REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Defilarea tătarilor din Constanța: "Ziua Surghiunului Poporului Tătar"

Defilarea tătarilor din Constanța: "Ziua Surghiunului Poporului Tătar"

Replica API 19 mai 2016 | 00:39 493

Comunitatea tătară din Constanța a organizat miercuri, 18 mai a.c., o defilare în memoria tătarilor uciși în anul 1944, în Crimeea. Sute de persoane s-au adunat în parcul din zona Gării din Constanța, echipați cu tot tacâmul: steaguri, pancarte, dar și flori. "Am organizat această manifestație pentru genocidul tătarilor din Crimeea. Tătarii au fost sacrificați la cererea lui Stalin. Care au apucat să fugă, au scăpat, restul...măcel. Vom defila pe la Ambasada Rusiei și apoi la Primărie.", a precizat unul dintre participanți. Întregul eveniment este supravegheat de echipaje de poliție și jandarmi. Prezentă este și o ambulanță, în cazul în care este necesară o intervenție.

Potrivit adevărul.ro, 18 mai 1944 este considerată cea mai neagră zi din istoria poporului tătar. La acea dată, Iosif Visarionovici Stalin a comandat surghiunirea populaţiei tătare din Peninsula Crimeea. Sute de mii de tătari - femei, bărbaţi, copii, bătrâni - au fost ridicaţi peste noapte din casele lor de soldaţii Armatei Roşii şi de agenţii poliţiei conduse de Lavrenti Pavlovici Beria. Încărcaţi de-a valma în vagoanele de tren, având voie cu o singură bocceluţă, tătarii au fost închişi şi trimişi în pusta din Uzbekistan. Drumul a durat aproape două săptămâni, timp în care oamenii n-au avut voie să coboare din vagoane decât o dată pe zi, în staţionări de care nu depăşeau jumătate de oră. Lipsiţi de aer, hrană, apă, de condiţii umane, deportaţii au murit pe capete. În vagoanele sigilate, supravieţuitorii au stat printre cadavre şi excremente, reuşind să le dea jos doar în minutele de staţionare, când uşile erau deschise, iar ei - supravegheaţi cu arma în mână. La destinaţie au mai ajuns doar jumătate dintre surghiuniţi. Dar şi aceştia au fost supuşi unui regim de teroare şi exterminare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614