REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DECLARAȚIILE TINERILOR din TOMIS NORD care au IMOBILIZAT un HOȚ: ”Spunea că vrea să-și ia medicamente” VIDEO

DECLARAȚIILE TINERILOR din TOMIS NORD care au IMOBILIZAT un HOȚ: ”Spunea că vrea să-și ia medicamente” VIDEO

Replica API 12 ianuarie 2018 | 00:50 509

Hoțul, vecin cu victima

Hoțul, vecin cu victima

Doi tineri din Tomis Nord, Marian (manager) și Cosmin (tehnician vopseluri), în vârstă de 30 și respectiv 28 de ani, au intervenit, în seara de 10 ianuarie, ora 20.45, când au auzit strigătele unei femei ce fusese victima unei tâlhării. Aceștia nu au stat pe gânduri și, împreună cu alți prieteni de-ai lor, au luat-o la fugă și au prins infractorul în spatele complexului Brotăcei, după care au sunat la Poliție. Cei doi curajoși au primit diplome de la reprezentantul Poliției Municipiului Constanța, George Munteanu. Din amănuntele care au ieșit la iveală, se pare că agresorul ar fi dorit să-și cumpere etnobotanice cu banii furați. Și, ce este și mai interesant se leagă de faptul că acesta locuiește în blocul de lângă cel al victimei.

Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța, la data de 10 ianuarie a.c., ora 20.45, au identificat un bărbat, de 33 de ani, Sorin George Ababei, din Constanța, care ar fi smuls poșeta unei femei, de 55 de ani, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța, în zona Tomis Nord. Femeia a început să țipe, iar mai multe persoane au intervenit, în sensul că s-au luat după hoț, l-au prins și au sunat și la 112. La fața locului au ajuns cu promptitudine și polițiștii Secției 2. Prejudiciul, constând în mai multe carduri bancare, acte de identitate, portofel cu suma de 45 de lei, dar și alte bunuri, a fost recuperat integral și predat persoanei vătămate. Polițiștii constănțeni l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, introducându-l în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, iar la data de 11 ianuarie a.c. a fost arestat preventiv. Vineri, 12 ianuarie, doi dintre tinerii care au prins hoțul au fost răsplătiți pentru simțul lor civic de către reprezentantul Poliției Municipiului Constanța cu diplome de excelență. Tinerii au relatat cum au participat la acțiune.

”L-am pus la pământ, în zona Brotăcei. Am sunat la Poliție… Spunea că vrea să-și ia medicamente”

Cei doi curajoși au relatat cum au intervenit, menționând și faptul că individul stă în același cartier, cu chirie, chiar lângă blocul victimei. ”L-am văzut pe el alergând cu poșeta, am dat să-l prind, a sărit printr-un gard viu și a luat-o la fugă spre Școala 7. Și împreună cu alți prieteni de-ai mei am reușit să-l prindem. Doamne, da, încerca să intre în scara blocului turn de pe Lăpușneanu, venea de la serviciu. Știți care e faza? El stă la blocul de lângă, în chirie. Practic sunt vecini. În timp ce noi fugeam după el, l-a oprit un băiat cu o mașină, iar atunci noi am sărit și l-am pus la pământ. El a băgat poșeta sub el. El a zis că a furat pentru medicamente..., vă dați seama? A zis ca să-și ia medicamente pentru diabet. L-am ținut pământ, cu mâinile la spate, și am sunat la Poliție. Spunea că-i pare rău. Și nouă, dar, asta e, ai furat. Nu e normal să furi într-o țară civilizată. Este pentru prima oară când am intervenit așa. Am înteles că fusese eliberat în septembrie 2017, cu noua lege. Acum, asta e, mai ia încă o tură. Nu mi-a fost teamă. Ce putea să-mi facă? Nu cred că a mai apucat să se opună. Eram 6 inși care am intervenit, l-am pus la pământ, ce să mai facă? Dar doar 2 au vrut să fim martori”, a spus Marian, în vârstă de 30 de ani, care este manager la o firmă din Constanța și care a mai intervenit acum câțiva ani pentru a prinde un hoț. Potrivit informațiilor noastre, se pare că agresorul ar fi consumator de etnobotanice, iar acele ”medicamente” se refereau practic la asta. Prezent a fost și Cosmin, în vârstă de 28 de ani, și el primind diplomă de excelență. ”Am auzit o doamnă strigând după ajutor, am văzut un individ alergând cu poșeta la subțioară. Am încercat imediat să-l imobilizez, nu am reușit singur, am strigat după niște prieteni și apoi l-am prins. L-am pus pe asfalt, i-am ținut mâinile la spate. Apoi am anunțat Poliția. Doamna venise de la serviciu și umbla la interfon pentru a intra în scara blocului, atunci a venit el și i-a smuls poșeta. Cum l-am prins a început să-și ceară scuze. Că-i pare rău că a furat și că voia bani de medicamente. Au venit repede și polițiștii. În câteva minute. Este pentru prima oară când am făcut așa ceva, dar nici nu am mai fost în asemenea situații. Oamenii ar trebui să reacționeze când văd așa ceva. Nu să întoarcă spatele”, a spus și Cosmin.

