REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Deputatul Iusein Ibram, despre moschee și universitatea de 6000 de locuri: Eu cred că au fost niște informații greșite

Deputatul Iusein Ibram, despre moschee și universitatea de 6000 de locuri: Eu cred că au fost niște informații greșite

Replica API 16 iulie 2015 | 00:00 308

Fostul președinte Traian Băsescu a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, că "doi nesăbuiti din fruntea statului roman vor ca, la București, să se construiasca cea mai mare moschee din Europa, pe lânga care să funcționeze o universitate cu 6.000 de studenți selectati de prin toată lumea arabă“. Informația referitoare la universitate a făcut multă vâlvă, deși Muftiul Iusuf Murat de dezmințit, precizând că proiectul include și o şcoală de vară unde familiile copiilor musulmani din Bucureşti vor putea să-şi trimită copiii să înveţe abecedarul religiei islamice.

Nici Uniunea Deocrată Turcă din România nu confirmă declarația lui Băsescu. Deputatul Iusein Ibram a precizat că a participat la toate delegațiile unde s-a discutat această problemă și că nici măcar o dată nu s-a s-a adus în discuție construirea unei universități cu o capacitate de 6000 de locuri. „Eu cred că au fost niște informații greșite. Am fost la toate delegațiile unde s-a pus problema geamiei. Inițiativa a fost să ne dea un loc să construim geamia adecvat, nicidecum să fie renumită, să fie foarte cea mai mare moschee din Europa. E necesară o geamie în București. Cea actuală e foarte mică, nu are spațiu“, a spus deputatul. „Cum să faci acolo săli de curs, cămine, cantină etc. Vă dați seama! Cum să faci atâtea locuri. Nu știu, cine, cum a avut interesul...! De univeristatea nu s-a pomenit niciodată. Cea mai mare e în Tirana, și e una în Germania de 6000 de locuri. Și nu se pomenise de universitate“, a spus, la rândul său, Osman Fedbi-președintele UDTR (Uniunea Democrată Turcă din România). În prezent, în România, sunt 78 de moschei recunoscute de muftiu, marea majoritate în Dobrogea. Până când se va realiza controversata moschee, UDTR își dorește să pună bazele, la Constanța, unui Centrul Cultural Româno Turc. Deocamdată, proiectul este în stadiu de vis. „Nu ne așteptăm la sprijin din partea statului turc. Vrem o sală de spectacole, bibliotecă, săli de curs. Deocamdată, suntem în stadiul de vis. Avem banii de teren, dar în zona centrală e greu de găsit. Ne trebuie între 1500 și 2500 de metri“, a spus Osman Fedbi.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218