REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Depresia după un eveniment cardiac major: semne, simptome, opțiuni de tratament

Depresia după un eveniment cardiac major: semne, simptome, opțiuni de tratament

Replica API 16 noiembrie 2020 | 00:00 972

Evenimentele cardiovasculare pot declanșa la scurt timp depresia. Din fericire, consilierea psihologică și medicația te pot ajută să învingi depresia.

Când cineva suferă un infarct miocardic, o intervenție chirurgicală pe cord sau un accident vascular cerebral (AVC), motivul imediat (și evident) de îngrijorare este sănătatea fizică.

Odată ce supraviețuitorii unui astfel de eveniment cardiovascular o iau pe calea spre recuperare, este important că medicii să le monitorizeze și sănătatea mintală.

Studiile arată că până la 33% dintre pacienții cu infarct miocardic din SUA ajung să dezvolte o oarecare formă de depresie, spune dr. Barry Jacobs, psiholog clinician și director la Behavioral Sciences at the Crozer-Keystone Family Medicine Residency Program, din Springfield, SUA, citează doc.ro.

Mesajul major pe care trebuie să îl reținem este că oamenii trebuie să fie conștienți de această legătură dintre depresie și un eveniment cardiovascular major. Al doilea mesaj pe care trebuie să îl reținem este că multe tratamente sunt disponibile pentru acești pacienți, așa că nimeni nu trebuie să sufere.

Semnele și simptomele stării depresive

Depresia nu se poate vedea la o radiografie, precum un os cu fractură. Ea trebuie să fie detectată prin intermediul comportamentului și atitudinii pacientului.

"Nu ne așteptăm că toată lumea să devieze de la direcția pe care o are viață lui/ei", spune dr. Jacobs. "Majoritatea oamenilor nu fac asta, dar sunt pacienți cărora li se schimbă viață. Dacă ești unul dintre acei oameni care nu pot merge mai departe - dacă simți că nu ai chef să te dai jos din pat dimineață și nu ai nicio tragere de inima să dai piept cu ziua care se așterne în față ta sau dacă ești irascibil tot timpul - acestea sunt semne că poate răspunsul tău este unul depresiv".

Cel mai bun indicator: ai aceeași poftă de viață pe care o aveai în trecut?

Dacă observi că o persoană dragă ție (care a suferit, de exemplu, un atac de cord sau un AVC minor sau nu) a încetat să mai cânte la un instrument muzical, nu mai iese cu prietenii să se plimbe, nu mai citește ziarul sau nu mai vrea să facă acele lucruri care îi făceau plăcere până mai ieri, dacă vezi că această persoană nu se mai bucură de lucrurile care îi făceau multă plăcere, specialistul citat de heart.org spune că acesta este un semn pe care nu ar trebui să îl ignorăm niciodată.

Alți indicatori care ar putea "trăda" depresia unei persoane dragi sunt obiceiurile legate de somn și de alimentație. Faptul că mănâncă sau doarme prea mult sau faptul că mănâncă ori doarme prea puțin ar putea fi problematic pentru cineva care a avut un eveniment cardiovascular major.

Ce se poate face?

Cel mai bun lucru este să vezi un medic specialist dacă suspectezi că ai stări depresive (sau să te duci cu persoană dragă la un specialist). Medicul tău îți poate oferi un test de screening alcătuit din 9 întrebări, care este "foarte precis în diagnosticarea depresiei, în special în cazul depresiei majore", spune dr. Jacobs.

Medicul tău va determina dacă este nevoie de un specialist în sănătatea mintală și va recomandă unul dacă este necesar.

Depresia și anxietatea se numără printre cele mai întâlnite 10 diagnostice în îngrijirea pacientului cu astfel de evenimente cardiovasculare, așa că este probabil că și specialistul tău să aibă experiență în această zona.

Opțiuni de tratament

Cele mai bune modalități de a învinge depresia sunt consilierea psihologică, medicația sau, în multe cazuri, ambele metode. Pacienții ar putea fi învățați, cu ajutorul medicilor specialiști, cele mai bune metode prin care se pot relaxa și prin care pot alungă stresul, cum ar fi tehnicile de respirație și meditația. O altă opțiune de tratament sunt medicamentele (există o gama variată) care ajută pacientul să aibă o stare de spirit mai bună.

Combinația de medicație și psihoterapie are cea mai mare rată de succes, spun specialiștii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218