REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Demisie din Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa: Viorel Panait se concentrează pe afacerile Comvex

Demisie din Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa: Viorel Panait se concentrează pe afacerile Comvex

Replica API 17 iulie 2014 | 00:00 2402

Unul din cele două posturi vacante îi revine lui Tudor Baltă

Unul din cele două posturi vacante îi revine lui Tudor Baltă

Portul Constanţa angajează doi administratori, după ce fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Răzvan Bădălicescu, şi-a dat demisia în luna martie, iar un al doilea membru CA a decis să renunţe la această funcţie în urmă cu câteva zile. Este vorba despre Viorel Panait, care şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa pentru a se concentra asupra activităţii operatorului portuar Comvex SA. "Panait este prins foarte tare în activitatea Comvex, care derulează acum o serie de contracte ce necesită foarte multă atenţie şi efectiv nu mai făcea faţă şi cerinţelor de administrator în port", ne-a declarat Valeriu Ionescu, directorul general al CN APM. Viorel Panait îşi va mai onora obligaţiile de membru CA timp de 60 de zile de la data demisiei, potrivit contractului de management, urmând ca la viitoarea Adunare Generală a Acţionarilor (AGA), care va avea loc cel mai probabil în luna septembrie, să fie validată o nouă componenţă a consiliului, ne-a mai spus Ionescu.

În aceste condiţii, APC a publicat marţi, 15 iulie, un anunţ de recrutare pentru 2 posturi de administrator neexecutiv, termenul de depunere a CV-urilor fiind de 20 de zile de la data apariţiei anunţului. Al doilea post vacant este, în realitate, ocupat cu titlu temporar de către fostul deputat PSD şi vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Tudor Baltă, confirmarea acestuia în funcţie de către următoarea AGA fiind o simplă formalitate. "Noi sperăm să vină oameni care sunt activi şi-n altă parte", a precizat directorul general Valeriu Ionescu, legat de cei interesaţi pentru accederea în CA-ul portului. În anunţul de recrutare, la "misiunea postului", se arată că "funcţionarea CNAPM face obiectul supervizării FMI. Principala misiune o reprezintă eficientizarea funcţionării acestei companii şi aducerea ei la standarde (sic!- n.red.). Rolurile şi responsabilităţile generale sunt cele obişnuite pentru orice post similar din mediul privat sau în companii publice de dimensiuni comparabile. Diferenţele specifice pentru CNAPM sunt puţin semnificative". "Profilul candidatului ideal este profilul uzual corespunzător nivelului de senioritate necesar ocupării unui asemenea post într-o companie privată sau publică de mari dimensiuni şi cu o mare complexitate a activităţii. Pachetul salarial şi de beneficii va fi motivant şi va lua în considerare prevederile legale în vigoare", se mai arată în anunţul de recrutare. În prezent, CA-ul portului, instalat în funcţie în octombrie 2012, pe baza OUG privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice, este compus din Valeriu Ionescu, Lucian Băluţ, Adrian Cighi, Flavia Cristina Teodosiu, Marcela Mariana Frigioiu, Tudor Baltă (interimar, care l-a înlocuit pe Răzvan Bădălicescu) şi demisionarul Viorel Panait.

Panait este al doilea administrator, după Bădălicescu, care lasă portul pentru privat. La Comvex, câştiga peste 50.000 de euro pe lună

Dincolo de argumentele profesionale sau politice care au stat la baza numirii celor de mai sus la şefia Portului Constanţa, este interesant de remarcat faptul că, prin plecarea lui Viorel Panait, dispare din CA şi singura persoană care avea o legătură cu activitatea portuară, toţi ceilalţi fiind bancheri, finanţişti, avocaţi etc. Pe de altă parte, la cât câştigă de pe urma Comvex, decizia lui Panait de a renunţa la port pare de înţeles. Potrivit declaraţiei de avere publicate în luna iunie, demisionarul Viorel Panait a încasat anul trecut de la Comvex nu mai puţin de 2.692.841 lei (ceea ce înseamnă un venit lunar fabulos, de peste 50.000 de euro), în timp ce la APC a luat "doar" 47.839 lei. De fapt, a te afla la conducerea Portului Constanţa nu mai pare o idee la fel de bună pe cât era la momentul depunerii CV-ului, cel puţin pentru un anumit profil de manager, dacă amintim că şi fostul preşedinte al CA, Răzvan Bădălicescu, a plecat din APC tot pentru mediul privat, ca director la Volksbank, după un an şi jumătate de mandat. CN APM a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 264.410.129 lei (circa 60 milioane de euro) şi un profit net de 64.993.005 lei (aproximativ 15 milioane de euro), cu 881 de angajaţi. Portul are ca acţionar majoritar statul, prin intermediul Ministerului Transporturilor, care deţine 60% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa au câte 20%. Premierul Victor Ponta intenţionează, la solicitarea primarului Radu Mazăre, să majoreze deţinerea Primăriei Constanţa la 33%, alte 14% din acţiunile statului urmând a fi vândute către privaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614