REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Deputatul Condurăţeanu, un politician discret şi bogat, crescut la umbra fostului lider UNPR Marian Sârbu

Deputatul Condurăţeanu, un politician discret şi bogat, crescut la umbra fostului lider UNPR Marian Sârbu

Replica API 7 mai 2014 | 00:00 9740

Afaceri în medicină şi cu fonduri europene, soţia angajată la ASF, raiul bugetarilor

Afaceri în medicină şi cu fonduri europene, soţia angajată la ASF, raiul bugetarilor

Andrei Răzvan Condurăţeanu este unul dintre cei mai discreţi parlamentari ai Constanţei, chiar dacă activitatea sa de deputat pare una destul de rezonabilă, dacă ne luăm după numărul iniţiativelor legislative şi al interpelărilor, de pe site-ul Camerei Deputaţilor. Acesta este şi singurul site de pe care poţi afla ceva despre deputatul de Cernavodă cu domiciliul în Bucureşti, Condurăţeanu fiind probabil singurul politician în viaţă care nu are nici măcar cont pe Facebook, nu mai vorbim de blog sau site personal, de pe care să afle alegătorii ce mai face trimisul lor în Parlament. Cu atât mai ciudat, cu cât vorbim de un politician cu vechime, actualul parlamentar de Constanţa fiind, pentru o perioadă, şi consilier local din partea PSD în Sectorul 2. Cu toate acestea, deputatul în vârstă de 43 de ani are o istorie destul de interesantă, strâns legată de traseul politic al fostului lider PSD, apoi UNPR Marian Sârbu. Astfel, trebuie spus că nu numai Andrei Condurăţeanu a fost consilierul personal al lui Sârbu, pe când acesta era ministru al Muncii, dar şi soţia deputatului îl urmează îndeaproape pe fostul pesedist, cam toate joburile sale fiind în preajma lui Sârbu. Fără doar şi poate legătura dintre familia Condurăţeanu şi Marian Sârbu este una cât se poate de strânsă, din moment ce destinele lor se împletesc atât de armonios.

În prezent, Mihaela Daniela Condurăţeanu este angajată la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din cadrul Autorităţii de Supraveghere Fiscală (ASF), acel rai al bugetarilor în care sunt plantate, pe salarii colosale, cam toate rudele şmecherilor din politica românească. Preşedinte al CSSPP este Marian Sârbu, care a ales huzurul din ASF şi leafa de 3.350 de euro pe lună în toamna anului trecut, în detrimentul funcţiei de lider UNPR. Anterior, Mihaela Daniela Condurăţeanu a fost jurist la Cartel Alfa, inclusiv pe statul de plată al unui sindicat din industria lemnului, sindicat al cărui preşedinte a fost acelaşi Marian Sârbu. Soţia deputatului Condurăţeanu a lucrat şi în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în perioada când aceasta era condusă de Silviu Bian (care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru corupţie), iar ministru al Muncii era Sulfina Barbu. În paralel, Andrei Răzvan Condurăţeanu a fost consilierul lui Marian Sârbu în mandatul acestuia de ministru PSD al Muncii în perioada 2008- 2009, după care l-a urmat în Camera Deputaţilor, unde a fost angajat ca expert la Comisia pentru politici economici, reformă şi privatizare. Chiar şi actuala orientare politică a lui Condurăţeanu are legătură cu Marian Sârbu, deputatul constănţean alegând să plece de la PPDD fix la UNPR, formaţiune condusă, până nu de mult, de Sârbu. Şi, dacă tot e aşa de discret în politică, deputatul Condurăţeanu nu putea fi altfel şi în afaceri, chiar are sau a avut mai multe societăţi comerciale, toate în Bucureşti.

Firmă care nu apare în declaraţia de avere şi un ONG plin de bani, dar nu şi pentru plata datoriilor

Alesul PPDD, actual UNPR- PSD este asociat majoritar la Hany Med SRL, o firmă de asistenţă medicală generală, alături de Gabriela Sandu, de 69 de ani. Condurăţeanu a intrat în firmă în 2004, fiind partener atunci cu o respectabilă Maria Marinescu, în vârstă de 83 de ani. Tot în domeniul medical activează şi Epso Advising SRL, firmă care nu apare în declaraţia de avere a deputatului de Cernavodă, dar pe care Condurăţeanu o patronează alături de doi medici greci, Pantazis Efstathios şi Zaparas Georgios. Din a treia firmă, de asemenea în domeniul medical, Hypo Med Promotion SRL, Condurăţeanu s-a retras în 2006, deputatul fiind asociat aici cu Valeriu Cristian Arsenie, originar din Constanţa şi elveţianul Schlegel Claudio. Cu Arsenie, actualul deputat PSD a făcut şi afaceri imobiliare, cei doi înfiinţând în 2005 Arm Imob Prompt SRL, în acelaşi an fiind fondată şi firma Biroul de Consultanţă în Afacaeri SRL, în care Condurăţeanu era asociat cu George Cristian Breazu. În fine, în perioada 2004- 2005, Andrei Răzvan Condurăţeanu a fost administrator al FEPA SA Bârlad. Marea lovitură a dat-o însă în iunie 2010, prin înfiinţarea unui ONG, la fel de fantomatic ca şi el, pe numele său Asociaţia Experţilor pentru Dezvoltare Durabilă. Informaţiile publice despre acest ONG, cu sediul social în locuinţa deputatului Condurăţeanu, sunt rarisime, deşi orice asociaţie de acest gen trebuie să se agite, prin definiţie, pentru a-şi motiva existenţa. Chiar dacă nimeni nu a auzit de ea şi nu e prezentă nicăieri în viaţa publică, asociaţia a depus mai multe proiecte pentru accesarea de fonduri europene, ultimul de acest gen, din noiembrie 2013, aducându-i deputatului suma de 57.886,2 lei. Poate acum are bani deputatul să-şi plătească şi datoriile, mai ales că există în acest sens o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 2, care obligă asociaţia lui Condurăţeanu să plătească un debit de 30.825 lei firmei Glass Comfort SRL. Nişte mărunţiş, până la urmă, ţinând cont de câţi bani intră în ONG-ul deputatului constănţean şi lefurile pe care şi le trag de aici atât el, cât şi soţia sa. Astfel, dacă în primul an asociaţia a raportat venituri de 1.000 de lei şi pierderi de 21.013 lei, în 2012 Condurăţeanu a băgat în casă 1.010.121 lei, din care a rămas la final de an cu un profit de 78.713 lei. În plus, deputatul UNPR-PSD are şi un salariu de 90.000 la asociaţia sa, la care se adaugă leafa de deputat, veniturile familiei Condurăţeanu fiind completate de soţia Mihaela Daniela, cu o leafă lunară de 3.700 lei de la CSSPP-ul condus de mentorul Marian Sârbu şi încă una de 3.900 lei de la asociaţia soţului.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218