Deși administrează mai multe firme, s-a plâns în fața INSTANȚEI că NU are BANI!
Deși administrează mai multe firme, s-a plâns în fața INSTANȚEI că NU are BANI!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn afacerist din Constanța a cerut reabilitarea judecătorească (să aibă cazierul curat – n.r.), însă magistrații i-au respins cererea pe motiv că nu a achitat cheltuielile de judecată și nu și-a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare. Sandy Viorel Ciobănescu, pentru că despre el este vorba, a precizat, în fața magistraților, că nu a avut puterea financiară pentru a putea onora plățile. Însă, trebuie menționat că bărbatul apare ca administrator în mai multe societăți comerciale, una dintre ele fiind fondată de Ioana Alexandra Briaur, fost director de cabinet în Ministerul Culturii.
Totul a început în anii 2000, când Sandy Viorel Ciobănescu a fost anchetat pentru uz de fals, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și falsuri în înscrisuri oficiale. Pe atunci era asociat unic la la SC Twins Trade SRL (inactivă în momentul de față). Mai exact, el a fost acuzat că, în perioada ianuarie-aprilie 2002, a înlocuit, în fals, prin scanarea ștampilelor vamale, documente și extrase de cont privind exportul a 40 de containere către Israel. Valoarea acestora a fost de 11 miliarde lei. Însă, după ce a falsificat documentele, Ciobănescu ar fi solicitat de la DGAFP Constanța TVA-ul în valoare de 2,5 miliarde lei, bani pe care i-a și primit. A fost condamnat la 6 ani de închisoare, decizie rămasă definitivă în 2003, după ce i-a fost respins apelul de către Curtea de Apel Constanța.
Instanța: Ar fi însemnat să plătească 800 de lei pe lună
Acum, după mai bine de 17 ani, a cerut reabilitarea judecătorească. Însă, magistrații i-au respins cererea. ”În situația de față, reținem că petentul a recunoscut faptul că nu a achitat nicio sumă de bani în contul obligației civile impuse prin hotărârea de condamnare, anume suma de 161.700 lei (ca urmare a denominării monedei naționale.) Explicația petentului, formulată prin intermediul avocatului său ales, a fost în sensul că sumele de bani obținute cu titlu de venituri nu i-au permis să achite obligația civilă impusă prin hotărârea de condamnare. Instanța reamintește că reabilitarea judecătorească este condiționată de achitarea integrală a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cu excepția situației în care condamnatul dovedește că nu a avut posibilitatea îndeplinirii acestor obligații. Reținem că suma stabilită în acest sens în favoarea părții civile – în cazul de față statul român – este una consistentă, de 161.700 lei. Totuși remarcăm că de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare – 16.12.2003, a trecut un interval îndelungat de timp – mai bine de 17 ani – în care inculpatul ar fi avut cu siguranță posibilitatea să achite măcar parțial obligația impusă. De altfel, dacă s-ar împărți suma datorată la numărul de luni scurse de la condamnare, obținem o valoare mai mică de 800 lei/lunar, sumă care nu apare ca fiind excesiv de împovărătoare. Mai mult decât atât, petentul ar fi putut cel puțin să achite parțial aceste despăgubiri civile, lucru care nu s-a întâmplat”, au susținut magistrații. Decizia nu este definitivă, iar apelul se va judeca pe 12.04.2021.
Ioana Alexandra Briaur și soțul, sursa foto: reporteris.ro
Administrator în mai multe firme
Așa cum este precizat mai sus, Sandy Viorel Ciobănescu apare ca administrator în mai multe firme (unele inactive). Spre exemplu, a fost asociat unic la SC Twins Trade SRL, acum societatea fiind inactivă. Mai apare ca asociat (80%) la CSV Cleaner SRL (activități generale de curățenie a clădirilor), alături de Ciobănescu Emilia Antonela (20%). În 2019, firma a avut cifra de afaceri: 9 524, profit: -14 717 și datorii: 25 498 lei.
Totodată, mai apare ca administrator și la IBCO Solutions SRL (spălarea și curățarea (uscată) a articolelor textile și a produselor din blană. Aici trebuie să menționăm că, în iulie 2020, Cristian George Dragoș, în calitate de asociat unic și administrator al IBCO Solutions - S.R.L., cu sediul social în municipiul Iași, a hotărât ca sediul societății să se mute în municipiul Constanța, strada Soveja. Totodată, acesta a decis cooptarea în societate ca asociat a lui Ciobănescu Sandy-Viorel. Astfel, Cristian George Dragoș avea un aport la capitalul social 95,45%, reprezentând un număr de 21 părți sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială și în valoare totală de 210 lei, participare la profit 95,45% participare la pierderi 95,45%, iar Ciobanescu Sandy-Viorel, aport la capitalul social 4,55%, reprezentând un număr de o parte socială, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială și în valoare totală de 10 lei, participare la profit 4,55% și participare la pierderi 4,55%.
Apoi, în august 2020, Cristian George Dragoș a cesionat asociatului Sandy Viorel Ciobănescu a unui număr de 21 părți sociale la valoarea nominală (o parte socială = 10 lei) în suma totală de 210 lei. În urma cesionării, situația societății se prezintă astfel: capitalul social este de 220 lei, care se divide în 22 părți sociale, o parte socială = 10 lei. Structura capitalului social după cesiune va fi: Ciobănescu Sandy-Viorel - aport la capitalul social 100%, reprezentând un număr de 22 părți sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială și în valoare totală de 220 lei, participare la profit 100% si participare la pierderi 100%.
Societatea a fost fondată de Ioana Alexandra Briaur, care a ocupat mai multe funcții importante, între care și director cabinet în Ministerul Culturii.
Mai este de adăugat faptul că mai apare ca administrator în alte societăți, C S V Comimpex SRL, Sprinter SRL, M.B. Holding Securities & Consulting SA, ELITE Consult & Credit SRL, care sunt inactive.
Liliana IONIȚĂ
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News