REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Deputatul Gheroghe: Lupta anticorupţie trebuie dusă şi pe frontul prevenţiei

Deputatul Gheroghe: Lupta anticorupţie trebuie dusă şi pe frontul prevenţiei

Replica API 14 mai 2015 | 00:17 168

Florin Gheorghe

Deputatul UNPR Florin Gheorghe susţine lupta anticorupţie, însă consideră că fără implementarea unor măsuri eficiente de prevenţie a actelor şi faptelor de corupţie această luptă nu va avea sorţi de izbândă: „Nu doar eu susţin lupta anticorupţie, ci sunt unul dintre cei vreo 20 milioane de români care s-au săturat să fie furaţi. Oricine poate vedea asta în simpatia enormă de care se bucură DNA în rândul populaţiei. E bine că se face curăţenie ! E bine că cei care şi-au bătut joc de banul public ani la rând sunt chemaţi să dea socoteală pentru faptele lor. E bine că autorităţile competente încearcă, deşi până acum nu prea au convins, să recupereze prejudiciile. E bine că România dă semnalul că nu este o ţară de mâna a treia şi că “dura lex sed lex” şi “fiat justiţia pereat mundus” se aplică şi la noi. Cu toate acestea, aşa cum în nenumărate rânduri am atras atenţia, DNA nu face decât să trateze efecte, cauzele generatoare ale faptelor şi actelor de corupţie rămânând neschimbat”, susţine deputatul. Acesta spune că a atras constant atenţia asupra faptului că legislaţia şi politicile actuale sunt în continuarea generatoare de tentaţii spre fapte de corupţie.

“În primul rând salarizarea nestimulativă din sectorul public. Un funcționar public, plătit cu o șchioapă peste salariul minim pe economie, care trăiește de pe o zi pe alta și care este responsabil de gestionarea a milioane de euro lunar, este supus tentației de a-și rotunji veniturile din acte și fapte care nu respectă întotdeauna legea. De la funcționari ne putem duce repede cu gândul la unele cadre didactice, la unii medici, toți la fel de prost plătiți, pentru care, se pare, nu s-au găsit soluții în ultimii douăzeci și cinci de ani de la căderea comunismului. Apoi, încă de la începutul mandatului meu am afirmat cu putere că legislația care se referă la achizițiile publice nu doar că este extrem de proastă, încetinește proiectele naționale sau cele din fonduri europene, dar este și rețeta de succes către sifonarea quasi-legală a banilor publici. De asemenea, ne facem că nu vedem politizarea excesivă a funcțiilor publice extrem de importante, care cer o minimă expertiză și o minimă responsabilitate. Pleacă ai voștri, vin ai noștri... nu contează dacă au terminat clasa a IV-a la fără frecvență și reușesc să facă socoteli peste ordinul unităților. Au carnetul de partid la ei ? E tot ce contează!”, explică Gheorghe, care mai adaugă şi faptul că: “Așa se ajunge la încredințarea unor posturi cheie în funcții de decizie și coordonare către persoane cu totul neavenite, care nu doar că-și servesc propriul interes, ci pun în pericol sistemele pe care le conduc și pun în pericol interesul național. M-ar bucura, în schimb, ca prin politici bune, bine implementate, nici unui decident să nu-i mai treacă prin cap că ar putea fura, ca procurorii, acum ticsiți de dosare, să ajungă să se întrebe ce Dumnezeu s-a întâmplat de nu mai au materie primă. Legislația să-l împiedice pe cel înclinat spre fapte de corupție de dinainte de a-și formula chiar și gândul de a mai fura. Mi-aș mai dori ca populația, cel mai puternic aliat al acestei lupte, să facă din corupție un fapt social de neacceptat. Nu există corupția lor și corupția noastră... chipurile mai mică. Nu există corupție bună și corupție rea! Există un singur tip, corupția, iar aceasta îngenunchează un stat, dărâmă instituții, sărăcește populația și fură șansa la o viață bună copiilor noștri”.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218