REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Depresia și stresul posttraumatic, cauze ale detașării emoționale

Depresia și stresul posttraumatic, cauze ale detașării emoționale

Replica API 15 iunie 2020 | 00:00 826

Detașarea emoțională se referă la incapacitatea unei persoane de a avea sentimente pentru ea însăși și pentru alte persoane. Această tulburare poate interfera cu dezvoltarea fizică, psihică, emoțională și socială a persoanei afectate de această tulburare, scrie doc.ro.

Care sunt semnele detașării emoționale

La copii

Conform specialiștilor, un copil poate dezvolta două tipuri de tulburare de atașament:

tulburare de atașament reactivă, provocată de experiențe negative cu adulții în primii ani de viață și care se manifestă prin dificultăți de liniștire a copilului, lipsa emoțiilor când interacționează cu alți oameni, evitarea alinării primite din partea celor care îl îngrijesc și tristețe sau iritabilitate atunci când participă la activități uzuale împreună cu cei care se ocupă de el.

tulburare de implicare socială dezinhibată, care se manifestă prin faptul că acel copil este excesiv de prietenos cu oameni pe care nu îi cunoaște, se îndreptă spre persoane străine și le strânge în brațe sau le permite necunoscuților să îl ia în brațe, și, când se află într-o situație cu care nu este obișnuit, nu se îndreaptă spre persoanele care au grijă de el de obicei.

La adulți

Potențialele simptome ale unei tulburări de atașament la adulți pot include: dificultate de a se deschide în fața cuiva și de a stabili relații personale normale, probleme în ceea ce privește relațiile intime, abilități de ascultare și empatizare slabe, evitarea contactului fizic, verbal sau sexual, stima de sine scăzută, abuz de substanțe nocive.

Ce poate duce la detașarea emoțională

Cauzele detașării emoționale pot depinde de mai multe situații, de exemplu, dacă detașarea este parte a unei tulburări mai grave sau dacă este un răspuns temporar la o situație specifică. Cauzele potențiale ale detașării emoționale pot fi:

Anumite experiențe din trecut

Copiii au un risc mare să dezvolte tulburări de atașament și să se confrunte cu detașarea emoțională dacă au parte de circumstanțe dificile în primii ani de viață, cum ar fi: o pierdere semnificativă (moartea unui părinte sau a unui bunic în compania căruia petrecea mai mult timp), o experiență traumatizantă, un abuz emoțional sau unul fizic, faptul că a crescut într-un orfelinat sau că a fost neglijat de părinți sau de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de el.

O anumită medicație

Detașarea emoțională nu apare întotdeauna din cauza unei afecțiuni mentale sau a unei tulburări de atașament. Conform unor cercetări din 2016, utilizarea pe termen lung a antidepresivelor poate provoca reacții adverse precum detașarea emoțională. Din 180 de persoane care au luat parte la studiu, 64,5% au declarat că se simt amorțite din punct de vedere emoțional.

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) sau depresia

Dacă o persoană se simte detașată emoțional, această stare poate fi un simptom al unei alte afecțiuni din spectrul psihicului, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic, depresia sau anumite tulburări de personalitate.

Detașarea emoțională poate fi și benefică?

Dacă detașarea emoțională poate fi benefică sau nu depinde de cauza acesteia și de contextul general al vieții persoanei respective. Dacă detașarea este cauzată de boli psihice sau dacă influențează negativ capacitatea unei persoane de a menține relații și interferează cu aspectele vieții de zi cu zi, persoana afectată ar trebui să solicite ajutorul unui terapeut.

Cu toate acestea, distanțarea emoțională poate să fie utilă în unele profesii. De exemplu, pentru personalul care lucrează la un spital de urgență, reglarea emoțiilor poate fi benefică pentru a preveni oboseala psihică și pentru a-și menține bunăstarea mentală și claritatea, ca să se poată ocupa cât mai eficient de pacienți. Unele persoane pot, de asemenea, să se detașeze emoțional pentru o vreme, pentru a putea trece cu bine prin situații cu potențial traumatizant, cu condiția ca acest lucru să nu se permanentizeze.

Ce tratamente există pentru detașarea emoțională

Tratamentul pentru detașarea emoțională depinde de factori individuali. Dacă este vorba despre un copil, planul de tratament conceput de terapeut va include, de obicei, alți membri ai familiei acestuia. În cazul adulților, tratamentul depinde de diverse aspecte (dacă detașarea emoțională a apărut ca răspuns la o situație specifică sau este o parte a unei probleme de sănătate mai cuprinzătoare).

E important ca persoanele afectate să discute cu un terapeut pentru a învăța cum să își deschidă sufletul în fața unor persoane de încredere, cum să găsească modalități de gestionare a stresului și anxietății, cum să-și îmbunătățească stima de sine și cum să-și dezvolte abilități pentru reglarea emoțiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218