REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Deputatul PSD, Cristina Dumitrache, dorește să marcheze Ziua Bolii Celiace printr-un proiect

Deputatul PSD, Cristina Dumitrache, dorește să marcheze Ziua Bolii Celiace printr-un proiect

Replica API 25 aprilie 2018 | 00:44 465

Deputatul PSD Constanța, Ileana-Cristina Dumitrache a trimis o adresă către secretariatul Camerei Deputaților in care solicită organizarea unei campanii gratuite de conștientizare asupra Bolii Celiace (intoleranță permanentă la gluten) în incinta Palatului Parlamentului, în perioada 14-16 mai. Inițiativa deputatului constănțean a venit ca urmare a solicitării Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten care luptă pentru drepturile bolnavilor de celiachie.Campania de informare a primit sprijinul Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților prin președintele acesteia, deputatul Florin Buicu.

Celiachia este o boală sever subdiagnosticată în România care expune anual la risc mii de copii și de adulți.În acest moment 6000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă.Copiii și adulții care suferă de această afecțiune și nu sunt diagnosticați sau nu țin regimul corect sunt predispuși la boli invalidante (cancer de intestin, limfom Hodgkin, ataxie, demență, poliartrită reumatoidă și multe altele)

In prezent costul social al tratării efectelor este mai mare decât al diagnosticării și ajutorului acordat bolnavilor.Întrucât problema bolii celiace este de un important impact social și trebuie conștientizată, doamna deputat Dumitrache propune o acțiune de informare și testare gratuită.

“În cadrul acestei acțiuni se propune o testare gratuită pentru parlamentari, funcționari și angajați ai instituției.Testele constau într-o înțepătură în deget și analiza rezultatului de către personal specializat, medici și asistente, prezenți la fața locului.

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten va pune la dispoziție testele și va organiza punctul de informare și lucru pentru acțiunea menționată împreună cu partenerul medical Centrul de Management pentru Boala Celiacă care va asigura personalul și necesarul medical executării testelor” a spus Cristina Dumitrache.

Pentru că informarea este un aspect deosebit de important pentru o diagnosticare corectă a bolii celiace și al unui tratament corespunzător (dieta fără gluten), deputatul constănțean dorește să atragă atenția asupra incidenței crescute a bolii prin organizarea campaniei de conștientizare

“Acțiunea pe care o propunem are intenția de a atrage atenția asupra incidenței crescute a bolii celiace și asupra subdiagnosticării dar și pentru a marca Ziua Bolii Celiace care este pe data de 16 mai. Acest proiect nu are caracter comercial sau de promovare de produse și toate costurile pentru desfășurarea în bune condiții a evenimentului sunt suportate de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten și partenerul său furnizor de servicii medicale, Centrul de Management pentru Boala Celiacă” a completat Cristina Dumitrache.

Solicitarea a fost aprobată urmând ca organizarea acțiunii să aibă loc la nivelul P1 al Camerei Deputaților în perioada 14-16 mai a.c.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dincolo de toate ar trebui sa bateti in lemn! Este extrem de grava si meschina aceasta boala iar daca un copil este prost diagnosticat atunci evolutia ei este extrem de rapida! Regimul este foarte costisitor si implicatiile psihologice extrem de intense... aici nu este votba de psd este vorba de a ajuta mii de copii diagnosticati cu aceasta boala!
1
0
Esti masochist !
2
0
Un proiect foarte bun. Felicitari!
0
3
Du te dracu boarfa politica!
5
0
aoleu!ce a facut de atata timp pt noi? ah, am uitat! a modificat legile "justitiei" in rest... zero. brava psd ilor care o votati
6
1
nemai stricati mult ziua cu nulitatea asta ?
9
1
A prins grai muta ! Ce frumoasa e ...
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614