REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Declarația unică în 2020: noul model al acestui formular a fost publicat în Monitorul Oficial

Declarația unică în 2020: noul model al acestui formular a fost publicat în Monitorul Oficial

Replica API 24 ianuarie 2020 | 00:00 351

Modelul Declarației unice, valabil în 2020, este reglementat prin Ordinul nr. 139/2020, emis de ANAF, care a fost publicat pe 23 ianuarie în Monitorul Oficial. Acesta e al treilea an în care majoritatea persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale cel puțin egale cu plafonul de 12 salariii minime pe economie trebuie să depune declarația unică la Fisc. În primii doi ani de „revoluție fiscală” a declarației unice, contribuabilii s-au confruntat cu numeroase greutăți la completarea acestui formular.

Declarația unică se completează și se depune la Fisc de către majoritatea persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale nete anuale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe economie. Declarația unică se completează și se depune la Fisc și de către persoanele fizice care nu realizează venituri fiscalizate, dar care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Ce noutăți aduce noul formular al declarației unice

Din noul formular al declarației unice a fost eliminată secțiunea despre impozitul pe veniturile din jocuri de noroc fiindcă, începând cu data de 23 martie 2018, veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin reținere la sursă, fiind eliminată obligația declarării acestora în declarația unică. Au fost introduși indicatorii „Câștig” și „Venit impozabil” în cazul câștigurilor din transferul de monedă virtuală sau veniturilor impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă.

Veniturile din transferul de monedă virtuală, prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal, sunt venituri din alte surse. În cazul veniturilor obținute din transferul de monedă virtuală, declarația unică se completează astfel: câștigul din transferul de monedă virtuală e determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei per tranzacție nu se impozitează dacă totalul câștigurilor din transferul de monedă virtuală într-un an fiscal nu depășește nivelul de 600 lei. la rubrica "Impozit pe venit datorat" se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra câștigului din transferul de monedă virtuală, determinat după formula de mai sus. În noul formular al declarației unice a fost introdusă o rubrică referitoare la veniturile realizate în străinătate și care sunt scutite de impozit în România, în baza unui acord internațional la care România este parte, scrie economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218