REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Descoperiri făcute recent despre colită ulcerativă și boala Crohn

Descoperiri făcute recent despre colită ulcerativă și boala Crohn

Replica API 31 august 2020 | 00:00 1026

Colită ulcerativă și boala Crohn sunt afecțiuni inflamatorii intestinale incurabile, ce pot fi ținute sub control prin tratament medicamentos și un stil de viață sănătos.

Oamenii de știință fac în continuare cercetări cu privire la aceste două afecțiuni inflamatorii, pentru a înțelege mai bine modul în care acestea apar și evoluează, astfel încât să se poată dezvoltă un tratament care să le vindece, scrie doc.ro.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit o serie de lucruri noi cu privire la modul în care colită ulcerativă și boală Crohn afectează pacientul. Iată despre ce este vorba:

Inflamația cronică specifică bolilor inflamatorii crește riscul de afecțiuni cardiovasculare – pacienții care suferă de afecțiuni precum colită ulcerativă sau boala Crohn prezintă un risc crescut de infarct miocardic, cu toate că la prima vedere nu se observă factori ai riscului crescut.

Terapia biologică poate da greș la pacienții care suferă de obezitate – pacienții care primesc diagnosticul de colită ulcerativă și au un indice de masă corporală mai mare de 30 au șanse mai mici că terapia biologică să fie eficientă.

ADN-ul mitocondrial declanșează răspunsul imun la pacienții cu boli inflamatorii intestinale – răspunsul imun față de ADN-ul mitocondrial este o posibilă cauza a declanșării bolilor inflamatorii intestinale, sugerează un studiu făcut recent.

Screeningul pentru cancerul la colon ar trebui făcut mai rar la unii pacienți cu boli inflamatorii – studiile arată că pacienții care suferă de o boală inflamatorie intestinală și nu întră și în altă categorie de risc pentru cancerul la colon (de pildă, nu au o rudă cu cancer colorectal) nu ar trebui să facă screening anual pentru acest tip de cancer, dacă rezultatele colonoscopiei au fost negative în acest sens. Oricum, se recomandă screeningul la câțiva ani, iar analizele amănunțite numai dacă apar simptome specifice cancerului de colon.

Consumul de băuturi îndulcite nu crește riscul de boli inflamatorii intestinale – cu toate că studiile făcute în urmă cu câțiva ani sugerau o posibilă legătură între consumul de băuturi îndulcite și declanșarea unei afecțiuni intestinale inflamatorii, descoperirile recente arată că nu există nicio dovadă în acest sens.

Prognosticul bolii este important pentru optimizarea tratamentului folosit în bolile inflamatorii intestinale – potrivit unui nou studiu, este foarte important să se recunoască potențialul de evoluție al bolii înainte de stabilirea tratamentului pentru această. Este mai important să se privească boală în ansamblu decât simptomele într-un anumit moment.

În timp ce oamenii de știință se străduiesc să depisteze noi metode și terapii pentru învingerea acestor afecțiuni inflamatorii, pacientul trebuie să înfrunte boală cu propriile arme. Acesta trebuie să respecte tratamentul prescris de medic, dar totodată să adopte un stil de viață sănătos, pentru a reduce activitatea bolii.

Și boală Crohn, dar și colită ulcerativă, se manifestă episodic, având perioade de remisiune ale bolii, care alternează cu puseele de activitate ale acesteia.

În vederea menținerii remisiuni pentru o perioada cât mai îndelungată, pacientul ar trebui să adopte o dietă sănătoasă, care să nu includă alimentele cu potențial inflamator precum: prăjelile, produsele lactate, grăsimile nesănătoase, zahărul.

Cu cât pacientul care suferă de o afecțiune inflamatorie intestinală are un stil de viață mai sănătos, cu atât mai bine se va simți.

Fumatul, consumul de alcool, precum și stilul de viață sedentar contribuie la agravarea simptomelor cauzate de colită ulcerativă ori de boală Crohn. De aceea, se recomandă sportul moderat, hidratarea, alimentația sănătoasă și menținerea greutății pacienților cu asemenea afecțiuni în limite normale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367