REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DEFINITIV! Cercetat pentru abuz în serviciu, fostul primar din Albești, ACHITAT

DEFINITIV! Cercetat pentru abuz în serviciu, fostul primar din Albești, ACHITAT

Replica API 11 februarie 2019 | 00:19 453

Marian Gâscan, fostul primar din Albești, a scăpat de răspundererea penală pentru abuz în serviciu, pentru o faptă produsă acum 11 ani. Decizia de achitare aparține Curții de Apel Constanța și este definitivă. Magistrații au constat că fapta pentru care a fost acuzat s-a prescris. În aceeași situație este și fostul secretar al comunei, instigat de Gâscan să producă faptele pentru care au fost acuzați. Astfel, judecătorii au decis încetarea dosarului penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uz de fals.

Marian Gâscan, în calitate de primar, și Dana Duzinschi, în calitate de secretar al comunei Albești au procedat la contrafacerea Hotărârii nr. 18 din 10.07.2007 a Consiliului Local, prin care se aprobase contractarea unui împrumut în valoare de 1.000.000 lei, acuză procurorii, în vederea realizării obiectivelor „Extinderea și modernizarea sediului Primăriei comunei Albești" și „Amenajarea de drumuri în intravilanul comunei Albești". Concret, au redactat alt document purtând același număr, dar având un conținut diferit, prin care se aproba contractarea unui împrumut în cuantum de 628.168 lei în vederea realizării obiectivului „Îmbunătățire și extindere sistem de alimentare cu apă a localității Vârtop", deși pentru acest obiectiv fusese aprobată finanțare din fonduri guvernamentale. Apoi, uzând de exemplarul contrafăcut, au obținut avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale (Hotărârea nr. 892 din 18.04.2008), iar la data de 23.05.2008 au încheiat cu o bancă din Constanța contractul de credit pentru investiții nr. 82, în baza căruia a fost acordat împrumutul în sumă de 628.168 RON, prin faptele săvârșite fiind produs Primăriei un prejudiciu în valoare totală de 2.971.865 lei.

Ambele hotărâri, și cea legală și cea ilegală, au fost puse în aplicare ce-i drept, în interes public. În sensul că primăria a fost renovată, nu în intregime, spun procurorii, neasigurând finanțarea completă a investiției ,,Extindere/modernizare sediu primărie Albești”, prin fapta respectivă contribuind la producerea unui prejudiciu de 40.877,72 lei în bugetul comunei. Iar locuitorii din Vârtop au avut apă potabilă. Ulterior, firma care a demarat lucrările la adminsitrația locală a început să-și ceară drepturile. La fel, și banca. Atunci s-a aflat de neregulile lui Gâscan și ale secretarului comunei și au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

Pe 4 decembrie 2017, Tribunalul i-a achitat pe cei doi pentru că fapta s-a prescris. ”Încetează procesul penal faţă de inculpatul Gâscan Marian (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ca urmare a împlinirii termenului special al prescripţiei răspunderii penaleÎncetează procesul penal faţă de inculpata Dana Albena Duzinschi (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals ca urmare a împlinirii termenului special al prescripţiei răspunderii penale. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Comuna Albeşti prin primar împotriva inculpaţilor Gâscan Marian şi Duzinschi Dana-Albena. Obligă pe inculpaţii Gâscan Marian şi Duzinschi Dana-Albena, în solidar, să plătească părţii civile suma de 40.877,72 lei reprezentând despăgubiri civile. În baza art. 25 alin. 3 Cod procedură penală: Dispune desfiinţarea înscrisului falsificat denumit ,,Hotărârea de consiliu local al comunei Albeşti nr 18 din 10 07 2007”, având ca obiect aprobarea contractării unui împrumut de la MKB Romexterra Bank SA în sumă de 628.168 lei pentru obiectivul ,,Îmbunătăţire şi extindere sistem de alimentare cu apă a localităţii Vârtop”. Respinge, ca nefondată, cererea procurorului privind luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor, pentru garantarea plăţii despăgubirilor”, se arată în minuta instanței din decembrie 2017. La apel, Curtea a respins apelul procurorilor, dar li cel formulat de Primăria Albești.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Duzinski a fost mare si tare pe vremea lui Tusac si psd ul a acoperit o bine. A stat acasa cativa ani s a distrat prin tari straine si a luat bani despagubire si acum lucreaza bine mersi iar la Mangalia ca ceea ce merge la oras nu merge la tara.
1
0
Asta-i tactica, dosarele stau la dospit pana se prescriu.Si uite asa scapi basma curata desi tu esti hot. Dar trebuie sa fii intr-un partid cu influienta, ca daca esti tanti Floarea din Flamanda si furi un ou din cuibarul d-lui primar ai luat sigur niste luni bune cu executare.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108