REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Delicoti aşteaptă fonduri europene de doi ani: „Când mă apuc, o să zică lumea că e spoială de campanie”

Delicoti aşteaptă fonduri europene de doi ani: „Când mă apuc, o să zică lumea că e spoială de campanie”

Replica API 16 aprilie 2015 | 00:24 172

În aşteptare

În aşteptare

Vasile Delicoti

Apartenenţa la Uniunea Europeană nu presupune neapărat ideea de lapte şi miere. Mult sperata dezvoltare cu impuls european se mişcă identic cu cea a guvernării: bani puţini, cu întârziere. La Poarta Albă, primarul Vasile Delicoti începe să se obişnuiască cu aşteptarea, întrucât exerciţiul bugetar european 2014 - 2020 nu a început nici în... 2015.

„Ne uităm pe pereţi”

Vasile Delicoti şi-ar dori să asfalteze în localitate şi să reabiliteze şcoala. Fie că apelează la Guvern, fie că se gândeşte la fondurile europene, e acelaşi lucru.

„Am apă şi canalizare în Galeşu, unde se lucrează, dar altele (fonduri - n.r.) nu s-au mai deschis. Pe fonduri europene, trebuie să facem asfaltarea şi şcoala. Pentru şcoală, valoarea pe care o dau ei este de 500.000 de euro, iar noi am făcut studiu de fezabilitate pentru ea şi aşteptăm să depunem. Asfaltarea, per total, este pe undeva la patru milioane de euro. Nu ştiu până la ce nivel vor fi finanţările, dar măcar la nivelul care s-a spus, de un milion de euro, asta înseamnă undeva la şase-şapte kilometri de asfalt. Standardul de cost e la 200.000 euro, noi sperăm să scoatem sub standardul de cost, asta înseamnă cinci kilometri. Noi sperăm să scoatem mai mult dintr-un milion de euro, adică şase-şapte kilometri. (...) Ne-am îndrepta spre alte finanţări, dar nu există, asta e marea problemă. Urmează (noul exerciţiu bugetar - n.r.) să se deschidă de un an jumate! Ne ameninţă din 2013, că în ianuarie 2014 se deschid finanţări. Din ianuarie 2014, am ajuns în 2015. Este un an şi trei luni şi, cu siguranţă, se vor face doi ani până când se va deschide prima linie de finanţare şi stăm şi ne uităm pe pereţi. (...) Avem bugetele locale angrenate în cofinanţările proiectelor şi nu mai avem rezerve. Aşteptăm finanţări extrabugetare, europene, guvernamentale şi care nu vin!”, a spus Delicoti, pentru „Replica”.

Birocraţia îngreunează treburile şi, până acum, primarii au avut parte de lectură din partea Guvernului. Nu o dată, ci de şapte ori, primind drafturile ghidurilor de finanţare. Ce păţeşte un primar care vrea finanţare de la Executiv? Să vedem:

„Păi: „O să... ! Apar ghidurile luna viitoare!” Te duci luna viitoare pentru luna viitoare şi tot aşa. S-au publicat drafturile de ghid de şapte ori. Am văzut şapte drafturi până acum. Când se publică ghidul în forma finală înseamnă că se deschide sesiunea şi se poate depune în baza lui. Nu s-a dat nici un ghid, numai drafturi, numai linii... programele s-au făcut şi altele de finanţare, dar ghidurile nu. A durat un an de zile pentru programele de finanţare, după un an de zile s-au terminat. Probabil, mai durează un an de zile la ghiduri, în 2016, în ianuarie, depunem proiectele. Dacă se mişcă treaba repede, începem în campanie. Să zică lumea că facem spoială de campanie şi treaba e rezolvată, toată lumea e mulţumită...”, a concluzionat Delicoti.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218