REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dermatita de contact la henna: simptome și tratament

Dermatita de contact la henna: simptome și tratament

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 930

Henna pură, naturală, nu provoacă alergii, însă henna neagră folosită pentru tatuajele temporare poate declanșa o formă de dermatită alergică de contact.

Sursă foto: Shutterstock

Henna (Lawsonia Inermis) este o plantă cu flori, care a fost utilizată din vechime pentru a colora părul, pielea și unghiile într-o culoare roșiatică sau maro deschis. Colorarea se realizează datorită ingredientului activ din henna numit naftachinonă. La noi, henna se folosește aproape exclusiv pentru colorarea naturală a părului de către persoanele care nu doresc să utilizeze vopsele de păr chimice. Părul vopsit cu henna poate căpăta, în funcție de culoarea naturală a părului persoanei, diverse nuanțe de roșcat sau maroniu, mai deschise sau mai închise, scrie doc.ro.

Însă, în anumite zone ale lumii și chiar și la noi, de obicei cu ocazia unor târguri, henna se folosește și pentru obținerea unor tatuaje temporare, de obicei pe mâini. Tatuajele cu henna se fac pentru a sărbători diverse ocazii, cum ar fi nunțile, în India, Pakistan, Sudan, Libia și multe alte țări orientale. Tatuajele efectuate cu aceste ocazii nu implică ace și de obicei se estompează după 3 săptămâni.

Henna naturală NU provoacă alergii

E bine de știut că henna pură naturală nu provoacă reacții alergice, nici când este pusă pe piele ca atare, nici când este amestecată cu aditivi naturali cum ar fi oțetul, uleiul de măsline, cărbunele sau cuișoarele. De reținut că henna reală are o culoare portocalie, cu nuanțe roșiatice sau maronii. Așadar, adevărata henna nu este niciodată de culoare neagră.

Însă, unele persoane, de multe ori artiști stradali, care se oferă să facă tatuaje temporare cu henna, folosesc un produs în care s-a adăugat parafenilendiamină (PPD), pentru a face aceste tatuaje să arate cât mai asemănătoare cu cele permanente. Acest produs este așa-numita henna neagră. Deși unele persoane cărora li se fac astfel de tatuaje nu nicio problemă de sănătate ulterioară, altele prezintă o reacție negativă la henna neagră, mai precis o formă de dermatită alergică de contact. Atât copiii, cât și adulții pot fi afectați de această problemă de sănătate.

Ce este parafenilendiamina (PPD)?

Parafenilendiamina este un compus organic, prezent în unele vopsele de păr chimice și în vopsele închise pentru îmbrăcăminte și este, de asemenea, utilizat în industria cauciucului. Sensibilitatea la acest compus se poate dezvolta odată cu expunerea la oricare dintre produsele de mai sus. Odată ce sensibilitatea s-a instalat, pot apărea reacții și la alte surse, inclusiv substanțe chimice cu o structură similară, cum ar fi coloranții azoici, parabenii sau acidul para-aminobenzoic.

Au fost raportate cazuri în care sensibilizarea inițială a avut loc în urma folosirii unei vopsele de păr și ulterior s-a dezvoltat o reacție rapidă și severă la tatuajul cu henna neagră pe piele. Alte persoane au fost sensibilizate în urma aplicării unui astfel de tatuaj temporar și au reacționat ulterior și la vopselele de păr și la coloranții pentru îmbrăcăminte. S-a raportat că, în cazuri rare, intoxicația cu PPD are ca rezultat efecte adverse sistemice, inclusiv insuficiență renală acută, rabdomioliză și insuficiență multiplă de organ.

Cine riscă să aibă o reacție alergică la henna neagră și de ce?

S-a raportat că reacțiile la tatuajele cu henna neagră afectează în mare parte turiștii care vizitează Orientul Mijlociu sau Asia de Sud-Est, în special țări precum Bali, Maroc, Turcia și Egipt. Însă au apărut rapoarte și despre tatuaje nocive aplicate în Europa și SUA. Tatuajele temporare cu henna neagră analizate în aceste rapoarte au fost de obicei aplicate de diverși artiști stradali.

S-a constatat că problema stă în concentrația de PPD, care în henna neagră depășește nivelurile reglementate în majoritatea țărilor. Ca să nu mai spunem că, în amestecul destinat tatuajelor, se adaugă uneori kerosen sau benzină, pentru a îmbunătăți absorbția culorii. Acest lucru pare să crească riscul de sensibilizare și poate provoca reacții iritante.

Care sunt simptomele unei reacții la tatuajul cu henna neagră?

Dermatita de contact apare de obicei într-un interval de 7-14 zile de la expunerea la henna neagră. La o persoană deja sensibilizată la PPD din cauza expunerii anterioare la acest compus chimic, reacția se dezvoltă mai rapid, în cel mult 48 de ore.

Dermatita cauzată de contacul cu henna neagră se prezintă de obicei ca o reacție eczematoasă acută cu eritem, mâncărime severă și senzație de arsură, edem, vezicule și vărsături. Erupția se poate generaliza, extinzându-se pe piele în afara zonei tatuajului inițial. În cazuri rare, pot apărea urticarie, angioedem și anafilaxie. În unele situații s-a raportat și hipertricoza localizată.

Reacția alergică la henna neagră se rezolvă treptat, dar poate lăsa în urmă fie o pigmentare crescută, fie un contur alb al tatuajului original. De asmenea, unele persoane care au avut tatuaje cu henna neagră au rămas cu cicatrici cheloide.

Cum este diagnosticată dermatita de contact la henna neagră?

Diagnosticul se face, de obicei, prin obținerea istoricului medical al pacientului și pe baza aspectului clinic. Pentru a confirma prezența alergenului PPD, se poate face un test alergologic.

Cum se tratează dermatita de contact la henna neagră?

Tratamentul acestui tip de dermatită implică în general utilizarea corticosteroizilor topici. Uneori, corticosteroizii orali sunt necesari pentru a trata erupțiile cutanate generalizate. Antibioticele pot fi prescrise dacă apar pustulele, deși acestea pot continua să se extindă în ciuda antibioticului. Se mai pot prescrie și antihistaminice pentru a reduce mâncărimile pielii, mai ales dacă este prezentă urticaria.

După tratarea afecțiunii, e bine ca o persoana care a avut dermatită de contact la henna neagră să nu își mai facă tatuaje cu henna neagră, deoarece problema poate reveni. De asemenea, dacă folosește vopsele de păr chimice, permanente, să își facă înainte de vopsire un test pe o suprafață mică de piele, pentru a observa dacă apare sau nu o reacție alergică. Concret, se poate pune o cantitate mică de vopsea pe pielea din spatele urechii și se lasă 48 de ore. Dacă în acest timp nu au apărut reacții precum roșeață, mâncărime sau senzație de arsură, vopseaua poate fi folosită în siguranță.

Și pentru persoanele fără istoric de alergii se recomandă evitarea tatuajelor cu henna neagră și testarea vopselelor de păr chimice pe o porțiune redusă de piele înainte de folosire.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920