REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Depresia cauzată de infertilitate: care sunt simptomele

Depresia cauzată de infertilitate: care sunt simptomele

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 863

Infertilitatea este una dintre cele mai mari probleme ale cuplurilor moderne și în timp poate duce la depresie și anxietate, pentru ambii parteneri. Femei mai tinere sau mai mature se confruntă cu unul dintre sindroamele femeii moderne: infertilitatea.

S-a tot abordat acest subiect - cauzele infertilității feminine sau masculine, soluții și tratamente, ba chiar posibile diete și stil de viață, întrucât alimentația și problemele de greutate, cu kilograme în plus sau minus, au consecințe pe acest plan, scrie doc.ro.

Însă despre consecințele de ordin psihologic s-a vorbit mai puțin. Și nu din cauza că acestea nu ar există, ci pentru că fiecare persoană trăiește altfel conștientizarea și asumarea "condamnării" la imposibilitatea de a avea urmași. Evident, există soluția adopției, care da prilej oamenilor de a-și manifestă necondiționat dragostea și generozitatea față de un suflețel nevinovat. Dar nu este atât de simplu pe cât pare...

O doamnă a fost mișcată de gestul unei femei tinere, bogate, care s-a sinucis fiindcă nu putea deveni mamă. Femeia se plângea că suferă de aceeași problema și că, de multe ori, a fost și ea tentată să facă acest gest, considerându-se inutilă. Însă mama ei bolnavă are nevoie de ea... Altfel trăiesc infertilitatea partenerii dintr-un cuplu solid, bazat pe o relație afectuoasă, de respect reciproc, și cu totul altfel o trăiește un cuplu disarmonic sau o persoană cu un potențial depresiv ori cu anumite traume, asociate cu sentimentul de inutilitate și tristețe.

Părerea mea sinceră este că infertilitatea, că sindrom, trebuie abordată neapărat cu suport psihologic, întrucât există numeroase supape ce pot echilibra o femeie sau un cuplu ce nu poate avea copii. Măsurile extreme, deviația nu au justificare. Se pot face câteva ședințe de terapie, individuală sau de cuplu, ce duc la detensionarea relațiilor și la abordarea mai detașată a presiunii sociale uriașe: "Trebuie să faci copii!"

Să nu uităm că multe dintre cauzele infertilității sunt psihologice și sunt cunoscute cazurile în care, abia după ce s-a adoptat un copil, a apărut și o inexplicabilă (de către medici) sarcina naturală...

Cum recunoaștem semnele și simptomele depresiei și anxietății asociate cu infertilitatea?

Simți că întreaga ta viață este concentrată pe infertilitate? Te duci la culcare și te trezești gândindu-te cum să rămâi însărcinată? Atunci este posibil să te confrunți cu depresia sau anxietatea asociată infertilității.

Infertilitatea este extenuantă atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Studiile au arătat că stresul emoțional cu care femeile ce suferă de infertilitate se confruntă este similar cu cel al pacienților cu cancer și al pacienților cardiaci. Iar din acest motiv, persoanele care au probleme legate de fertilitate sunt mai predispuse să sufere de depresie.

Iată o listă cu semnele depresiei sau ale anxietății asociate cu infertilitatea. Acestea sunt bazate pe lista de semne care a fost concepută de Societatea Americană de Medicină Reproductivă și pe baza cărora o persoană ar putea face consiliere psihologică.

1. Te gândești la infertilitate cât e ziua de lungă.

2. Ești sub controlul sentimentului de vinovăție.

3. Te simți fără valoare sau rușinat(a).

4. Ai sentimente de tristețe care persistă.

5. Te simți izolat(a) din punct de vedere social.

6. Nu te mai bucuri de activitățile care până mai ieri îți făceau plăcere.

7. Din ce în ce mai frecvent te simți anxios/anxioasă și te confrunți cu atacuri de panică.

8. Observi că te înfurii și că te frustrezi din ce în ce mai ușor.

9. Ai dificultăți în ce privește concentrarea și memoria (ți-e greu să îți aminteșți unele lucruri).

10. Relația ta de cuplu are de suferit.

11. Viață sexuală e afectată, te lupți să ai performanțe sexuale bune sau duci o lupta imensă că să simți plăcere.

12. Apelezi la substanțe interzise sau la alcool din ce în ce mai des.

13. Vrei să mănânci tot timpul sau, uneori, nu vrei să mănânci deloc.

14. Depresia și anxietatea îți pot afecta calitatea somnului - fie dormi prea mult, fie ți-e greu să adormi, fie ți-e greu să dormi.

15. Descoperi că gândurile tale se îndreaptă în direcția morții sau a sinuciderii. Să nu uităm că gândurile sinucigașe sunt un semn de depresie intensă.

Dacă aceste semne ți se aplică, ia în considerare ideea de a apela la consilierea psihologică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369