REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Demetrian, BCR: ROBOR se aliniază practic la structura IRCC. Spre 40% din potenţialii clienţi Prima Casă nu mai pot accesa "O familie, o casă"

Demetrian, BCR: ROBOR se aliniază practic la structura IRCC. Spre 40% din potenţialii clienţi Prima Casă nu mai pot accesa "O familie, o casă"

Replica API 20 septembrie 2019 | 00:00 456

Dana Demretrian, foto economica.net

Dana Demretrian, vicepreşedinte BCR, spune că în programul "O familie, o casă!", care modifică programul Prima Casă, circa 30-40% dintre potenţialii clienţi actuali pentru Prima Casă, nu se vor mai încadra. Dementrian nu se aşteaptă ca structura stocului de credite Prima Casă să fie afectatată de modificările indicilor de dobândă ROBOR şi IRCC (în ideea solicitărilor masive de refinantări), pentru că modificările BNR, nu fac altceva decât să încerce să alinieze cei doi indici de dobândă, pentru a preveni încercările de refinanţare totală.

Structura portofoliilor de credite ipotecare ale unei bănci se schimbă în funcţie de modificările survenite în piaţă. După trei luni pierdute cu taxa pe activele bancare şi alte două luni cu modalităţile de calcul ale IRCC, volumul creditelor ipotecare acordate de bănci a înregistat o scădere a ritmului de creştere. Între timp, parlamentul transformă din mers programul Prima Casă, care până acum, doi ani reprezenta majoritatea creditelor ipotecare acordate de o bancă, în programul O familie, o casă. În cei aproximativ doi ani de tranziţie, băncile comerciale şi-au dezvoltat produse standard de creditare imobiliară, cu caracteristici destul de apropiate de produsul vedetă, Prima Casă.

Noul program, O familie, o casă "aduce o serie de limitări, dar, cred eu, va ajuta exact zona socială de care România are nevoie. O familie, o casă va fi chiar un produs social. Nu pot estima exact acum la nivelul întregii pieţe, dar cred că, aproximativ 30-40% dintre clienţii care se încadrează acum la Prima Casă, nu se vor mai încadra în limitările impuse de noul program", a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR.

În acest context, foarte mulţi dintre clienţi vor migra către produsele de creditare standard ale băncilor. "Se va transpune practic din producţia de Prima Casă către produsele standard. Iar produsul în sine se va focusa pe zona social şi a celor care sunt la început de viaţă. Putem astfel observa că avansul, parametrul care diferenţiază cele două programe, este acum undeva spre 25%. Deci, cei care accesează cu 5% sunt clienţii care nu au avut timp să strângă suficiente venituri ca să acceseze un produs pe termen lung, decât cu anumite costuri", spune Demetrian.

Citește mai multe pe: economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614