu motivarea instanţei de fond, la suprafaţă au ieşit numite nereguli, judecătorii constatând că există un excces de putere la momentul adoptării hotărârii din 2007, iniţiată de Radu Mazăre, atunci când a atribuit terenul unui veteran de război...decedat. Teren care, ulterior, mai exact în anul 2014, a ajuns în posesia unui cunoscut afacerist, despre care se ştie că ar fi deţinut acţiuni la societatea Agualand (ce deţine parcul Aqua Magic, construit pe un teren din dosarul Retrocedărilor, în care a fost condamnat Radu Mazăre). Prin urmare, locuitorii de pe strada Suceava, zona blocurilor U4 şi U1, pot sta liniştiţi pentru o perioadă, rămânând a se rezolva şi problema cu proprietarul terenului.

În anul 2012, cartierul în Tomis Nord intrase sub lupa autorităţilor locale din pricina străduţelor înguste şi a spaţiului mort. Un proiect de sistematizare a cartierului prevedea lărgirea străduţelor şi construirea a peste 600 de locuri de parcare, iniţiativă ce a fost bine primită de către locuitorii zonei. Însă, bucuria locuitorilor a fost umbrită, după doi ani, de un panou ce a răsărit pe spaţiul verde din faţa blocului U4, situat pe strada Suceava, panou care a alarmat constănţenii, aceştia declarându-se de-a dreptul revoltaţi întrucât consideră că puţinul spaţiu verde ce a rămas în urbea de la malul mării va fi betonat şi transformat în blocuri. Anunţul a fost făcut în data de 25 iunie 2014 şi prevedea consultarea asupra propunerilor preliminare în ceea ce priveşte planul urbanistic zonal "Zona delimitată la nord şi la vest de strada Suceava, la sud de strada Adamclisi, la est de Aleea Heracleea, Aleea Capidava şi strada Argeşului". Mai exact, prin acest plan urbanistic se urmărea stabilirea unei reglementări noi cu privire la regimul de construire, şi asta pentru că în zonă sunt blocuri cu 3 nivele, diversificarea funcţiunilor din zonă, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a lui, retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelelor. Conform panoului amplasat la acea vreme pe spaţiul verde de lângă blocul U4, cu 3 nivele, se urmărea edificarea unei clădiri P+6 şi locuri de parcare. Un prim pas a fost făcut la Agenţia de Mediu, fiind emis şi avizul. De-atunci, constănţenii de pe strada Suceava s-au zbătut să împiedice realizarea investiţiei. Şi au reuşit, se pare, pentru moment,c u ajutorul avocatului Stelian Ion care a obţinut, în primă fază, anularea avizului de mediu. Pe 30 mai ac. a venit şi victoria, respectiv anularea hotărârii care a stat la baza acestui proiect.

Afaceristul Cilibia, proprietarul terenului. Cum a ajuns în posesia lui!

Însă, să o luăm cronologic. Urmare a cererii din 2005 înregistrată la Primaria municipiului Constanta de veteranul de război Aurel Botez, se solicita conform Legii nr. 44/ 1994, art. 13, atribuirea în proprietate a unei suprafeţe de teren. În 2006, i s-a răspuns că nu sunt terenuri lotizate care să fie atribuite veteranilor de război conform Legii nr. 44/1994. Ulterior, prin HCLM 421/2007 s-a aprobat trecerea din domeniul public al municipiului Constanta în domeniul privat al municipiului Constanta a terenului în suprafaţă de 500,00 mp., situat în str. Suceava, zona bloc U1 în favoarea aceluiaşi veteran de război. Culmea este că solicitantul, la momentul adoptării hotărârii de consiliu, era decedat. Aşa că, terenul a ajuns la moştenitoarea acestuia, A. U. Cu 4 zile înaintea ședinței de consiliu în care a fost adoptată HCLM nr. 412/27.07.2007, aceasta l-a împuternicit prin procura specială pe un oarecare G. A. să vândă oricui va considera acesta de cuviință și la orice preț terenul ce urma a fi atribuit în proprietate, fiind de altfel vândut, în 2014, lui Cilibia Dumitru, la un preț de numai 47.500 Euro.

