REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Decizie definitivă a Curţii de Apel Constanţa: taxă de mediu e ILEGALĂ!

Decizie definitivă a Curţii de Apel Constanţa: taxă de mediu e ILEGALĂ!

Replica API 21 iulie 2016 | 00:00 262

În acord cu o hotărâre europeană

În acord cu o hotărâre europeană

Curtea de Apel Constanţa a decis: taxa timbrului de mediu e ilegală! Într-o speţă, judecând recursul unei reclamante din Constanţa, Curtea de Apel a admis, pe 13 iulie a.c., cererea de recurs a acesteia şi a obligat Instituţia Prefectului - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa la înmatricularea autoturismului în discuţie fără plata timbrului de mediu. Soluţia este definitivă şi a survenit în urma unei decizii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în dosarul unui reclamant din Cluj, respectiv Vasile Budişan. Astfel, Curtea de Apel Constanţa, după o perioadă de mai bine de 3 ani, a înţeles, a acceptat faptul că timbrul de mediu este discriminatoriu şi nu satisface cerinţele Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene.

Pe 21 octombrie 2015, Alina J. a depus o acțiune în instanță, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Constanța-Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere, Inmatriculări Autovehicule. Aceasta solicita instanței să constate că taxa de mediu este discriminatorie și n-ar trebui plătită la autoturismele second hand. Inițial, Tribunalul i-a respins acțiunea, în ianuarie 2016, însă avocații reclamantei au formulat recurs.

Și au câștigat, grație unei decizii a Curții Europene de Justiție, pronunțată în dosarul unui reclamant din Cluj, al cărui dosar avea același obiect: desființarea taxei de mediu. „Admite recursul. Casează hotărârea recurată. Rejudecând dispune: Admite cererea de chemare în judecată. Obligă Instituția Prefectului Constanța-Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere, Inmatriculări Autovehicule Constanța la emiterea certificatului de înmatriculare pentru autoturismul marca OPEL , tip ADAM, fără plata timbrului de mediu prevăzut de O.U.G. nr. 13/2009 privind timbrul de mediu pentru autovehicule“, se arată în minuta Curții.

Avocatul Viorel Papu a explicat, pentru Replica de Constanța, care a fost, concret, motivul pentru care, îns fârșit, judecătorii constănțeni au înțeles că timbrul de mediu este descriminatoriu. „ Au fost două sesizări paralele, una din Constanța, și a doua, cea a lui Budișan Vasile din Cluj. Deși Constanța a admis cererea de sesizare a Curții Europene mai devreme decât Cluj, Clujul s-a mișcat mai repede, a trimis-o mai repede la Curtea Europeană de Justiție, iar aceasta a spus că timbrul de mediu contravine dreptului comunitar, e în contradicție cu dispozițiile Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene“, a spus avocatul Papu.

Astfel, cei care achiziționează autovehicule second hand dintr-un stat membru au două variante: ori plătesc și iau banii înapoi, ori solicită să înmatriculeze fără să plătească timbrul. „Foarte important, vorbim numai despre autovehicule second hand din Uniunea Europeană, ultima înmatriculare să fi fost în Uniunea Europeanu, nu vorbim de second-uri din România, nu vorbim de Statele Unite sau Canada“, a explicat Papu.

„Toți cei care sunt în situația acesta, ar trebui să deschidă o acțiune în instanță și să invoce acea decizie a Curții Europene, cauza Budișan, iar judecătorii, din punctul meu de vedere, ar trebui s-o aplice direct, fără nici un fel de altă discuție. Timbrul e de vreo trei ani de zile. De atunci, eu și alți avocați lucrăm încontinuu, că timbrul nu e ok. Iată, Curtea Europeană a confirmat asta, deși judecătorii din Constanța spuneau că nu e așa. Cei care l-au plătit până acum, ar trebui să dea în judecată să-și recupereze banii“, a conchis Viorel Papu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367