REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Decizie grea pentru judecători: să înceapă sau nu judecarea Marianei Mircea, fost primar acuzat de abuz?

Decizie grea pentru judecători: să înceapă sau nu judecarea Marianei Mircea, fost primar acuzat de abuz?

Replica API 25 mai 2018 | 00:58 464

Judecătorii constănțeni nu se pot decide dacă să aprobe sau să nu aprobe trimiterea în judecată a Marianei Mircea, fost primar de Cernavodă (actual consilier local), acuzat de abuz în serviciu în formă constinuată. Aceasta a fost trimisă în judecată la sfârșitul anului trecut, de procurorii DNA, iar primul termen în cameră preliminară a avut loc pe data de 7 februarie a.c. După administrarea unor probe, pe data de 13 aprilie, Tribunalul Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul emis de DNA și s-a dispus, pe fond, începerea judecății cauzei. Cum prima hotărâre nu a fost definitivă, fostul primar de Cernavodă a contestat decizia la Curtea de Apel. Aici primul termen a fost marți, 22 mai, când instanța stabilit că mai are nevoie de timp pentru a delibera, acordând termen pentru joi, 24 mai când, teoretic, ar fi trebuit să se dea o soluție, însă, până la ora publicării acestui articol, pe Portalul instanțelor de judecată încă nu a fost afișat nici un rezultat.

În ceea ce privește dosarul, pe fond, procurorii DNA susțin că, în perioada decembrie 2010 – martie 2012, Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, în exercitarea atribuțiilor specifice acestei funcții, a atribuit în mod preferenţial şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice, cum ar fi, de exemplu, lucrări de reparații și renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene și altele de acest gen. În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, Mariana Mircea a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziţie, dând dispoziţii subordonaţilor să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depăşit pragul valoric de 15.000 euro prevăzut de dispoziţiile art. 19 din OUG nr. 34/2006. Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepţia lucrărilor/serviciilor contractate şi a dispus plata acestora. Procurorii mai spun că, în unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului. Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin Marianei Mircea. Primăria Cernavodă s-a constituit parte civilă cu suma de 1.078.384 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367