După ce au aflat că vor rămâne fără spaţiul verde, câţiva constănţeni au deschis o acţiune în instanţă, solicitând anularea HCLM 412/2007, hotărâre privind atribuirea în proprietate a unei suprafete de teren lui Aurel Botez, veteran de razboi. Reclamanţii spun că, în procesul-verbal de ședință nu reiese rezultatul votului, „acest viciu atrăgând nulitatea hotărârii și nu sunt îndeplinite nici condițiile de fond pentru atribuirea terenului în baza Legii nr. 44/1994, spun reclamanţii în instanţă”, potrivit rolii.ro. Reclamanţii au mai arătat în instanţă că „dreptul de împroprietărire a veteranilor de război nu este prevăzut de lege în orice condiții, ci doar în cazul în care există disponibil or primăria i-a comunicat veteranului, în anul 2006, că nu există terenuri disponibile pentru atribuirea de teren deși exista în zona „Veterani””. Proprietarul trebuia să păstreze acest teren cu destinația de spațiu verde și avea obligația, conform art. 7 lit. d) din Legea nr. 24/2007 care reglementează obligațiile persoanelor fizice, să nu ocupe cu construcții permanente zona inventariată ca spațiu verde

Dumitru Cilibia a formulat cerere de chemare în garanție a Consiliului Local Constanţa, prin care a solicitat ca acesta să-i plătească suma de 47.500 Euro, contravaloarea terenului în suprafață de 500 m.p. și să suporte orice daune interese viitoare constând în prejudicii, dacă HCLM nr. 412/2007 va fi anulată.

Tribunalul: Se conturează premisele existenței excesului de putere

În iunie 2018, Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în favoarea reclamanţilor, anulând H.C.L.M. Constanţa nr. 412/27.07.2007. Este incredibil ce spun judecătorii în motivarea deciziei! „Se constată că art. 13 al. 1 lit. b) din Legea nr. 44/1994 instituie dreptul veteranilor de război decorați la împroprietărirea cu 500 m.p. pentru loc de casă, așadar legea însăși stabilește destinația terenului astfel atribuit, iar folosirea lui în orice alt scop nu se poate realiza decât cu încălcarea legii, indiferent dacă aceasta s-a menționat sau nu în hotărârea de atribuire. În aceste condiții, vădit se diminuează spațiul verde, iar atribuirea astfel efectuată nu permite păstrarea acestei destinații a terenului indiferent ce fel de construcție se edifică. Relevant este și faptul că trecerea terenului în cauză din domeniul public în cel privat nu implică și schimbarea destinației sale. Prin urmare, pârâta A.U. a preluat la data de 01.10.2007 acest teren cu destinația de spațiu verde și avea obligația, conform art. 7 lit. d) din Legea nr. 24/2007 care reglementează obligațiile persoanelor fizice, să nu ocupe cu construcții permanente zona inventariată ca spațiu verde, obligație transmisibilă propter rem”, se arată în motivarea instanţei, publicată de rolii.ro. „Cu toate acestea, în contractul de vânzare-cumpărare „s-a pierdut” destinația de spațiu verde a terenului, fiind menționată categoria de folosință „curți-construcții” ceea ce creează premisele construirii fără îngrădire pe terenul menționat și, deci, imposibilitatea păstrării destinației inițiale, indiferent dacă a fost edificată sau nu vreo construcție până în prezent. Prin urmare, se constată că hotărârea contestată a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor imperative ale Legii nr. 24/2007. ”, şi-a mai motivat judecătorul de caz decizia.

Nu în ultimul rând, mai reține Tribunalul că hotărârea analizată este criticabilă și din perspectiva fundamentării dispoziției de trecere a terenului în cauză din domeniul public în domeniul privat. Astfel, nici în expunerea de motive şi nici în cuprinsul celorlalte acte care au stat la baza hotărârii contestate nu s-a făcut vreo referire la pierderea de către terenul în cauză a interesului sau uzului public, astfel încât să se justifice hotărârea astfel adoptată. „În aceste condiții, se conturează premisele existenței excesului de putere, așa cum este definit de art. 2 al. 1 lit. n) din Legea nr. 554/2004, oricând fiind posibilă, în această manieră, scoaterea din domeniul public a spațiilor verzi din jurul blocurilor și afectarea lor edificării de noi construcții cu încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Concluzionând, se constată că hotărârea contestată este nelegală, iar reclamanții sunt persoane vătămate, justificând un interes legitim privat în solicitarea de anulare a acesteia câtă vreme sunt proprietarii unei locuințe situate în blocul U1, cu toate camerele orientate (la mică distanță) spre spațiul (încă) verde ajuns în proprietatea pârâtului Dumitru Cilibia, iar restrângerea acestuia prin edificarea de construcții îi afectează vădit”, a conchis instanţa.

Evident, pârâţii au formulat recurs, la Curtea de Apel Constanţa, acesta fiind înregistrat în noiembrie 2018. Joi, 30 mai, judecătorii instanţei ierarhice s-au pronunţat, în sensul că au fost respinse recursurile, ca nefondate, decizia fiind definitivă.

