REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Degetul în resort: exerciții utile în tratament

Degetul în resort: exerciții utile în tratament

Replica API 17 iulie 2020 | 00:00 3594

Degetul în resort este o afecțiune caracterizară prin inflamarea tendoanelor din interiorul mâinii. Ce exerciții ajută la atenuarea durerii și la combaterea rigidizării?

Mâinile conțin tendoane flexoare, care conectează mușchii antebrațului la oasele degetului mare și ale celorlalte degete. Tendoanele flexoare trec printr-o structură numită teacă de tendon, care se extinde de la încheietura mâinii la degete, scrie doc.ro.

În interiorul tecii de tendon se găsesc niște „scripeți” speciali care țin tendoanele aproape de oasele degetelor. Pe măsură ce mușchii antebrațului se contractă, tendoanele alunecă prin scripete, permițând degetelor să se îndoaie.

În situația de deget în resort, fie tendonul, fie scripetele se inflamează, ceea ce înseamnă că tendonul nu poate trece cu ușurință prin scripete. În schimb, tendonul se poate prinde pe teacă, ducând la blocarea degetului afectat în poziție. Uneori, medicii se referă la degetul în resort cu denumirea de tenosinovită stenoasă.

Din ce cauze apare degetul în resort

Potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopedici, încă nu se cunoaște cauza exactă a degetului în resort. Cu toate acestea, utilizarea forțată a unui deget poate crește riscul unei persoane de a dezvolta afecțiunea. De asemenea, degetul în resort este mai frecvent în rândul persoanelor care au poliartrită reumatoidă, gută sau diabet.

Degetul în resort vine cu simtpome precum înțepenirea degetului într-o poziție de îndoit, durere, sensibilitate la presiune, mișcare limitată a degetului respectiv. Simptomele sunt de obicei mai intense dimineața, la trezire.

Unii oameni pot constata că masarea degetului afectat contribuie la reducerea simptomelor. De asemenea, un complex nutraceutic pentru sănătatea articulațiilor, pe bază de ulei de pește de mare adâncime, poate fi de folos. În plus, medicii și kinetoterapeuții pot recomanda exerciții simple de întindere pentru a ajuta la atenuarea durerii și a rigidității asociate cu degetul în resort.

Exerciții pentru degetul în resort

E bine ca exercițiile să fie efectuate de trei până la cinci ori pe zi, pentru început, ajungând în timp până la o oră pe zi de astfel de exerciții.

Îndoirea vârfului degetului

Pentru a efectua exercițiul de îndoire a vârfului degetului, apucă-ți degetul chiar sub articulația de sus. Apoi îndoaie vârful, ținând în continuare fix restul degetului.

Întinderea pasivă a încheieturii

Ține palmele unite în fața pieptului, chiar sub bărbie. Coboară încet mâinile până la linia taliei, până când ai o senzație de întindere la încheieturi și la degete. Menține poziția timp de 10 secunde. Păstrând palmele lipite, mută mâinile înapoi în poziția de pornire.

Îndoirea încheieturii cu mâna făcută pumn

Încleștează ușor pumnul și așază-l pe o masă, cu degetul mare în sus. Fără să ridici mult încheietura de pe masă, îndreaptă degetul mare spre corp. Menține întinderea timp de două secunde, apoi întoarce încheietura la poziția inițială. Repetă de 10 ori pe fiecare parte.

Îndoirea încheieturii în lateral

Pune palma pe o masă, cu încheietura dreaptă. Ținând palma ferm pe masă, mișcă-ți cotul și trage ușor cât poți (fără să te forțezi) de încheietură spre stanga. Păstrează poziția timp de 2 secunde. Mută încheietura înapoi spre centru, apoi îndoaie incheietura pe cât posibil spre dreapta. Menține poziția 2 secunde, apoi mută încheietura înapoi spre centru. Repetă de 10 ori pe fiecare parte.

Rotirea mâinii

Pune mâna pe masă, cu palma orientată în jos. Ridică încet degetele în sus, în măsura în care este confortabil, păstrând încheietura pe masă. Menține poziția timp de 2 secunde, apoi întoarce mâna înapoi, astfel încât palma să fie orientată în jos. Repetă exercițiul de 10 ori.

Încleștarea mâinii

Așază mâna pe masă cu palma în sus și cu degetul mare în sus. Menținând încheietura dreaptă, încleștează mâna sub formă de pumn și menține poziția timp de 2 secunde. Deschide pumnul și îndreaptă degetele. Continuă să închizi și să dechizi pumnul de 10 ori.

Ondularea degetelor

Atunci când efectuezi exercițiul de ondulare a degetelor, e posibil să-ți vină mai ușor să stai pe un scaun la masă și să-ți sprijini cotul pe masă. Apoi, treci prin următorii pași. Cu palma orientată spre corp, încleștează degetele sub formă de pumn. Apoi, desfă încet degetul mare și apoi unul câte unul și restul degetelor, până când toate sunt complet întinse. Menține poziția pentru 2 secunde, apoi curbează din nou degetele sub formă de pumn. Repetă exercițiul de 10 ori.

Degetul îndoit

Prin intermediul acestui exercițiu, poți contribui la întărirea tendonului degetului mare. Pentru a efectua exercițiul, execută următorii pașii. Îndoaie degetul mare spre interiorul palmei până atinge vârful degetului arătător. Menține poziția 10 secunde, apoi repetă exercițiul punând degetul mare, pe rând, pe degetul mijlociu, pe inelar și pe degetul mic. Acest exercițiu ar trebui repetat de trei până la patru ori pe zi.

Strângerea bilei

Exercițiul de strângere ca unei bile poate ajuta la atenuarea tendinitei degetului mare. Pentru a efectua exercițiul, ține o minge mică în palmă și strânge-o cu vârful degetelor. Ca să consolidezi mai mult mușchiul degetului mare, aplică o forță mai mare. E bine ca exercițiul să fie efectuat de trei până la patru ori pe zi.

Rezistența

Exercițiile de rezistență pot ajuta la atenuarea tendinitei degetului mare întărind în același timp restul degetelor. Apropie toate degetele de la o mână de centrul palmei până când vârfurile lor se ating. Apoi, plasează una sau mai multe benzi de cauciuc (poate fi și un elastic de păr mai ferm) în jurul degetelor astfel adunate și îndreaptă ușor toate degetele spre exterior, ca și cum ai încerca să deschizi palma. Repetă exercițiul de 10 ori. Acest exercițiu ar trebui efectuat de aproximativ cinci ori pe zi. Adăugarea mai multor benzi de cauciuc va oferi o rezistență suplimentară.

Extensorul

Și exerciţiile de extensie pot contribui la ușurarea simptomelor de deget în resort. Pune mâna pe o masă sau pe o altă suprafață plană, cu palma orientată în jos. Ridică ușor degetul mare cât se poate, fără să îți provoci durere, apoi coboară-l înapoi pe masă. Repetați exercițiul pentru toate degetele, unul câte unul. Mișcarea trebuie repetată de 10 ori pentru fiecare deget, iar acest exercițiu e bine să fie efectuat de trei-patru ori pe zi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367