REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dependența de picături de nas – cum scapi de ea?

Dependența de picături de nas – cum scapi de ea?

Replica API 21 septembrie 2020 | 00:00 3362

Folosirea abuzivă a picăturilor pentru desfundarea nasului poate duce la o dependență periculoasă, ce poate compromite simțul mirosului și poate ascunde, în anumite cazuri, alte afecțiuni.

Cum ne afectează picăturile

Picăturile de nas periculoase, indiferent de formă de prezentare, pot conține efedrină sau pseudoefedrina, clorhidrat de xilometazolina sau oxymetazolin. Aceste substanțe provoacă vasoconstricția temporară, nasul fiind eliberat câteva ore. Folosirea repetată, pe durate lungi de timp și de multe ori pe zi, modifică echilibrul de la nivelul cailor aeriene.

Principala problema este că persoanele care folosesc picături de nas dezvoltă o dependență la nivel local pentru aceste substanțe. În timp, ele ajung să folosească din ce în ce mai des picăturile și au senzația că nu pot respiră deloc pe parcursul zilei, fără ajutorul lor. Din această cauza, tratamentul trebuie să dureze maximum o săptămâna, și se recomandă doar în cazuri de obstrucție mare a cailor aeriene, în sinuzita, răceli sau gripe, scrie doc.ro.

O afecțiune frecventă cauzată de folosirea excesivă a picăturilor pentru desfundarea nasului este rinită medicamentoasă, cunoscută și sub denumirea de rinită chimică. Această cauzează congestie nazală permanentă.

A două problema majoră este că pacienții pot ignoră timp îndelungat afecțiuni ale nasului și cailor aeriene, fiindcă simptomele sunt atenuate sau ascunse de picăturile de nas. Exemplele sunt nenumărate, de la rinită alergică și până la tumori benigne sau cancer. În aceste cazuri, doar alte simptome ne trimit la medic: roșeața la nivelul nasului și ochilor, mâncărimi, durere la nivelul nărilor sau la baza nasului, dureri de cap.

Pe lângă complicațiile pe care le cauzează la nivel local, picăturile de nas pot avea efecte adverse și pentru sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială și pulsul. Mulți pacienți ajung la medic și cu stări de nervozitate, insomnie și anxietate, iar în urmă investigațiilor nu se găsesc alte cauze decât folosirea intensivă a picăturilor de nas.

Poți evita instalarea dependenței de picăturile decongestionante nazale prin folosirea acestora cel mult 3 zile la rând. În această perioada, se recomandă administrarea acestora de numai 3 ori pe zi.

Tipuri de picături pentru nas

În funcție de substanțele active pe care le conțîn, spray-urile nazale se împart în 4 categorii:

Saline

Pe baza de steroizi

Antihistaminice

Decongestionante

Cum îți dai seama dacă ești dependent de picăturile pentru desfundat nasul

Semnele și simptomele unei dependențe ar putea fi următoarele:

Senzația de nas înfundat la puțin timp după folosirea picăturilor de nas,

Senzația că picăturile de nas nu mai funcționează,

Nevoia accentuată de a folosi picăturile de nas încontinuu,

Folosirea picăturilor pentru nas pentru a putea respiră normal, în fiecare zi.

Cu ce înlocuim picăturile pentru desfundat nasul

Specialiștii recomandă să ne achiziționăm ser fiziologic sau spray cu apă de mare, pe care să le folosim atunci când avem nasul înfundat sau pentru curățarea cailor aeriene. Atenție, însă, și la aceste produse, pe care nu trebuie să le folosim zilnic în cantități mari, fiindcă distrug flora normală care populează cavitatile nazale, usucă mucoasa și afectează funcțiile normale ale nasului, de filtrare și de umidificare a aerului.

O altă soluție pot fi inhalatiile, cu infuzii din plante că mușețelul, lavandă sau cimbrisorul. Acestea au efecte calmante, iar aerul fierbinte va ajută la decongestionare. Pentru răcelile mai grave, unde nasul se încăpățânează să rămână înfundat, puteți folosi și plante cu arome mai puternice, cum sunt eucaliptul sau mentă. Mai poți încerca pe perioade limitate și soluțiile uleioase cu vitamina A, care hidratează mucoasa și calmează inflamatiile.

Deși poate părea dificil să renunțați la picăturile de nas, că și în cazul fumatului sau oricărei alte dependențe, trebuie să aveți răbdare și să tolerați perioada de acomodare, care poate să însemne, în acest caz, câteva zile de respirație dificilă.

Un consult ORL poate depista și un tratament medicamentos adecvat, dacă situația este mai complicată și ascunde și alte afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218