REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Despăgubirile pentru secetă se vor acorda la iarnă

Despăgubirile pentru secetă se vor acorda la iarnă

Replica API 25 iulie 2012 | 00:00 214

Evaluarea pierderilor înregistrate de agricultori din cauza secetei se va face la toamnă, după încheierea recoltatului, iar despăgubirile se vor acorda cel mai devreme la iarnă şi doar dacă va fi de acord Comisia Europeană. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat azi că Guvernul a făcut demersurile necesare la instituţiile europene pentru acordarea de compensaţii agricultorilor români care au suferit pierderi din cauza secetei. " Imediat după terminarea campaniei de recoltat, vom avea la dispoziţie o hotărâre de guvern, prin care va fi alocată o sumă de la bugetul de stat pentru acordarea acestor despăgubiri"- a spus Constantin. Potrivit proiectului de act normativ, IMM-urile a căror producţie a fost afectată de secetă, în proporţie de cel puţin 30 la sută, vor primi un sprijin financiar de 80 la sută din pierderea pe care au înregistrat-o la culturile de grâu, floarea soarelui, porumb etc. Calculul se va face pentru fiecare IMM în parte, comparativ cu media veniturilor obţinute de IMM-ul respectiv în ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că plăţile vor putea începe cel mai devreme la iarnă. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor nu vor beneficia de această despăgubire ci de aşa- numita măsură de minimis, şi anume, de maximum 7.500 de euro pe beneficiar, indiferent de valoarea pierderilor suferite. "Pe de altă parte, am solicitat Comisiei Europene, şi pentru asta avem deja acceptul ca, din 16 octombrie, fiecare fermeier care a făcut o cerere la APIA să primescă aproximativ jumătate din sprijinul european(subvenţia pe suprafaţa cultivată- n.red.), care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe hectar"- a spus ministrul agriculturii.

Reabilitarea sistemului de irigaţii- începând din 2014

În privinţa reabilitării sistemului de irigaţii, Daniel Constantin a reiterat intenţiile guvernului care au, de asemenea, nevoie de aprobarea Comisiei Europene: "Din păcate nu putem să venim decât cu o procedură pe termen mediu şi lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigaţii. De 20 de ani, sistemul de irigaţii din România, din păcate, se degradează în mod constant. Am început un program şi România este prima beneficiară a unui program special dedicat sectorului de irigaţii, începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-au făcut deja demersurile către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante, pe care noi o estimăm între 2 şi 3 miliarde euro şi care va fi investită, pe de- o parte, în sistemele de irigaţii şi, pe de altă, parte în asigurarea sursei de apă", a spus ministrul MADR, conform capital.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102