REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Depozitul de deşeuri radioactive nu se poate face pentru că nu există plan de parcelare

Depozitul de deşeuri radioactive nu se poate face pentru că nu există plan de parcelare

Replica API 22 august 2011 | 00:00 111

Ce spune şeful Oficiului de Cadastru despre situaţia de la Saligny:

Ce spune şeful Oficiului de Cadastru despre situaţia de la Saligny:

Construirea depozitului de deşeuri radioactive de slabă şi medie activitate la Saligny naşte dispute între autorităţi. Mai exact, între primăria comunei şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), la mijloc fiind persoane fizice, se aruncă motanul dintr-o parte în alta, cu privire la unele probleme apărute "din senin". Săptămâna trecută, la Prefectura Constanţa se anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că Agenţia Nucleară pentru Deşeuri Radioactive (AN&DR) va construi un depozit de deşeuri radioactive, pe raza localităţii Ştefan cel Mare, cu sprijinul primăriei şi al Prefecturii, bineînţeles.

Potrivit proiectului, depozitul se va întinde pe o suprafaţă de 44 de hectare, iar depozitul concret, format din celulele din care este format, va ocupa numai 22 de hectare, întreaga suprafaţă aparţinând domeniului privat în proporţie de 50 de procente, 30 la sută Ocolului Silvic, iar 20 % Consiliului Local Saligny. După cum era de aşteptat, problemele survin, în mod indirect, din partea suprafeţelor aparţinând persoanelor fizice. Potrivit primarului, Gabriel Tătulescu, se va face referendum, aşa cum ar fi normal, iar oamenii sigur ar fi de acord. Însă Oficiul de Cadastru "opune rezistenţă". "OCPI-ul nu vrea să dea avizul necesar, iar fără el nu putem emite titlul de proprietate. Nici lucrurile nu sunt atât de clare pentru moment, pentru că, o dată se vorbeşte despre o suprafaţă de 40 de hectare, altă dată despre 20 de hectare, ori noi nu ştim exact ce, unde şi cum se va construi. Majoritatea celor care au terenuri acolo au dobândit titlu de proprietate în perioada 1992-1997, în baza legii 18. Între timp, unii le-au înstrăinat, le-au lăsat moştenire etc. S-a constatat că nu mai au coordonatele exacte de pe amplasamentele vechi. Între timp, OCPI-ul a modificat şi legislaţia", ne-a declarat primarul comunei Saligny.

"Să mai lase crâşmele şi să pună osul la muncă"

De cealaltă parte, directorul oficiului de Cadastru, Stere Sponte, a susţinut un alt punct de vedere. "La ei este o altă problemă. Ei nu au făcut planul de parcelare, omul să ştie ce poziţie are terenul său. De 2 ani este în vigoare Ordinul 415, care prevede ca oamenii să nu cheltuiască pre mulţi bani cu cadastrul, astfel încât primăriile să facă acest plan de parcelare. Când vin la noi, dacă este corect întocmit, noi îl avizăm, îi dăm număr de intabulare. Ei trebuie, în general, să mai lase deoparte serbările şi să dea bani pentru asta. Ei acum trebuie să găsească o firmă de topometrişti şi să le facă măsurătorile şi parcelarea. Primarul nu are motive să spună că nu are bani. Să mai lase sărbătorile şi crâşmele şi să pună osul la muncă", ne-a declarat Sponte.

"Nu sunt VIP-uri, sunt numai ţărani"

Întrucât există zvonuri că în zona respectivă ar deţine terenuri şi unele "personalităţi" dornice să îşi rotunjească veniturile de pe urma exproprierilor, edilul a negat acest aspect, "În total sunt vreo 10 proprietari, ţărani, care au fost împroprietăriţi în anii 90. Nu avem VIP-uri acolo, numai ţărani. Oricum, nu se poate vorbi despre îmbogăţirea cuiva, mai ales că s-a dat legea exproprierilor. O să vină cei de la Bucureşti şi or să zică Ce vrei mă ţărane, vrei 2-3 euro pe metru? Du-te mă, s-a dat legea exproprierilor, oricum te expropriez. Oricum, este un obiectiv care necesită timp mult, nu ştiu cum au gândit-o ei. Poate eu nici nu o să mai fiu primar sau consilier când o să se apuce ei de treabă", ne-a mai declarat primarul Tătulescu. În încercarea de a afla cine sunt acei proprietari de terenuri care vor fi expropriaţi, am aflat numai câţiva dintre aceştia: Radu Gruia, Vasile Pâslaru, Doina Pâslaru, Ion Linciu şi Valentin Mihon. Primarul Tătulescu susţine că i s-au făcut şi plângeri penale pentru abuz în serviciu. "Am avut control până şi de la cabinetul Preşedintelui României. Doi cetăţeni mi-au făcut plângere penală, fiindcă au auzit că e posibil să se facă exproprieri, iar eu nu le-am dat teren acolo unde au vrut ei, asta după ce, anterior, când nu se ştia nimic, refuzaseră. Eu am mai dat terenuri, pe Legea 247, iar ei nu au vrut atunci. A plecat consilierul prezidenţial cu coada între picioare când a văzut care e treaba. Zicea că nu e adevărat", ne-a mai declarat Gabriel Tătulescu.

Vom reveni.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218