Acest succes în instanţă nu presupune şi anularea contractului de vânzare cumpărare, încheiat cu Dumitru Cilibia. Potrivit avocatului Ştefan Bitoleanu, este nevoie de o altă acţiune în instanţă prin intermediul căreia să se solicite anularea documentului. Apoi, Primarul Decebal Făgădău trebuie să facă demersurile legale pentru a reînscrie acest teren în inventarul bunurilor aflate în domeniul public al municipiului Constanța, alături de celelalte zeci de terenuri din dosarul retrocedărilor ilegale făcute de Mazăre.

Cilibia ar deţine acţiuni la Aqualand, societatea care deţine Aqua Magic, construit pe teren din dosarul Retrocedărilor

Dumitru Ion Cilibia, născut la Botoşani, este un afacerist cunoscut în Constanţa, în 2011 fiind inclus pe lista celor mai bogaţi constănţeni. Despre Cilibia se ştie că era implicat în societatea Aqualand, alături de Sorina Gina Hortolomei. Terenul pe care funcţionează Aqua Magic, deţinut de firma amintită, apare şi în dosarul Retrocedărilor, dosar în care Radu Mazăre, condamnat la 9 ani cu executare, şi alţi funcţionari din primărie, au fost acuzați de constituirea unui grup infracționat privind retrocedarea ilegală a mai multor terenuri din Mamaia, Mamaia Nord și municipiul Constanța.

Unul dintre acestea este terenul pe care funcţionează parcul Aqua Magic, amplasat pe două terenuri atribuite în compensare lui Dumitru Ioan Cocăneanu, ajuns apoi în proprietatea Paraschivei Barbu, deținătoarea complexului Grand. După un lung traseu, aceste terenuri au fost trecute în proprietate deplină firmei Aqualand SA, pentru suma de 498.144 euro, în condiţiile în care subevaluarea acestui teren ar fi de peste 4 milioane dolari.Și portul Tomis a fost concesionat. Terenuri care trebuie să ajungă, din nou, potrivit ICCJ, în proprietatea statului.

Cilibia, partener de afaceri cu Borcea

DIICOT- STRUCTURA CENTRALA a efectuat, în noiembrie 2018, 24 de percheziții pe raza Bucuresti, jud.Ilfov, Brăila, Constanta într-o cauza vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fapte de evaziune fiscală, spălare a banilor. Cercetările efectuate au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat), şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe. Grupul infracţional organizat a fost constituit de către numiţii Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită de numiţii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitraş şi Muntean Valeriu, în mecanismul evazionist fiind implicaţi şi reprezentanţii societăţilor beneficiare (şi care aveau relaţii contractuale cu firme din grupul Rompetrol)-printre care şi Dumitru Cilibia, care prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispoziţia numiţilor Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev şi Burcă Vitalie) erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.

Numele lui Dumitru Cilibia este asociat şi cu firma Petroconst, firmă care a câştigat mai multe contracte de la Primăria Constanţa, dar şi cu Allclass SRL, societate în care apărea şi numele fostului viceprimar al Constanţei şi fost ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.

