REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Declaraţii-şoc ale unui lider de sindicat: "Jaful de la IMUM a fost instrumentat de Blejnar"

Declaraţii-şoc ale unui lider de sindicat: "Jaful de la IMUM a fost instrumentat de Blejnar"

Replica API 16 noiembrie 2012 | 00:00 254

Socoteala lui Chiriţă: bugetul statului, păgubit cu 195 miliarde de lei vechi

Socoteala lui Chiriţă: bugetul statului, păgubit cu 195 miliarde de lei vechi

În luna octombrie a anului 2010, Întreprinderea Metalurgică de Utilaje (IMUM) Medgidia, înfiinţată în 1951, a fost declarată falimentară, iar în acel moment 140 de angajaţi au rămas fără un loc de muncă. Timp de doi ani, foştii angajaţi, care lucrau la producerea de utilaje agricole, nu au văzut nici măcar un leu din salarii, mai mult, ei riscă să nu le mai primească niciodată.

"Fabrica este vândută în continuare la fier vechi. S-au facturat aproape 1.000 de tone de fier vechi, şi au fost vândute către o firmă fără să fie organizată o licitaţie. A fost preferată o firmă care a negociat dinainte cu destinatarul, el a vândut fierul vechi cu 70 de bani. Bunurile au fost în prealabil propuse la casare de actualul director, au fost evaluate şi au fost date spre vânzare către o firmă, preferenţial", acuză Liviu Chiriţă, liderul de sindicat de la IMUM. "Acum, să vă explic care este hoţia. Au fost facturate 1.000 de tone, pe care le-au vândut cu 70 de bani/kg, iar fierul este în continuare scos fără să fie cântărit. Ei au facturat 1.000, dar nimeni nu verifică greutatea TIR-urilor care ies pe poarta fabricii. S-au scos până în acest moment 150 de TIR-uri supraîncărcate de fier vechi. Pe medie 30 de tone pentru fiecare TIR, înseamnă 4.500 de tone, adică au furat de 4 ori mai mult. Fabrica arată acum ca un peisaj selenar, au fost dezafectate clădiri care aveau un grad ridicat de poluare. Tot acest jaf a fost instrumentat de Blejnar", mai susţine Liviu Chiriţă. Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat direct de sindicalistul IMUM că "a participat într-o proporţie importantă la ruinarea fabricii". "Din câte am înţeles, banii pentru lucrători au intrat în cont. Oamenii aceştia nu şi-au mai luat salariul de doi ani de zile. Banii acestor oameni au intrat în mod sistematic în buzunarul celor care au lichidat fabrica. S-au plătit taxe către stat în valoare de 5 miliarde dintr-un total de 200 de miliarde. Până acum suma totală pe care salariaţii o au de primit este de 36 de miliarde de lei vechi. Personal eu am de primit 800 de milioane de lei vechi", a completat Liviu Chiriţă. Primele probleme la IMUM au început în anul 2004, după ce întreprinderea s-a transformat în societate comercială cu capital majoritar privat. Salariaţii au ripostat în repetate rânduri împotriva deciziilor luate de către conducere, dar în final nu au putut rezolva nimic, iar reorganizarea societăţii nu a fost aprobată. Astfel, una dintre cele mai mari societăţi constructoare de maşini agricole din ţara noastră a intrat în faliment, lăsând pe drumuri, dar şi fără salarii, peste 140 de oameni, care nu au siguranţa că îşi vor mai primi banii pe care îi merită.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614