REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Depozit de etnobotanice, în buricul Constanţei: traficanţii de droguri monitorizau strada, să ştie când vine Poliţia peste ei

Depozit de etnobotanice, în buricul Constanţei: traficanţii de droguri monitorizau strada, să ştie când vine Poliţia peste ei

Replica API 20 martie 2013 | 00:00 147

Grupare destructurată

Grupare destructurată

Un adevărat depozit de etnobotanice se afla în buricul municipiului Constanţa, pe care îl "administrau" nu mai puţin de 12 persoane, femei, bărbaţi, dar şi minori. Chiar dacă erau filaţi de ceva vreme şi prinşi de mai multe ori în flagrant, membrii grupării nu s-au speriat şi şi-au continuat afacerea, comercializând etnobotanicele sub formă de pliculeţe, pe care le vindeau cu 10, 15 sau 20 de lei, chiar pe stradă. Mai mult decât atât, pentru a-şi păzi spatele, unul dintre imobilele, ce găzduia substanţele cu efect psihoactiv, avea montat un sistem de supraveghere video, chiar pe clădire, pentru a monitoriza strada. Însă, oamenii legii au descins la locurile cu pricina, gruparea fiind destructurată.

Percheziţii de amploare în municipiul Constanţa. Poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi au descins luni, 18 ianuarie, la opt adrese ale principalilor suspecţi de trafic cu droguri, situate pe strada Unirii din cartierul Galeză Nord, pe bulevardul Mamaia, dar şi pe strada Petru Vulcan, acolo unde s-a şi găsit camera video ce avea ca scop monitorizarea străzii. Investigaţiile au scos la iveală faptul că liderul grupării a racolat şi un minor, de 17 ani, care se ocupa de plasarea plicurilor de etnobotanice clienţilor din oraş. 11 suspecţi au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar patru dintre aceştia au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă. Printre cei patru se numără şi tânărul de 17 ani. Aceştia urmează să fie prezentaţi Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă. În urma percheziţiilor au fost descoperite 300 de plicuri cu substanţe psihoactive, dar şi arme albe, pistoale neletale şi bani. La unul din imobilele unde s-au făcut percheziţiile domiciliare s-a găsit un sistem de monitorizare video, pe strada Petru Vulcan. "Se monitoriza strada, pentru a vedea când vine poliţia. Substanţele se vindeau pe stradă. Este vorba despre etnobotanice, un plic fiind vândut cu 10-20 de lei", au precizat anchetatorii. Gruparea specializată în trafic de droguri este formată din 12 membri, care se ocupau de procurarea, ambalarea şi comercializarea de substanţe cu efecte psihoactive. Totodată, faţă de o altă persoană, aici fiind vorba despre o femeie, procurorii DIICOT au luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. "Este vorba de destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu traficul de substanţe cu proprietăţi psihoactive, pe raza municipiului Constanţa. Astfel, s-au efectuat 8 percheziţii domiciliare pe raza municpiului Constanţa, au fost vizate 11 persoane, fiind puse în executare 11 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul DIICOT Constanţa în vederea continuării cercetărilor. Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate aproximativ 300 de plicuri cu substanţe cu efecte psihoactive, totodată fiind identificate şi sume de bani, dar şi arme albe", a declarat Gelu Manolescu, purtătorul de cuvând al IPJ Constanţa. Cercetările continuă faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive fără autorizaţie specială, faptă prevăzută de art.16, al.1 din Legea 194/2011.

Consumatorii de droguri constănţeni, cu vârste 15 şi 23 de ani

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis au acţionat pe această latură pentru identificarea consumatorilor, dar şi a celor ce comercializează drogurile. Spre exemplu, de la începutul anului au fost depistate 81 de persoane care deţineau substanţe cu efect psihoactiv în vederea consumului propriu fără drept. "Consumatorii aveau vârste cuprinse între 17 şi 23 de ani, am avut şi de 15 ani un caz. Ne-am implicat şi în cazul de faţă, de destructurare a grupării infracţionale", a declarat, Daniel Ferencz, adjunctul comandantului Grupării Mobile de Jandarmi Tomis. Cât despre Centrul Antidrog Constanţa, coordonatorul acestuia, inspectorul de Poliţie Iulian Unguru a menţionat că persoanele care se prezintă la centru nu sunt în creştere. "S-a constatat şi se constată de ceva vreme că aceste substanţe cu efect psihoactiv sunt extrem de periculoase atât fizic, cât şi la nivel psihic. Primele reacţii ale consumatorilor sunt stările de violenţă. Centrul Antidrog Constanţa, pe această latură, de reducere a cererii, îşi face datoria, spunem noi. Nu am înregistrat o creştere a persoanelor dependente sau consumatoare care s-au adresat centrului şi acesta e un lucru bun.", a declarat Iulian Unguru. Revenind la gruparea infracţională, aceasta era filată de către poliţiştii constănţeni de aproximativ 6 luni de zile, însă nu s-a acţionat, dorindu-se o documentare mai amplă. "Aceste activităţi de documentare s-au derulat pe o perioadă de 6 luni de zile, timp în care au fost constatate 82 de acte materiale ale infracţiunii respective, ceea ce s-a şi materializat în tot atâtea dosare de cercetare penală. Fiecare în parte reprezintă câte o constatare flagrantă a activităţii de comercializare ilegală a unor substanţe cu efecte psihoactive. S-a aşteptat atât de mult pentru că gruparea era formată din 12 persoane iar pentru a putea toate probele necesare am avut nevoie de o perioadă mai mare de documentare.", a mai spus Gelu Manolescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218