În 2004 a candidat la Senatul României, din partea PSD.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai mama noastra de neam cu combinatiile in sange ! Noroc ca judecatorii sunt singurii care mai pot opri asemenea combinatii , altfel in 20-30 de ani se alege praful de tot ! Romani , trebuie sa luptam ptr. a ne apara drepturile , interersele , caracatita combinagiilor tb oprita ! Cat despre Fagadau , se pare ca va ajunge de unde a plecat - la Microrezervatie ! Sa nu fi in slujba cetateanului fie si pentru a-ti asigura continuitate la conducerea primariei , dupa mine e o mare prostie !
0
0
sa vina institutiile statului sa cerceteze excesul de putere atunci
2
0
sigur suntem un popor de handicapati daca construim blocuri inte blocuri. fara parcari si fara locuri de joaca suntem iremediabil pierduti . pacat de sangele varsat
2
0
Opriti-ma si pe mine in trafic ct 85 frk perchezitie si veti gasi arma alba preferata GELU asa mi-am poreclit vibratorul cand e femeia plecata si nu gasesc pe cinev sa mi-l introudca o fac singur va puup a voastra Faruka o tipa sensibila
1
1
Astfel de actiuni trebuiau incepute la instanta impotriva tuturor constructiilor care au distrus orasul Constanta ! Blocuri peste blocuri apartamente care nu mai vad lumina soarelui, statii de benzina langa blocuri de locuinte, etc.
11
0
Pai unde vroiai sa ajunga madam barbu daca o stergea la cur pe mamica lui radu?
13
0
Mazare merita 50 de anide puscarie ---a facut varza orasul asta ---ti-e rusine sa locuiesti aici
23
0
Asa este. Mare a distrus tot. Insa nici cu Stelian marele avocat nu mi-e rusine. Vad ca Replica il pupa din ce in ce mai des, pe el si pe mormolocul de chit-chit Vergil. Pentru bani bineinteles. Acesti doi insa sunt parlamentari dar in parlament nu fac nimic, DAR CHIAR NIMIC. Atata stiu cel mai bine, sa urle hotii si coruptii dar cred ca o fac cand se uita in oglinda
19
3
fagabou ia-o pe ma-ta si mars linga mazare
9
3
de schimbul de teren de la retrocedate de care a beneficiat draghici dumitru nu se intereseaza parchetul? dar de contractul cu primaria facut pe cimitirul central pe perioada nedeterminata? cadoul de la mazare
18
1
Alo FRINA. Daca-i vorba despre m ORTI SI VETERANI eu zic ca parchetul sa-l ia la puricat si pe TEO dositul. El stie mai multe. Bine ca nu s-a aprobat construirea unui CIMITRIR INTERNATIONAL ca la valea uzului ca aveam scandal cu unguri la constanta. Ati vazut cum de s-au inmultit astia aici. Auzi doua mii. Viitorii investitori ai lui fagabou.
15
0
In 2019 noi suntem ocupati sa rezolvam instante din 2007. Intre timp astia distrug orasul la liber...
20
2
Fagabou dute dupa mazarel la Rahoova. Ti ai draq de parveniti hoti si koorve. Sa dea domnu sa iei cel putin 10 ani si confiscarea averii.
17
3
Avocata Haralambie Lizita, vai-vai! Adevarul este ca se potrivesc : 2 ulitati
19
0
Fagadau toata viata ta ai fost sclavetele infeactorului Mazare si acum ai curaj sa iesi pe strada in Constanta in loc sa iti dai demisia? Atunci tot viceprimar erai? Cand s-a atribuit terenul si evident tu nu stii nimic ha ha
34
3
Fagadau,orasu-i ciopartit si tu taci, nu iei atitudine? Cat de sluga poti fi !? Si tu si nulitatile de parlamentari locali, pupi curistii lui Stroe si Dragnea?
34
2
Stau si ma intreb cum o analfabeta ca Barbu Paraschiva dintr-o umila vanzatoare sefa a unui magazin sa ajunga sa se invarta in cercul de mafioti condus de excrocul suprem Mazare. Cand va da inapoi tot ce-a obtinut prin furt aceasta nulitate care si-a facut fiica consul? Sau asteapta sa treaca aceasta furie si apoi sa inceapa din nou escrocheriile?
30
0
Mazare la puscarie pe 60de ani a distrus constanta si spatile verzi parcari nu a facut a facut blicuri abuzive nenorocitu a vandut teren la bucata . Diota bloc,city parc blocuri intre blocuri.parcu tabacarie vandut.abatoru vandut pt a face blocuri.parcare rusi vanduta.parc buteli vandut.
40
0
...mai cautati...mai cautati...veti gasi si alte terenuri ce au fost luate pe numele unor persoanem veterani de razboi... deecedate...incepeti de prin 2000 sa cautati...abia atunci veti descoperi adevaratul jaf facut de pastaia tembela si gashca de hotomani...Acum vine maica-sa cu tot neamul pe la toate televiziunile altor infractori sa planga.....confiscarea extinsa...asta e solutia ...recuperarea intregului prejudiciu...actualizat cu inflatia !!!
64
1
Ocna grea, asta merita Mazare cu tot neamul lui de escroci. Idiotii ii plang de mila jigodiei iar Cta a fost distrusa de golan si gasca de hoti. Vis a vis e terenul finului porcului, George Ciocoiu pe care sa construit un bloc si pe care Radet la bransat gratuit la retea. Acum golanii sunt activi online, sa fie tot in centrul atentiei. Sufera frustatii ca Mihai si Sandel, nu le mai deconteaza nimeni telefonul benzina mancarea si betiile. Si curvele ii ocolesc. La munca cu pramatiile astea, in ocna pe viata. Niste filfizoni care daca nu furau, n-aveau un ban. Vai de mama lor! Ps-Fagadau, tu???
50
1
Va spun eu sigur ca de fapt terenul a fost excocat de acest detinator al procurei care a gasit un veteran de razboi mostenit de o batrana care nu ar fi obtinut nimic niciodata de la Mazare si echipa lui de infractori,dupa care acesta a obtinut terenul si la vandut la pretul corect in acte trecandu-se o suma modica...Cei pacaliti raman constantenii carora li sa furat orasul,iar castigatorii sant echipa Mazare.
45
1
drogata sa numai iasa din puscarie!!!
45
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367