REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dependențele - cum sunt accentuate de starea de anxietate generată de pandemia COVID-19?

Dependențele - cum sunt accentuate de starea de anxietate generată de pandemia COVID-19?

Replica API 11 ianuarie 2021 | 00:00 950

Experții în sănătate sunt de părere că dependențele, precum cele de alcool, tutun și jocuri de noroc, au crescut semnificativ în intensitate pe durata pandemiei, din cauza stărilor repetate de carantină. Aceștia sunt de părere că izolarea socială, combinată cu stresul și anxietatea, precum și problemele financiare, sunt factorii declanșatori.

Sursă foto: Shutterstock

De multe ori, aceste dependențe sunt însoțite de alienare, probleme la serviciu și în viața de familie sau în relația cu partenerul. În cazul anumitor dependențe, precum cea a jocurilor de noroc, nu există tratament medicamentos, ci forme de terapie, precum cea psihologică, ce reprezintă un proces la care multe persoane afectate nu sunt dispuse să adere, scrie doc.ro.

Dacă ai încercat să te lași de fumat, să nu mai consume alcool zilnic sau să nu mai joci jocuri online și resimți simptome de sevraj, înseamnă că este vorba despre o dependență. În timp ce cuvântul dependență ne duce cu gândul numai la substanțe, jocurile online și cele de noroc pot da, la rândul lor, cee ace se numește dependență de proces. Iar toate aceste tipuri de dependență se manifestă mai intens în contextul pandemiei.

Potrivit specialiștilor, oamenii se află izolați la domiciliu de foarte mult timp, ceea ce reprezintă principala cauză a accentuării dependențelor deja existente. În plus, chiar și cei care nu aveau o anumită dependență în trecut au fost mult mai predispuși în a dezvolta una în cursul lunilor de carantină și distanțare socială.

Ei sunt de părere că viața a devenit mult mai dificilă în ultimul an, iar oamenii caută orice le poate aduce alinare și care îi poate distrage de la situația în care ne aflăm, care produce multă anxietate la nivel colectiv. Acest lucru poate duce la un atașament pathologic față de substanțe și procese, precum jocurile online și cele de noroc.

În timp ce nivelul și formele de dependență au crescut în ultimii ani, specialiștii au constatat că pandemia COVID-19 le-a exacerbate, fapt deosebit de îngrijorător. Pentru multe persoane, situația este gravă, având nevoie de consiliere terapeutică, tratament medicamentos și chiar internare în centre de tratament specializate.

Ce sunt dependențele?

Deși procesul și tipurile de dependență sunt complexe, pe scurt, o dependență este un comportament ce activează centrul de recompensă al creierului, oferind o senzație de plăcere, alinare și calmare a individului. Adoptarea unui comportament de dependență crește nivelul de dopamină la nivelul creierului, iar plăcerea obținută din acest comportament asigură repetarea sa, de către individ. În această clasă, pe lângă, tutun, alcool și jocuri, pot intra și mâncatul, shopping-ul de orice fel, antrenamentele fizice și colecționarea de obiecte, printre altele.

Odată cu instalarea carantinei și a măsurilor de distanțare socială, majoritatea dintre noi am resimțit stare de panică și anxietate, dar pentru persoanele cu diverse tipuri de dependență, fenomenul a fost mai dăunător, intensificându-le dorința de a repeat comportamentul deviant pentru a se elibera de stres și de sentimentele de îngrijorare. Printre principalele emoții negative care duc la intensificarea dependenței se numără, în contextul pandemic, singurătatea, grijile de natură financiară și al siguranței locului de muncă, problemele în familie și în relația de cuplu.

În plus, în cazul dependenței de jocuri online și/sau de noroc, izolarea a reprezentat un mediu propice de divertisment, alungare a anxietății și a trecerii mai rapide a timpului. Mai mult, motivația din spatele unor persoane în acest sens a fost chiar una financiară. Visul multora a fost de a se îmbogăți din jocuri de noroc, pentru a se asigura în cazul concedierii sau al unei noi crize economice.

Potrivit experților, stresul este mereu factorul de bază în spatele unei acțiuni de dependență, iar izolarea a fost mediul propice de dezvoltare a acestuia. Cercetătorii au tratat numeroși pacienți cu dependențe, iar printre aceștia s-a remarcat un nou profil de comportament deviant, cel al trading-ului cu criptomonede sau cu acțiuni la bursă. Aici dependența stă atât în acțiunea propriu-zisă, cât și în anticiparea acțiunii, și nu neapărat în potențialele câștiguri. Pentru multe persoane, trading-ul a devenit un adevărat sport în pandemie care s-a transformat, ușor, în dependență. Același principiu se aplică și în cazul shopping-ului online.

Cercetătorii sunt de părere că un asemenea comportament este greu de reeducat deoarece, la fel ca în cazul celor cu un comportament alimentar compulsiv, cărora nu le poți spune să nu mănânce, nu le poți interzice oamenilor să nu stea pe internet. Mai mult, componenta interacțiunii virtuale a jucat un rol esențial în modelarea noilor tipuri de dependență. Pe mulți, izolarea i-a îndemnat să petreacă mai mult timp online, ceea ce a facilitat conturarea dependenței.

Diagnostic și tratament

Când vine vorba de dependențele de substanțe, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. De exemplu, în cazul dependenței de tutun există plasturi, gumă de mestecat și chiar suplimente cu rol de eliminare a nevoii de fumat. De asemenea, există numeroși psihoterapeuți specializați în gestionarea procesului renunțării la fumat și alcool. De asemenea, în cazul alcoolului, medicul curant poate crea o schema de tratament integrat pentru facilitarea procesului de renunțare la viciu.

În ceea ce privește noile forme de dependență, precum cele de shopping, jocuri online și de rețele de socializare, tratamentul poate fi o reală provocare iar cea mai la îndemână soluție – psihoterapia – nu este accesibilă oricui.

În primul rând, este vorba despre un proces, și nu despre un tratament medicamentos care își face efectul în decursul unei perioade de timp bine delimitate. În al doilea rând, ședințele de psihoterapie sunt costisitoare, iar întregul proces se poate întinde chiar și pe durata mai multor ani. În contextul economic actual, multe persoane nu își permit un asemenea angajament.

Specialiștii recomandă, înainte de orice, apelarea la persoanele apropiate pentru susținere. Este nevoie, desigur, de un act de voință în primul rând din partea persoanei în cauză. Așadar, dacă simți că suferi de o dependență de orice fel, este important să accepți, mai întâi, viciul, apoi să te consulți cu cineva apropiat despre o strategie de recuperare. O persoană apropiată poate pune în perspectivă anumite aspecte pe care tu nu le remarci sau le omiți în mod voit, de aceea ai nevoie de o a doua pereche de ochi asupra problemei.

Un alt aspect important de reținut este că, odată ce ai intrat într-un proces de recuperare, vei avea nevoie de alte activități care să te mențină interesată și care să te distragă de la tentația dependenței. De exemplu, dacă vorbim despre o dependență față de platformele de socializare, încearcă să ții telefonul mai departe de tine și să îl folosești doar atunci când e nevoie. În locul său, ține aproape o carte, o revistă sau găsește un nou hobby, precum împletitul sau grădinăritul.

Nu în ultimul rând, specialiștii afirmă că, în cazul dependenței de jocuri online și de noroc, persoana afectată prezintă mai multe probleme de natură psihică și/sau emoțională, care au contribuit la formarea viciului. Așadar, pentru acest tip de dependență, consilierea medical este opțiunea cea mai eficientă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218