Declarațiile reprezentantului Poliției Municipiului Constanța, George Munteanu:

George Munteanu, reprezentantul Poliției Municipiului Constanța le-a mulțumit celor doi bărbați pentru modul cum au acționat și pentru spiritul civid de care au dat dovadă. Acesta le-a înmânat diplomele de excelență. ”Sunt doar doi tineri prezenți pentreu că doar ei au contribuit decisiv la documentarea activității infracționale a persoanei suspecte, care a fost imobilizată de către ei, pentru că ulterior au înțeles să contribuie și la anchetă și la aflarea adevărului în cauză. Astfel, IPJ Constanța a decis că trebuie să fixeze acest eveniment. În diverse forme, cetățenii înțeleg să se implice activ în descoperirea autorilor unei infracțiuni, dar fie manifestă rețineri ulterior, la a participa la anchetă, ceea ce este un fapt determinant în succesul anchetei, fie se limitează în a da niște telefoane la Poliție, ori în a avansa doar niște sesizări, pe care ulterior nu vin să și le susțină nici în instanță, nici în fața Parchetului. La nivelul Poliției Municipiului Constanța, nimeni nu a fost răsplătit în modul pe care îl facem acum. Am ales acum mai ales pentru gravitatea faptei cât și a modului eficient cu care au intervenit. Pur și simplu l-au urmărit, l-au imobilizat și predat Poliției. Exact ca la carte! Este important să existe reacție civică la orice comportament antisocial, însă această reacție trebuie gândită anticipat astfel încât persoana care intervine să nu se pună în pericol. În cazul de față nu a fost nici un pericol. Numărul celor care au intervenit a fost mare. A fost perfect în regulă”, a declarat George Munteanu.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo, baieti! Spirit civic de cea mai buna calitate! Felicitari!
2
0
Felicitari ptr CEI 6 TINERI! Pt ca au fugit si ei si l-au descurajat cu numarul lor pe hot.Daca fugeau doar doi era cam riscant.Politia ar trebui sa spuna asta!
2
0
Bravo . Romania are viitor.
3
1
Bravo baeti bravo
4
0
Stimati politisti sunteti de tot rasul. Faceti un fond special pentru a premia oamenii cu bani. Diploma nu tine de foame. Returnezi 15000 de euro si primesti o hartie.
8
0
Bravo mai!
9
0
recursul compensatoriu face victime! ababei credea ca in libertate e ca la puscarie.... cazare,3 mese si medicamente
8
0
Felicitari celor doi tineri! Ei au inteles ca nimeni nu ne baga in traista, trebuie sa ne luam soarta in maini si sa luptam pentru idealurile noastre! Bravo baieti, asta este exemplul pe care trebuie sa l urmam cu totii!!!
18
0
Asta inseamna atitudine civica!
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102