REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DESCINDERI DGA: rețea care emitea certificate VERZI FALSE, destructurată: MITĂ de 100.000 de euro

DESCINDERI DGA: rețea care emitea certificate VERZI FALSE, destructurată: MITĂ de 100.000 de euro

Replica API 18 ianuarie 2022 | 00:00 980

Luni, 17 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au realizat prinderea în flagrant a 3 persoane (un medic, un ambulanțier și o altă persoană cu titlu de intermediar), la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Ca urmare a acestei situații, în cursul după-amiezii de ieri au fost efectuate un număr de 6 percheziții domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziții au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza.

Activitățile de procedură penală menționate au fost desfășurate în contextul dosarului penal inițiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracțională săvârșite de medicul de familie, ambulanțier și alte persoane intermediare, care racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Activitatea infracțională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid.

Ca urmare a audierilor, medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți pe bază de ordonanță de reținere de către procurrul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca în cursul zilei de azi, aceștia să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care și-au obținut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală. În cauză s-a beneficiat de sprijinul D.G.A. - Centrul Operațional 3 Timișoara, al polițiștilor Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj – SICE, efective de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova și BOS – Craiova.Facem precizarea că aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului și nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa o vaccineze cu fortza pe ma-ta !
1
0
sa fie vaccinati CU FORTA . valul si vaccinul ! La valul5 doza 5
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102