REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 2 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6382
27.4° Constanța Vineri, 2 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6382

Descinderi în forţă, „marca” DIICOT, la Pambu Security şi la omul de afaceri Radu George Lucian

Descinderi în forţă, „marca” DIICOT, la Pambu Security şi la omul de afaceri Radu George Lucian

Replica API 10 octombrie 2014 | 01:48 1274

Prejudiciu de 2 milioane de euro, din evaziune fiscală şi spălare de bani

Prejudiciu de 2 milioane de euro, din evaziune fiscală şi spălare de bani

Descinderi în forţă, joi, 9 octombrie, la Constanţa. Procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu sprijinul DGA, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cei vizaţi s-a aflat şi patronul Pambu Security, Gigi Pambuca, şi afaceristul Radu George Lucian, patronul Yal Concept, care ar fi sponsorizat campania electorală a lui Nicuşor Constantinescu, din anul 2012.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 - 2014, membrii grupării, folosind un număr de 6 societăţi comerciale de tip fantomă, din judeţul Constanţa, au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societăţile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidenţiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adăugată. La unele societăţi comerciale beneficiare, pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/ serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile unora dintre cele 6 societăţi cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi în numerar. De asemenea, potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciunea că unul din membrii grupării, prin înfiinţare/ preluare şi controlul exercitat asupra mai multor societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011 - 2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată. Pentru punerea în aplicare a circuitului fiscal fraudulos, membrii grupării, atât în nume propriu şi cu ajutorul unor terţe persoane, s-au implicat în relaţia cu clienţii şi cu băncile comerciale, precum şi în activitatea de racolare a unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume reduse de bani, să accepte să figureze ca asociaţi sau administratori în cadrul societăţilor de tip fantomă.

Înfiinţau şi preluau societăţi, trecându-le pe numele unor persoane cu situaţie financiară precară

Mecanismul fraudulos pus în practică de membrii grupării consta în înfiinţarea/preluarea unor societăţi pe numele unor persoane cu situaţie materială precară, care în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori în cadrul acestor societăţi şi să deschidă conturi bancare în numele acestora, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor. Astfel, circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, întrucât în acest mod ele erau sustrase de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de persoanele cercetate, iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică până în prezent la 2 milioane de euro. Printre aceştia s-ar afla şi Gigi Pambuca, patronul Pambu Security, dar şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Lupte (AJL) Constanţa, mascaţii „vizitându-l” şi la domiciliul său, situat pe strada Ştefan Mihăileanu. Totodată, oamenii legii au descins şi pe strada Interioară numărul 1, în zona centrului comercial A.S.E. Mall, acolo unde se află magazinul cunoscut pentru comercializarea mărfurilor confiscate. Vizat a fost afaceristul Radu George Lucian, patronul Yal Concept. Percheziţiile au fost efectuate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Antifraudă Constanţa. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române. „Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, au spus reprezentanţii DIICOT.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
6413317213
5/49
2412404187
joker
144239344515