REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Delicoti: „Tâmpiţi sunt cetăţenii care nu ies la vot să-i controleze pe şmecherii de politicieni”

Delicoti: „Tâmpiţi sunt cetăţenii care nu ies la vot să-i controleze pe şmecherii de politicieni”

Replica API 12 noiembrie 2014 | 01:54 121

Afirmaţii explosive

Afirmaţii explosive

Vasile Delicoti

Pentru cine n-a auzit de John Perkins, se impun clarificările necesare. Americanul în cauză s-a făcut remarcat ca un adevărat whistleblower (care dă din casă – n.r.). Autorul volumului „Confesiuni ale unui asasin economic” a „dat pe goarnă” în urmă cu mai mulţi ani toate practicile din spatele uşilor închise ale marilor corporaţii. De dragul ataşamentului faţă de oameni, Perkins s-a „dezbrăcat” de meseria pe care a îmbrăţişat-o mare parte a vieţii sale, a scos la iveală toate neregulile şi practicile acestor, orice, numai nu instituţii puse în slujba omenirii şi a nominalizat cu nume şi prenume şi date şi situaţii exacte a ceea ce putem numi manipulare şi prostire în toată regula. Modelul datului din casă îl regăsim şi pe plaiurile mioritice, unde planurile clanurilor politice sunt, voalat, demascate de Vasile Delicoti, la rândul său politician local.

Primarul de la Poarta Albă, aflat în plină campanie electorală şi cu o mulţime de proiecte pe cap, Delicoti susţine că absenteismul la vot avantajează toate partidele, indiferent dacă sunt de la putere sau din opoziţie. „Din punctul meu de vedere, nu mi se pare că e campanie, din păcate. S-a mers într-o zonă cu denigrări şi atât şi cu scârbirea populaţiei, pentru a nu se prezenta la vot. Asta s-a dorit iniţial de către USD sau ce-a fost. Absenţa la vot este un câştig pentru partide şi de-o parte şi de alta! De-asta tot timpul se încearcă scârbirea populaţiei, pentru a nu se prezenta la vot. Toate partidele vor avea o mare problemă când vor veni 12-13 milioane de cetăţeni la vot. Pentru că ei (liderii politici – n.r.) controlează 2-3 milioane de voturi, restul trebuie să-i convingă prin măsuri bune. Aşa, e simplu. Ai activul de partid, ai pomenile sociale pe de-o parte, ai promisiunile că economia va merge pe partea dreaptă şi controlezi o masă de oameni. Or, raportând la prezenţa la vot, vezi unde eşti şi îţi faci calculul dacă asigură un procent care să conteze acolo sus, unde se fac cărţile. Atunci, de ce să-şi bată capul să facă pentru oameni?”, a precizat Delicoti, pentru Replica de Constanţa, care a explicat şi de ce, practic, nici un politician nu are interesul de a face ceva pentru România. „Politicienii nu sunt nişte tâmpiţi, politicienii sunt nişte oameni foarte isteţi. Tâmpiţii sunt cetăţenii care nu vin la vot, să-i forţeze pe şmecherii de politicieni să facă ceva pentru ei. Când ei (politicienii – n.r.) ştiu că vin şapte milioane... bun, cât controlezi? Trei. Trei din şapte cât reprezintă? 35%. E perfect! Cu 35%, mai aduni minorităţi, mai nu ştiu ce, gata, hai mă, la revedere! De ce să-mi bat eu capul să fac ceva pentru România? Calcul matematic. Asta e. Dar, când controlezi trei milioane din 12, nu mai reprezinţi mare lucru. Acesta este marele dezavantaj din ultimii 25 de ani. Crezi că un politician se gândeşte la tine?”, a mai spus Delicoti, care s-a grăbit să ofere şi exemplul personal al calculului matematic care l-ar obliga, în mod normal, pe domnul politician să facă treabă. „Păi, pe vremea când candidam eu la Poarta Albă, se prezentau 1.200 de oameni la vot. Se câştiga în turul doi cu 600 de voturi! Unul cu 600 şi ceva şi celălalt cu 500 şi ceva şi ei (votanţii – n.r.) erau neamuri, oameni de partid, angajaţi din primărie. Calcul matematic, simplu, pentru primar. Aşa a fost până să candidez eu. Când am candidat eu, au venit 2.400 de oameni, iar la al doilea mandat au venit 2.700. Mai poţi să controlezi? Cu prezenţă de 70%, ce să mai controlezi? Trebuie să faci treabă pentru oameni”, a mai adăugat Delicoti.

Primarul de la Poarta Albă susţine că are de furcă în localitatea sa cu reprezentantul zonal al PSD, care şi-ar încălca din atribuţii. De altfel, potrivit lui Delicoti, PSD ar fi dezvoltat o nouă strategie de vot, „turismul electoral” cu maşină mică. „Au fost agresivi în ziua votului. Au un reprezentant al lor pe zonă, care răspunde chipurile de localitate şi e destul de incisiv, de rău. Intră peste secţiile de votare, le cere preşedinţilor socoteală, din moment ce el n-are nici o calitate, nici un drept să intre acolo. În rest, în campanie, tactică de-asta mai pe dedesubt, punctual. În ziua votului sunt foarte răi. Au apărut tot felul de persoane care au votat pe liste suplimentare, pe lângă lista mobilă a penitenciarului, ciudăţei, tinerei, nu prea aveau ei ce să caute pe acolo. (...) Se pare că au găsit o altă soluţie, cel puţin pe judeţ. „Turismul” cu maşini mici, care nu bat la ochi. Asta e, au schimbat strategia...”, a concluzionat Delicoti, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108