REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Descoperire fără precedent în Marea Neagră

Descoperire fără precedent în Marea Neagră

Replica API 14 noiembrie 2016 | 02:08 498

Descoperiri remarcabile în Marea Neagră. Specialiştii au localizat în mai multe rânduri epave ale unor avioane ori nave militare scufundate în adâncuri. Acum, pe harta „lumii dispărute” care zace pe fundul Mării Negre cercetătorii au adăugat peste 40 de epave antice, care datează din epoca bizantină şi a Imperiului Otoman. Au fost descoperite pe fundul Mării Negre, în largul coastelor Bulgariei, în cadrul misiunii ştiinţifice internaţionale Maritime Archeology Project, potrivit New York Times. Cotidianul publică și o serie de fotografii, scrie Digi24.

Presa internațională a început să scrie în ultima vreme despre acest subiect, cu atât mai mult cu cât cercetătorii internaționali și arheologii care participă la proiect nu și-au ascuns încântarea pentru faptul că relicvele sunt foarte bine conservate.

Cercetătorii care participă la acest proiect ştiinţific spun că nu se aşteptau la o astfel de descoperire. Oamenii de ştiinţă explorau fundul Mării Negre, la o adâncime de peste 1.800 de metri, pentru a studia evoluţia nivelului apei mării, în momentul în care au găsit din întâmplare un veritabil „cimitir” de epave antice, potrivit site-ului Sciencealert.

Peste 40 de nave, datând din epoca Imperiului Bizantin şi a Imperiului Otoman, au fost astfel descoperite.

„Epavele sunt pentru noi un adevărat bonus, dar ele reprezintă în acelaşi timp descoperiri fascinante”, a spus profesorul Jon Adams, coordonatorul expediţiei.

„Nu ne-a venit să credem ochilor”, a declarat Rodrigo Pacheco-Ruiz, membru al expediției Black Sea Maritime Archaeology Project, profesor la Universitatea Southampton din Marea Britanie. „Niciodată n-am văzut așa ceva în arheologie”, a mărturisit profesorul.

Exploratorii au coborât în această toamnă, în largul coastelor Bulgariei, un robot, cu ajutorul unei coarde foarte lungi. Robotul, dotat cu un reflector puternic, a luminat adâncul și s-au putut face fotografii de înaltă rezoluție. Imaginile au fost reasamblate pe un computer și s-au creat astfel modelele.

„Folosind cele mai noi tehnici de înregistrare 3D pentru structurile submarine, am putut să obţinem imagini captivante, fără să perturbăm fundul marin. Am făcut mii de fotografii şi înregistrări video de înaltă rezoluţie cu fiecare epavă în parte. Un program informatic calculează poziţiile pentru milioane de puncte în spaţiu, în 3D, permiţându-ne să reconstruim navele în întregime”, a explicat profesorul Adams.

Unele dintre aceste epave sunt atât de bine conservate, încât mai pot fi încă admirate cârmele lor cu decoraţiuni fine şi chiar corzi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614