REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Deputatul Lupu, luare de poziţie după incidentele de la "Micul Regat": Siguranţa copiilor din grădiniţe şi şcoli nu are preţ!

Deputatul Lupu, luare de poziţie după incidentele de la "Micul Regat": Siguranţa copiilor din grădiniţe şi şcoli nu are preţ!

Replica API 18 iunie 2014 | 00:00 205

Declaraţie politică a deputatului Mihai Lupu:

" Stimaţi colegi,

Cel care le dă lecţii copiilor, învaţă mai mult decât ei, spune un vechi proverb german, vorbă bătrânească pe care, după atâţia ani în mijlocul celor mici, ar fi trebuit să o înveţe şi cadrele Centrului de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa. Îmi este greu să cred că printre dumneavoastră, stimaţi colegi, este cineva care să nu fi urmărit cu groază şi dezgust modul în care, pe imagini filmate de camerele de supraveghere, micuţii din această grădiniţă erau maltrataţi de acei oameni însărcinaţi să le poarte de grijă şi să îi educe.

Ca şi constănţean, ca şi deputat, ca şi părinte, sunt indignat de cele petrecute într-un centrul educaţional localizat, culmea, aproape de centrul unui oraş ce se vrea european. Nu cred că poate exista vreun motiv - întemeiat sau nu, pentru care nişte copilaşi - indiferent de vârsta lor, să fie supuşi unor astfel de tratamente cu violenţe şi jigniri.

Din păcate, mă tem că situaţia suprinsă pe camerele de supraveghere de la Centrul "Micul Regat" nu este singulară în instituţiile din România, iar imaginile făcute publice pot reprezenta un semnal de alarmă pentru demararea unor proceduri de prevenire a repetării acestor rele tratamente aplicate copiilor în instituţiile preşcolare şi şcolare.

Cazul grădiniţei de la Constanţa este o dovadă că legislaţia românească nu acoperă încă toate nevoile unui sistem care să apere drepturile şi libertăţile celor mici, să le garanteze siguranţa şi libertatea de a creşte la adăpost de violenţă. Apreciez că este nevoie de o reglementare fermă care să prevadă ca în toate creşele şi grădiniţele să funcţioneze camere de supraveghere pe tot parcursul activităţii didactice, iar imaginile să poată fi accesate de părinţi în orice moment în care aceştia doresc să se asigure de siguranţa copiilor lor. Consider că nu este deloc costisitor un astfel de sistem comparativ cu beneficiile pe termen scurt, mediu şi lung pe care le va aduce comunităţii şi societăţii. Pentru a fi mai explicit, menţionez că m-am documentat şi există firme care instalează camere video ce emit imaginile online, în timp real, la preţuri de 1.000-2.000 de lei, tariful variind în funcţie de tehnica, tipul camerelor şi al instalaţiilor folosite.

Nu cred că un Consiliu Local responsabil ar refuza o astfel de investiţie în viitorul copiilor noştri, cum nici o grădiniţă privată nu va putea să spună că nu îşi permite un astfel de echipament care să probeze mediul corect şi transparent în care se desfăşoară activitatea în respectivele unităţi. Am încrederea că o astfel de măsură, de normă, va creşte nivelul de siguranţă al copiilor aflaţi în procesul de educare, iar imagini şi scene groaznice precum cele de la Centrul de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa nu vor mai exista. "

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102