REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Deputat din Comisia de Muncă a Parlamentului: „Deficitul este uriaș. Nu ne revenim nici în 2018”

Deputat din Comisia de Muncă a Parlamentului: „Deficitul este uriaș. Nu ne revenim nici în 2018”

Replica API 7 ianuarie 2015 | 01:08 209

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a debutat în noul an cu statistici groaznice: unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu sărăcia. Mai mult, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent și încă mai există copii care nu au mers niciodată la şcoală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat.

Nu vorbim de o țară bananieră, ci de România, care nu reușește să găsească soluții pentru nivelul de trai al propriilor cetățeni. În acest sens, MMFPSPV susține că pune la cale un proiect privind reducerea sărăciei. Această tentativă de strategie națională este pusă în dezbatere publică și vizează persoanele şi/sau familiile sărace ale căror venit anual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult. Potrivit ministerului Muncii, ar fi vorba de 400.000 de români aflați în această situație.

Programul cu Banca Mondială, hieroglife pentru Rovana Plumb

Anunțul privind această strategie națională a cutremurat-o pe deputatul Claudia Boghicevici, membru în Comisia de Muncă din cadrul Parlamentului României, care a ajuns la capătul răbdării cu promisiunile ministrului Rovana Plumb și a decis să dea „din casă” neregulile din culisele MMFPSPV.

„Dacă ținem minte, la investitură, doamna ministru voia să reducă cu 580.000 și n-a reușit din prima, probabil acum reia experiența. Eu știu că e vorba de un program pe care ei îl au cu asistență tehnică de la Banca Mondială, dar pe care doamna ministru n-are cum să-l înțeleagă, pentru că nu cunoaște sistemul și nu înțelege despre ce vorbește. Este un program multianual și e atât de tehnic încât sunt convinsă că nu îl înțelege, nu știe să îl exprime cetățenilor, de aceea devine ridicolă de fiecare dată când vorbește despre programul acesta. Există indicatori statistici, o încadrare a cetățenilor, a populației, pe anumite nivele, dar doamna ministru sunt convinsă că nu are habar de programul acesta. Din câte îmi aduc aminte, e implementat de cei de la asistență socială pe care i-a și băgat deja prin comisiile de disciplină odată cu cuponiada, pentru că trebuia să găsească țapi ispășitori pentru promisiunile politice și atunci s-a răzbunat pe câțiva funcționari. Programul încearcă să identifice modul de constituire a veniturilor populației. În raportul prezidențial prezentat prin 2009, se face referire la modul în care se constituie veniturile populației, cum se redistribuire aceste venituri și sunt indicatori folosiți în asistență socială, în statistică, dar noi avem nevoie urgent din partea ministrului Rovana Plumb de o viziune pe termen mediu și lung astfel încât să încurajăm munca în România. Vă spun sincer că monitorizez zilnic tot ce se întâmplă în acest minister și nu am văzut nici o propunere și nici o încurajare pentru cei care muncesc”, a spus Boghicevici, pentru Replica.

„Probabil și următorul Guvern va strânge cureaua. Deficitul crește”

Deputatul susține că vremurile care ne așteaptă în câmpul muncii sunt sumbre, întrucât deficitul asigurărilor sociale crește aproape în mod necontrolat, iar singura modalitate prin care actualul Guvern își „scoate cămașa” este o „cârpeală” pentru diverse categorii sociale. Boghicevici este aproape convinsă că următorul Guvern va avea multe de tras, întrucât „gaura” din buget ar putea duce la o nouă strângere de curea.

„Am văzut tot felul de fărâmituri aruncate, mărirea venitului mediu garantat cu un procent, astfel încât cetățenii să fie legați de sistem. Nu se poate decât prin investiții, alocarea pe fonduri europene. Dacă vă uitați pe bugetul ministerului Muncii, n-au aruncat un leu pentru proiecte europene! Nu cred că reprezintă o prioritate pentru dumnealor, aceste fonduri sunt monitorizate mult mai bine de UE și aici nu se pot realiza acordări preferențiale și nu sunt agreate de actuala conducere a ministerului. (…) Văd seara la televizor, în breaking news, cum cresc salariile, pensiile, toate cresc cu o legislație din 2011, care a fost realizată de guvernul Boc. N-am văzut decât carpeli pentru anumite categorii sociale, care au primit fărâmituri în această perioadă. Nu poți gândi un sistem de pensii, de salarizare, pe termen scurt. În toată lumea, sistemele de pensii sunt gândite pentru minim 50 de ani. Nu poți să faci modificări de la un an la altul pentru că uitați ce avem: bugetul asigurărilor sociale, deficit de 19 miliarde lei! Unde s-a mai văzut așa ceva? Până în 2018, vom avea undeva la 22 de miliarde deficit. E clar că nu există viziune, gaura la buget se adâncește, dar va cădea pe umerii următoarei guvernări, care va trebui din nou să strângă cureaua, probabil”, a mai spus Boghicevici, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614