REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Decizie interesantă: statul a pus un expert din SRI la conducerea Rompetrol. Cui îi ia locul

Decizie interesantă: statul a pus un expert din SRI la conducerea Rompetrol. Cui îi ia locul

Replica API 11 aprilie 2016 | 00:00 1920

Semnal dat noilor patroni chinezi ai rafinăriei?

Semnal dat noilor patroni chinezi ai rafinăriei?

Ministerul Energiei şi-a numit un nou reprezentant în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare SA, după ce l-a revocat pe Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, instalat în această funcţie în iunie 2015. Decizia este una foarte interesantă, din mai multe punct de vedere. Astfel, administratorul revocat înainte de expirarea mandatului este fostul asociat al preşedintei PNL Alina Gorghiu în firma acesteia de avocatură SCPA Gorghiu, Pop şi Asociaţii.

De cealaltă parte, noul administrator Rompetrol din partea României este, nici mai mult, nici mai puţin, decât angajat SRI, la vedere. Situaţia este una cu totul specială. Practic, statul român a pus în CA-ul uneia din firmele strategice din ţară, aflată în proprietatea chinezilor, un cadru al serviciului săi intern de informaţii, expert în securitate naţională. China Energy Company (CEFC) a anunţat în decembrie 2015 preluarea a 51% din acţiunile KMG International, compania kazahă de stat care deţinea Rompetrol.

Ministerul Energiei, prin care statul român deţine 44,6959% din Rompetrol Rafinare SA, l-a revocat din funcţia de administrator al rafinăriei năvodărene pe Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, de 41 de ani, numindu-l în loc pe Marius Mitruş, de 36 de ani, cu un mandat până pe 30.04.2018. Propunerea ar trebui să fie aprobată de AGA companiei în şedinţa de pe 28.04.2016. Bogdan Stănescu, fost asociat al Alinei Gorghiu în firma acesteia de avocatură, se mai află în CA-ul de la Nuclearelectrica (cu o conducere impusă de liberali), este consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu (de asemenea, fost lider PNL), fost consilier în Ministerul Economiei şi expert în cadrul APAPS, fosta AVAS.

Coincidenţă sau nu, şi noul administrator Marius Mitruş este consilier în cadrul BNR, după cum se arată în CV-ul public de pe site-ul Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), din CA-ul căreia face parte. CV care merită o atenţie deosebită, până şi pentru faptul că nu conţine numele angajatorilor săi, ceea ce indică un statut aparte în cadrul SRI. Apartenenţa sa la SRI este la vedere, ceea ce înseamnă că Marius Mitruş nu este, totuşi, ofiţer operativ cu acte în regulă. Chiar şi aşa, experienţa sa profesională este învăluită în mister, doar studiile, ce-i drept, impresionante, fiind destinate publicului.

Angajat la doar 21 de ani, într-o instituţie ţinută la secret. La 27 de ani, era decorat cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler

Tânărul pus de SRI să păzească interesele statului român în Rompetrolul chinez a lucrat în perioada 2001- 2013 (deci de la 21 de ani, din studenţie!) într-o „instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, unde a fost expert (2001 - 2004), şef-birou (2004 - 2007), şef serviciu (2007 - 2009) şi director adjunct (2009 - 2013). Ce instituţie? SRI nu i-a dat voie să spună. În 2009, Marius Mitruş a absolvit Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, din cadrul SRI, cu un certificat în Managementul Securităţii Naţionale, iar în 2006 a primit o diplomă de absolvire a unor studii avansate de securitate la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” şi un certificat de absolvire a NATO School, ambele din Germania.

De asemenea, tânărul Mitruş a absolvit diverse cursuri de specializare organizate de Guvernul României- Uniunea Europeană (2005) şi BCR (2002 şi 2003), iar din 2001 este licenţiat în economie la ASE şi în informaţii- securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, din cadrul SRI. Chiar dacă numele angajatorului său este secret, Marius Mitruş trebuie să fi dat dovadă de profesionalism şi abnegaţie, din moment ce, în 2006, pe când avea doar 27 de ani, a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul şi Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler „pentru servicii deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru devotamentul faţă de instituţiile statului de drept, pentru realizările obţinute în contextul integrării europene şi armonizării operaţionale cu structurile similare euro-atlantice”.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614