REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Depozitul de deşeuri radioactive de la Saligny încaieră instituţiile. Citeşte aici despre ce este vorba şi află cine are terenuri în zonă!

Depozitul de deşeuri radioactive de la Saligny încaieră instituţiile. Citeşte aici despre ce este vorba şi află cine are terenuri în zonă!

Replica API 21 august 2011 | 00:00 153

Construirea depozitului de deşeuri radioactive de slabă şi medie activitate la Saligny naşte dispute între autorităţi. Mai exact, între primăria comunei şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), la mijloc fiind persoane fizice, se aruncă motanul dintr-o parte în alta, cu privire la unele probleme apărute "din senin". Săptămâna trecută, la Prefectura Constanţa se anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că Agenţiei Nucleare pentru Deşeuri Radioactive (AN&DR) va construi un depozit de deşeuri radioactive, pe raza localităţii Ştefan cel Mare, cu sprijinul primăriei şi al Prefecturii, bineînţeles. Potrivit proiectului, depozitul se va întinde pe o suprafaţă de 44 de hectare, iar depozitul concret, format din celulele din care este format, va ocupa numai 22 de hectare, întreaga suprafaţă aparţinând domeniului privat în proporţie de 50 de procente, 30 la sută Ocolului Silvic, iar 20 % Consiliului Local Saligny. După cum era de aşteptat, problemele survin, în mod indirect, din partea suprafeţelor aparţinând persoanelor fizice. Potrivit primarului, Gabriel Tătulescu, se va face referendum, aşa cum ar fi normal, iar oamenii sigur ar fi de acord. Însă Oficiul de Cadastru "opune rezistenţă".

De cealaltă parte, directorul oficiului de Cadastru, Stere Sponte, a susţinut un alt punct de vedere, asupra căruia vom reveni, pe larg, într-o ediţie viitoare.

"Nu sunt VIP-uri, sunt numai ţărani"

Totodată, întrucât există zvonuri că în zona respectivă ar deţine terenuri şi unele "personalităţi" dornice să îşi rotunjească veniturile de pe urma exproprierilor, edilul a negat acest aspect, "În total sunt vreo 10 proprietari, ţărani, care au fost împroprietăriţi în anii 90. Nu avem VIP-uri acolo, numai ţărani. Oricum, nu se poate vorbi despre îmbogăţirea cuiva, mai ales că s-a dat legea exproprierilor. O să vină cei de la Bucureşti şi or să zică Ce vrei mă ţărane, vrei 2-3 euro pe metru? Du-te mă, s-a dat legea exproprierilor, oricum te expropriez. Oricum, este un obiectiv care necesită timp mult, nu ştiu cum au gândit-o ei. Poate eu nici nu o să mai fiu primar sau consilier când o să se apuce ei de treabă", ne-a mai declarat primarul Tătulescu.

Proprietarii? "Sunt ţărani, nu sunt VIP-uri

În încercarea de a afla cine sunt acei proprietari de terenuri care vor fi expropriaţi, iată câţiva dintre aceştia: Radu Gruia, Vasile Pâslaru, Doina Pâslaru, Ion Linciu şi Valentin Mihon. Despre aceştia, primarul Tătulescu susţine că "sunt ţărani, nu sunt VIP-uri".

Vom reveni!

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218