REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Decizie radicală a unei bănci pentru clienţii cu creditele în franci elveţieni

Decizie radicală a unei bănci pentru clienţii cu creditele în franci elveţieni

Replica API 6 februarie 2015 | 11:58 116

Rate reduse

Rate reduse

Actualizarea indicelui LIBOR pentru creditele în CHF cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice şi, drept urmare, diminuarea ratei dobânzii pentru aceste credite, este măsura anunţată de o instituţie financiar-bancară din România, ca măsură de sprijin pentru clienţii cu rate în franci elveţieni. Decizia Credit Europe Bank este în vigoare de joi, 5 februarie a.c., şi urmăreşte protejarea clienţilor săi faţă de consecinţele negative cauzate de creşterea din ultima perioadă a francului elveţian, faţă de moneda naţională. „Înţelegem impactul economic al evoluţiei recente a cursului de schimb al CHF asupra clienţilor noştri şi suntem preocupaţi de găsirea de soluţii pentru susţinerea lor în faţa consecinţelor unui mediu valutar volatile. (…) Vom analiza de asemenea soluţii suplimentare pentru clienţii noştri, împreună cu aceştia, în funcţie de evaluarea individuală a acestora”, anunţă reprezentanţii Unicredit Europe Bank prin intermediul unui comunicat. Prin decizia instituţiei, rata dobânzii se va diminua pentru întreg portofoliul de credite în CHF cu dobândă variabilă prin utilizarea valorii de la data de 4 februarie 2015 a indicelui LIBOR 3M de ”- 0.869%” şi respectiv LIBOR 6M de ”- 0.760%”, iar decizia se va aplica inclusiv în cazul creditelor aflate deja în perioada de restructurare.

Între timp, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face apel și la celelalte instituții bancare să adopte rapid măsuri de protejare a clienților cu credite în franci elvețieni.

„Apreciem că este necesară o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității. Însă, până la implementarea soluțiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariția unor fenomene sociale grave. (…) Întotdeauna se aduce în discuție riscul financiar la care sunt supuse băncile, falimentul în care ar putea intra, faptul că vor pleca din țară etc, niciodată nu se vorbește despre ce se întâmplă cu consumatorii români și familiile acestora – faptul că rămân fără locuință și fără venituri. Adresăm în mod public, tuturor instituțiilor financiar bancare, implicate în criza CHF, următoarea întrebare: Ce soluții concrete oferiți clienților aflați în imposibilitatea de a-și plăti ratele lunare, clienți bun-platnici până la apariția crizei CHF ? Ne referim la soluții care să vizeze întreaga perioada de creditare, nu soluții pe termen scurt”, precizează președintele ANPC, Marius Dunca.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367