REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DEŞEURILE PERICULOASE oprite la graniţă urmau să ajungă şi la Constanţa!

DEŞEURILE PERICULOASE oprite la graniţă urmau să ajungă şi la Constanţa!

Replica API 20 iulie 2016 | 00:07 233

Suntem groapa de gunoi a Europei! „Bomba” trimisă în România de Germania, Austria şi Ungaria!

Suntem groapa de gunoi a Europei! „Bomba” trimisă în România de Germania, Austria şi Ungaria!

Sursa foto: voanews.com

Pe ideea că preţurile sunt mult mai mici, tone de deşeuri din Europa ajung în România, către diverşi operatori economici. Însă, ce este grav se leagă de faptul că nu sunt tocmai valorificabile, ci amestecate cu deşeuri periculoase. 16 astfel de autotrenuri au fost oprite la graniţa ţării noastre, iar o bună parte urma să ajungă la Constanţa.

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat în cursul zilei de luni, 18 iulie, că 16 transporturi cu deşeuri au fost oprite de autorităţi la graniţă. Acestea ar fi trebuit să ajungă la mai mulţi agenţi economici, între care şi la Constanţa, cel mai probabil la Lafarge Ciment S.A., după cum au precizat anumite surse. „Cred că am reuşit în premieră să împiedicăm intrarea în România a 16 TIR-uri care transportau ilegal deşeuri din import. Pe documente figurau ca fiind deşeuri verzi, pentru reciclare şi când s-au oprit TIR-urile şi s-au uitat în containere, în primul rând că era un miros pestilenţial îngrozitor, care, în mod normal, nu este emanat de un deşeu valorificabil. Astfel, s-a văzut că acolo erau deşeuri mixte, reziduale. Mare parte dintre ele mergeau către 6 operatori economici din Ilfov, Hunedoara, dar cea mai mare parte, cam 40%, mergea către un singur operator economic şi am dispus un control acolo, unde am găsit ilegalităţi şi am transmis mai departe către organele de anchetă. Acum este o anchetă penală în curs. Acele TIR-uri au fost întoarse din drum, în ţara din care au provenit. Ţările respective sunt Germania, Austria şi Ungaria. Din cele 16 transporturi, 13 veneau din Germania. Aceste TIR-uri au fost depistate în luna iunie, între 16 şi 24 iunie”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, care a precizat şi faptul că deşeurile urmau să ajungă şi în sud – estul ţării. La Constanţa, mai exact. Aici, unul dintre operatorii economici autorizaţi pentru coincinerarea deşeurilor în cuptoarele de ciment, este Lafarge S.A., cu punct de lucru în Medgidia. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu din Constanţa, acele deşeuri nu au ajuns la malul mării. „Acele deşeuri probabil trebuiau să ajungă. Dar nu au ajuns. Doamna ministru a specificat că TIR-urile au fost întoarse din drum, astfel că nu putem avea o certitudine. În Constanţa nu au ajuns. Asta ştim cu siguranţă”, a declarat, pentru „Replica”, Marian Cristian Râşnoveanu, şeful Comisariatului Gărzii de Mediu Constanţa. Însă, cercetările continuă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614