Deficitul de Omega 3 în sarcină, asociat cu nașterea prematură
Deficitul de Omega 3 în sarcină, asociat cu nașterea prematură
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFemeile însărcinate sunt încurajate să mănânce peste oceanic mic sau să ia suplimente cu ulei de peste de mare adâncime, pentru că studiile recente arată că Omega 3 reduce unele riscuri la gravide, cum ar fi cel de naștere prematură.
Pe scurt, un studiu ne arată că nivelurile scăzute de acizi grași Omega 3 din plasmă sunt asociate cu nașterea prematură a bebelușilor și, de aceea, femeile însărcinate sunt încurajate fie să mănânce mai mult peste oceanic, de mare adâncime, fie să ia suplimente cu Omega 3, din ulei de pește, scrie doc.ro.
Potrivit unei cercetări din vara anului 2018, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, în colaborare cu Institutul Statens Serum, din Danemarca, femeile gravide care au avut concentrații scăzute în plasmă ale acizilor grași Omega 3, în primul și al doilea trimestru de sarcina, au avut un risc semnificativ mai mare de a naște prematur, când au fost comparate cu femeile care au avut niveluri mai mari de acizi grași Omega 3 în plasmă.
Acest studiu sugerează că, dacă există concentrații mici ale anumitor acizi grași cu lanț lung (este vorba de EPA și de DHA, doi acizi grași Omega 3), acestea ar putea fi un factor de risc puternic pentru nașterea prematură a bebelușului.
Autorul care a condus acest studiu, Sjurdur F. Olsen, profesor de nutriție la Harvard Chan School, spune că femeile însărcinate nu ar trebui să fie descurajate să consume peste, din cauza conținutului de mercur, ci, din contra, ele ar trebui să aleagă surse de încredere de acizi grași (de pildă, suplimentele cu Omega 3 din pești mici, care au un risc mai mic de contaminare cu mercur).
"Rezultatele noastre susțîn importantă faptului că în sarcina, femeii gravide trebuie să i se asigure un aport adecvat de acizi grași Omega 3 cu lanț lung.", spune Sjurdur F. Olsen despre studiul pe care l-a condus, publicat în august 2018 în EBioMedicine. Tot el a mai subliniat că femeile însărcinate trebuie să ia decizii după ce se informează bine în prealabil, cu privire la tipurile cele mai bune de peste pe care au voie să le consume și cu privire la ce tip de peste trebuie să evite în sarcina.
Riscul de naștere prematură e mare dacă există deficit de Omega 3
Nașterea înainte de termen (sau nașterea prematură) este principala cauza de deces în rândul nou-născuților și este asociată cu tulburările cognitive și cu problemele cardiometabolice apărute mai târziu, în cazul bebelușilor care supraviețuiesc, deși s-au născut mai devreme.
Vreme de decenii, oamenii de știință au avut această ipoteza, cum că aportul mare de acizi grași Omega 3 EPA și DHA, grăsimi bune care se găsesc în peștele de apă rece (precum macroul de Atlantic, anșoa, somonul și tonul, cât și în specii de cod și eglefin), ar putea reduce riscul de naștere prematură. Deși unele studii au sprijinit această ipoteza, cercetările au fost neconcludente până acum.
Pentru acest studiu nou, cercetătorii au examinat informațiile obținute dintr-un studiu de cohorta din Danemarca, ce a urmărit 96.000 de copiii din această țară, prin intermediul chestionarelor și nu numai.
Oamenii de știință au analizat mostrele de sânge obținute de la 376 de femei care au născut foarte prematur (înainte de 34 de săptămâni de gestație), între anii 1996 și 2003, și de la 348 de femei care au născut ducând sarcina la termen, așa cum era normal. Toate femeile au oferit mostre de sânge din timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Analiză mostrelor de sânge luate de la gravide a arătat că femeile care făceau parte din grupul cu cele mai mici niveluri serice de EPA+DHA (niveluri de EPA și DHA care reprezentau mai puțîn de 1,6 din totalul acizilor grași din plasmă) au avut un risc de 10 ori mai mare de naștere prematură (înainte de termen), în comparație cu femeile din cele trei grupuri care au înregistrat cele mai mari niveluri de EPA și DHA în sânge (peste 1,8 din totalul acizilor grași din plasmă).
Ce înseamnă aceste rezultate?
Concluziile oamenilor de știință sugerează că, în rândul femeilor însărcinate care au avut cele mai mici concentrații de EPA și DHA în organism, faptul că încep să mănânce mai mult peste sau că li se administrează un supliment cu ulei de peste le-ar putea reduce riscul de naștere prematură.
Atenție! Autorii spun că acest studiu a fost condus în Danemarca, acolo unde rată de naștere prematură este scăzută, și subliniază că rezultatele ar trebui reproduse și în rândul altor populații.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News