REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Deşi e subiect tabu, educaţia sexuală este o necesitate. Ce spun psihologii

Deşi e subiect tabu, educaţia sexuală este o necesitate. Ce spun psihologii

Replica API 5 martie 2016 | 01:09 188

Programă

Programă

În societatea zilelor noastre, puţine subiecte mai sunt tabu. Se consideră că trăim într-o lume modernă şi civilizată care nu mai lasă loc de chicoteli şi situaţii stânjenitoare când vine vorba de educaţia sexuală. Din păcate însă, se pare că acest subiect este în continuare evitat de mulţi români, mai ales când vine vorba de discuţiile pe care trebuie să le aibă cu copiii. Aceştia aveau prevăzută în programa şcolară în urmă cu câţiva ani o oră de educaţie pentru sănătate. Acum această oră nu mai face parte din materiile pe care elevii de gimnaziu le studiază la clasă. Psihologii susţin că este necesară o mai mare conştientizare a acestora cu privire la aspectele vieţii sexuale pe care, mai repede sau mai târziu, tot o vor începe.

Se spune că cei mici absorb informațiile oferite de mediul înconjurător ca un burete. Ei bine, acest lucru se întâmplă indiferent dacă este vorba de lucruri pozitive sau nu. Iar pentru a preveni producerea unor evenimente neplăcute cauzate de lipsa informării elevilor, este necesar ca autoritățile competente să se implice și să ajute la schimbarea mentalității conform căreia actul sexual este încă un subiect tabu în școli. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu dorește ca de anul școlar viitor să se reintroducă în programa acea oră de educație pentru sănătate. Psihologii sunt de părere că acest lucru este mai mult decât benefic pentru copii și că în această oră ar trebui inclus un capitol special dedicat educației sexuale: ”Un capitol sau o perioadă din anul școlar, ar fi indicat să fie pregătiți și pentru viața sexuală. Noi psihologii făceam un program la un moment dat cu elevii din clasa a 5-a. Ar fi indicat să se facă pentru că i-am pregăti mai bine pentru viața de adult, în primul rând, și nu numai. Trebuie să fie un capitol distinct la educația pentru sănătate. Ar fi minunat să fie informați despre ceea ce-i așteaptă în viața de adult, mai ales că în perioada pubertății sunt prezente schimbările hormonale care determină tot felul de stări. Se pune și problema bolilor cu transmitere sexuală care le amenință sănătatea într-un fel sau altul. Ar fi foarte bine să fie pregătiți, dar nu tot anul școlar”, a declarat pentru ”Replica” Laura Secu, consilier de imagine la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. Psihologul spune că de-a lungul discuțiilor avute cu elevii de gimnaziu pe tema educației sexuale a întâlnit cazuri în care nici părinții nu se implicau în această problemă: ”Lucrând cu elevi de clasa a 5-a, a 6-a, am întâlnit cazuri în care părinții nu erau foarte implicați în educația din acest punct de vedere. Și sunt și niște subiect tabu. Și un medic poate veni să le vorbească copiilor. De exemplu, anticoncepționalele se pot lua de la prima menstruație, deoarece previn anumite complicații ulterior. Dar se pare că deschiderea părinților nu este atât de mare. Cu siguranță se pot schimba lucrurile”, spune Laura Secu. Aceasta susține că sunt multe subiecte care trebuie abordate din punct de vedere al educației sexuale, întrucât copiii pot fi foarte ușor păcăliți să facă ceva ce nu vor, mai ales că nu au discernământ sau vreun pic de experiență în domeniu: ”Sunt multe aspecte de abordat din punct de vedere al vieții sexuale, pornind de la sănătatea fizică și chiar cea mentală. Pentru că fetele pot fi abuzate, forțate să facă ceva ce nu doresc. Multe nu sunt informate. Foarte multe dintre ele nu știu că prima menstruație înseamnă și prima posibilitate de a rămâne însărcinată. Și având în vedere că prima menstruație apare destul de devreme, vă dați seama ce tragedie s-ar putea întâmpla dacă ele nu sunt informate. Dar din păcate, mai sunt și cazuri de acest gen în anumite comunități”, a adăugat Secu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367