REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Deficitul de vitamina D are un impact major asupra creierului - Care este explicația

Deficitul de vitamina D are un impact major asupra creierului - Care este explicația

Replica API 1 august 2020 | 00:00 1042

Lipsa de vitamina D este un factor pe care nu trebuie să îl ignorăm, iar oamenii de știință spun că, fără un nivel suficient de vitamina D în creier, rețelele perineuronale sunt slăbite într-o zona a creierului numită hipocamp.

Lipsa vitaminei D, cauzată de expunerea insuficientă la soare, poate afecta creierul uman în multe moduri, iar din această cauza, spun experții, performanță la locul de muncă nu este deloc îmbunătățită, scrie doc.ro.

Chiar și în rândul persoanelor relativ sănătoase, deficiență de vitamina D a fost asociată cu reducerea memoriei și a cogniției. Mai mult, spun specialiștii, dovezile în ceea ce privește o asociere cu bolile mintale, în special schizofrenia, sunt în creștere. Acum, însă, neurocercetatorii au identificat un mecanism important în acest sens, în studiile efectuate pe animale.

Dr. Thomas Burne, de la Universitatea din Queensland a avut mai mulți șoareci adulți, sănătoși, pe care i-a privat de vitamina D, iar drept urmare, rețelele perineuronale ale micilor animale au fost afectate, declinul acestora fiind atât de accentuat, încât s-au redus la aproape jumătate în regiunea esențială a creierului numită hipocamp.

Aceste rețele au fost comparate de cercetători cu niște "schele" cu rol important pentru creier. Ele stabilizează neuronii importanți și conexiunile dintre neuroni. Cercetătorii au observat din ce în ce mai puține conexiuni și chiar conexiuni tot mai slabe între neuronii care și-au pierdut rețelele perineuronale. În lucrările de cercetare publicate recent, dr. Burne și colegii săi au tras concluzia că vitamina D poate oferi protecție împotriva enzimelor care pătrund sau degradează aceste "schele" ce stabilizează neuronii și conexiunile neuronale.

Dr. Thomas Burne a mai explicat că rețelele perineuronale nu sunt întotdeauna benefice: în unele părți ale creierului uman, ele par să inhibe învățarea lucrurilor noi, iar îndepărtarea acestor rețele s-a dovedit a fi benefică în cazul persoanelor care sufereau de maladia Alzheimer. Cu toate acestea, în hipocamp, unde pierderea rețelelor perineuronale a fost accentuată, "schelele" puternice de susținere par să fie cruciale pentru formarea memoriei. Șoarecii folosiți în cadrul cercetării dr. Burne (care aveau deficit de vitamina D) au fost mai puțîn capabili să învețe informații noi, în comparație cu animalele care aveau un nivel adecvat de vitamina D și rețele perineuronale intacte.

În mod surprinzător, echipa de cercetători a observat că partea dreapta a hipocampului șoarecilor a fost mult mai afectată decât partea stânga. Chiar dacă explicăția pentru această constatare este încă neclară, oamenii de știință spun că "partea dreapta a hipocampului este foarte importantă pentru percepția realității", lucru care poate explica cercetările pe termen lung pe care le-a efectuat dr. Burne, care asociază nivelul scăzut de vitamina D înainte de naștere cu schizofrenia.

Oamenii din întreagă lume suferă de deficit de vitamina D

Dintre toate moleculele necesare care ne ajută să avem o stare bună de sănătate, vitamina D pare să fie un candidat puțin probabil pentru o deficiență / carență răspândită în lumea întreagă. Specialiștii spun că majoritatea oamenilor obțin doză adecvată de vitamina D prin faptul că petrec timp în aer liber, cu pielea neacoperită prea mult de haine, în fiecare zi, prin faptul că mănâncă multe alimente bogate în vitamina D și prin faptul că iau suplimente cu această vitamina, care nu sunt foarte scumpe. Însă cu toate acestea, dr. Thomas Burne a declarat pentru presă străină că "Peste un miliard de oameni din întreagă lume sunt afectați de deficiență de vitamina D."

O vitamina esențială pentru sănătatea creierului

Dr. Burne face parte dintr-o echipa de cercetători care a produs multe lucrări științifice care au corelat vitamina D de un creier sănătos. El recunoaște că această relație este una complicată. "Dacă alegem pe oricine, cu aproape orice boală, persoană această va avea, în general, un nivel mai scăzut de vitamina D decât persoanele sănătoase din grupurile de control. Așa că se pare că deficitul de vitamina D este o consecință a faptului că persoană s-a îmbolnăvit", a mărturisit Thomas Burne. Cu toate acestea, pentru anumite afecțiuni ori condiții, așa cum ar fi declinul cognitiv în rândul persoanelor vârstnice, el crede că o carență de vitamina D este atât o cauza, cât și un efect.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218