REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Deputat PSD despre revizuirea Constituţiei: Scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, de bun augur

Deputat PSD despre revizuirea Constituţiei: Scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, de bun augur

Replica API 23 aprilie 2013 | 00:00 206

Deputatul PSD de Sibiu Gheorghe Frăticiu a declarat, luni, la o dezbatere, că "ar fi de bun augur scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani", afirmând că "tinerii sunt mult mai implicaţi în viaţa politică" decât adulţii şi că, de multe ori, părinţii votează cum le spun copiii, şi nu invers. Forumul Constituţional a organizat, luni, la Sibiu, o dezbatere publică referitoare la revizuirea Constituţiei, la eveniment participând mai mulţi primari din judeţ, aleşi locali din municipiul Sibiu, dar şi parlamentari de Sibiu şi simpli cetăţeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La dezbatere, deputatul Gheorghe Frăticiu a afirmat că "ar fi de bun augur" să se ia în calcul, la revizuirea Constituţiei, scăderea vârstei pentru participarea la vot de la 18 la 16 ani, ceea ce se întâmplă şi în alte state ale Uniunii Europene.

"Ar fi de bun augur scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani. Nu ştiu dacă este bine sau dacă este rău, dacă la 16 ani copiii sunt destul de maturi ca să ia o astfel de decizie. Dar, ceea ce eu am observat în ultima perioadă este că dacă înainte, prin anii 1990 până prin 2000, copiii votau ceea ce le spuneau părinţii, cred că acum părinţii votează cum le spun copiii, ceea ce înseamnă că tinerii sunt mult mai implicaţi în viaţa politică şi eu cred că merită analizată această scădere a pragului de vârstă care este prevăzută şi în alte ţări", a spus deputatul Gheorghe Frăticiu.

În plus, acesta a apreciat că "nu trebuie modificată forma de guvernământ, chiar dacă există destule voci pentru monarhie", atunci când a fost luat în discuţie şi acest aspect.

Participanţii la dezbatere au discutat şi despre oportunitatea scăderii pragului de validare a referendumului, aspect cu care deputatul PDL Daniela Câmpean nu s-a arătat de acord.

"Nu este necesar să scădem pragul la referendum. În 2009 s-a văzut că dacă românii sunt interesaţi, vin la vot", a afirmat aceasta în timpul şedinţei.

La dezbaterile care s-au desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Sibiu au participat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, dar şi Cristian Pîrvulescu, coordonator al Forumului Constituţional.

Propunerile făcute e către participanţii la Sibiu vor fi incluse în raportul final care va fi prezentat de către Forumul Decizional după ce vor avea loc astfel de dezbateri în întreaga ţară.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367