REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Deputatul USR Adrian Giurgiu susţine modificarea Codului Silvic pentru stoparea tăierilor ilegale de pădure

Deputatul USR Adrian Giurgiu susţine modificarea Codului Silvic pentru stoparea tăierilor ilegale de pădure

Replica API 16 iunie 2021 | 00:00 585

Deputatul USR de Mureş Adrian Giurgiu afirmă că tăierile ilegale de pădure din România au fost încurajate inclusiv de permisivitatea legislaţiei în domeniu şi îşi exprimă susţinerea pentru modificarea Codului Silvic astfel încât acesta să prevadă sancţiuni adecvate, deoarece, în caz contrar, situaţia se va perpetua şi va scăpa de sub control.

"Consider că tăierile ilegale de păduri din România, un fenomen care durează de ani de zile, au fost încurajate în principal de permisivitatea legislaţiei din domeniu. Elocvent este faptul că pentru hoţii care prăduiesc fondul forestier naţional justiţia a decis, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, neînceperea urmăririi penale (...) În consecinţă, susţin că modificarea Codului Silvic trebuie să prevadă sancţiuni adecvate efectelor devastatoare ale tăierilor de păduri, deoarece, în caz contrar, situaţia se va perpetua, va scăpa de sub control şi în continuare nimeni nu va fi găsit vinovat", a arătat Adrian Giurgiu, într-o declaraţie de presă, scrie Agerpres.

În opinia sa, soluţia prioritară şi absolut necesară pentru diminuarea defrişării pădurilor României este modificarea legislaţiei, iar infracţiunile silvice să fie considerate atentate la siguranţa naţională.

"Un prim şi important pas este educarea şi informarea oamenilor ale căror decizii influenţează direct sau indirect soarta pădurilor. Educaţia trebuie iniţiată şi promovată îndeosebi în rândul tinerilor, cei care, în funcţie de ce păduri va mai moşteni România, au obligaţia să fie responsabili de păstrarea lor peste generaţii. Responsabilizarea generală se va putea face însă doar prin pedepse direct proporţionale cu prejudiciile despăduririlor, respectiv considerând infracţiunile silvice drept un atentat la siguranţa naţională", a subliniat deputatul Adrian Giurgiu.

Potrivit deputatului mureşean, despăduririle şi defrişările masive ale pădurilor României sunt determinate atât de tăierile haotice, cât şi de administrarea iresponsabilă a fondurilor silvice, dar şi de legile prost concepute şi prea puţin aplicate.

"Din nefericire, nici unul dintre Guvernele României de după 1989 nu a reuşit să facă ordine în sistemul silvic autohton, acest jaf fără discernământ îmbogăţind un număr restrâns de oameni, în detrimentul prejudiciilor imense aduse statului. (...) Astfel, s-a ajuns în situaţia ca după 1990 să fie tăiate peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, efectele fiind cuantificate în pagubele enorme produse comunităţilor locale: inundaţii devastatoare şi scurgeri de torenţi, care au distrus totul în calea lor. Extrem de interesant şi dăunător este faptul că România raportează, în statisticile oficiale, suprafeţe de pădure mai mari decât cele existente cu ani în urmă, deşi valoarea prejudiciului produs de furtul de lemn a ajuns la peste 5,7 milioane de euro/anual. Pe de altă parte însă, România riscă să rămână fără pădure în următorii 10 ani, potrivit unui recent studiu Greenpeace. Prestigioasa organizaţie a avertizat că în fiecare an dispar 28.000 de hectare de pădure şi în fiecare oră sunt retezate trei hectare", a spus deputatul USR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218