REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Despescu despre faptul că e cercetat disciplinar: Ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea

Despescu despre faptul că e cercetat disciplinar: Ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea

Replica API 18 februarie 2018 | 00:11 660

Va acţiona pe cale legală!

Va acţiona pe cale legală!

Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a dispus, în urmă verificărilor de la IGPR, (fiind vorba de cazul poliţistului acuzat de agresiune sexuală, Eugen Stan), cercetarea disciplinară a 18 angajaţi ai Poliţiei Române, printre care şi fostul şef al Poliţiei Române, dar şi al IPJ Constanţa, Bogdan Despescu.

Iată ce spune Bogdan Despescu:

Declanşarea cercetării mele disciplinare, ca urmare a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului, nu m-a surprins deoarece această decizie era "necesară" pentru argumentarea declaraţiilor publice prin care ministrul afacerilor interne s-a antepronunţat cu privire la vinovăţia mea, atât la momentul solicitării demisiei mele din funcția de Inspector General, dar și ulterior, cu ocazia intervenţiilor în mass-media.

De altfel, deţineam date, dintre care unele au devenit publice, încă de la sfârşitul anului 2017, despre intenţia doamnei ministru de a mă schimba din funcţie, astfel că evenimentul din 05.01.2018 a devenit o oportunitate speculată şi un veritabil pretext.

Informez, cu respect, opinia publică despre faptul că acuzaţiile Corpului de Control exprimate la adresa mea, sub forma unor concluzii, nu mi-au fost niciodată aduse la cunoştinţă, fiind ţinute secrete până în momentul publicării şi comentării lor în media de către doamna ministru.

Astfel, nu mi s-a dat sub nicio formă şi în niciun moment posibilitatea exercitării dreptului la apărare înainte să fiu expus, în mod public, prin acest raport.

Mai mult, prin mediatizarea, de către doamna ministru, a materialului de control în cadrul unei dezbateri televizate, am fost pus în imposibilitatea, ca anterior, să pot da lămuriri şi să prezint organelor abilitate şi opiniei publice argumente şi date care contrazic şi chiar răstoarnă situaţia de fapt expusă de Corpul de Control în privinţa mea.

În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete, de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii împotriva mea.

Astfel, sinteza raportului are neconformităţi majore, de exemplu: se menţionează trunchiat că raportarea cazului de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a făcut în data de 05.01.2018 către Inspectoratul General al Poliţiei Române, evitând a se arăta că aceeaşi informaţie a fost transmisă în acelaşi timp, la ora 17.57 şi Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, sunt prezentate aspecte nereale referitoare la faptul că aş fi dispus tardiv, măsuri, abia în data de 15.01.2018, speculându-se că am acţionat la câteva zile după prinderea făptuitorului.

În realitate, pentru identificarea şi prinderea făptuitorului, dispusesem măsuri, încă din data de 06.01.2018 (aspect recunoscut de Corpul de Control în cuprinsul materialului), iar în data de 15 a aceleiaşi luni, am solicitat să fie luate măsuri suplimentare. Acest lucru s-a impus ca urmare a datelor noi operative apărute şi inserate în data de 14.01.2018, ora 17.36, în completarea fişei de informare referitoare la identificarea unei boxe deținute de Stan Eugen în comuna Măgurele, județul Ilfov în interiorul căreia ar fi putut fi descoperite mijloace de probă.

Ulterior, la solicitarea procurorului de caz, instanţa de judecată a autorizat, şi s-a efectuat percheziţia domiciliară a boxei.

Având în vedere precizarea făcută, consider un linşaj mediatic şi tendenţioasă expunerea conform căreia am dispus măsuri tardive, abia după ce suspectul a fost reţinut, aşa cum am arătat mai sus.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, deoarece sunt şi multe alte aserţiuni prezentate în acuzarea mea, voi pune la dispoziția comisiei disciplinare şi organelor abilitate informaţiile şi documentele necesare stabilirii situaţiei reale de fapt.

În funcţie de legalitatea şi temeinicia tratării cauzei disciplinare, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanțelor de judecată şi/sau organelor abilitate pentru a verifica inclusiv dacă actele Corpului de Control şi cele în legătură cu cercetarea mea disciplinară au fost întocmite cu respectarea legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie şi dacă, acestea cuprind afirmaţii mincinoase și tendenţioase diseminate în spaţiul public cu scopul de a-mi discredita imaginea de ofițer de carieră, chestor (general) al Statului Român.

Am convingerea că, după parcurgerea şi finalizarea tuturor procedurilor, se va demonstra faptul că nu am încălcat nicio prevedere legală sau de conduită.

De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar rezultatele prezentate, în data de 16.02.2018, la bilanțul Poliției Române au arătat că mi-am îndeplinit misiunea faţă de comunitate şi că am manifestat permanent toleranță zero față de persoanele care au încălcat legea.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai despescule gura bate curu taci din gura si asteapta verdictul.
1
0
neculae razvan sa te fut an cur jegule
1
2
Nu comentez profesionalismul lui Bogdan Despescu, insa atunci cand politicul te numeste intr-o functie si te bucuri, trebuie sa te gandesti ca tot politicul te va trimite acasa cand va dori. Functiile ocupate prin numiri politice nu iti confera aceiasi stabilitate ca cele ocupate prin concurs. Cum le primesti asa iti sunt si luate. Le vrei, iti asumi riscul.
11
0
De ce nu este cercetata si Kovesi,pentru prostiile facute de portocala?
5
3
Politicul vrea sa puna saua pe structurile de forta pun ramasag ca nu reusesc,aviz Vasilica,LOV,Carmen va paste primejdia!
5
4
genul pe care il plantezi in functie si stii ca n-o sa miste in front.
7
3
chiar asa cand ai ajuns la bucuresti ai uitat ca erai si doctor ?
10
0
eu sunt prost si las.
3
4
Respect...are 45 de ani omul ..si e terfelit de o secretara...
10
7
Duomnu dospescu cam baleste la fustita lui carmen dan.
7
4
Nu ai invatat nimic de la mine , trebuie doar sa pupi nu sa scuipi si o sa ai pensie mare
13
1
Bogdane ai uitat cum ai ajuns chestor ce ar fi sa te duci la pensie
10
2
Cum pixul meu ai ajuns tu mare chestor la 40 de ani?.Avand spate la sri si fiind un mare sifonar de nu mai avea nimeni loc pe topogan cand sifonai te muta mafia din militie de la Buzau la Constanta si invers.Romania nu trebuie sa mai elemente de tip Despescu si alti escroci tip mafiot.Doamna ministru Carmen Dan luat masuri cu acesti mafioti din Politia Romana care si au bagat neamurile in M.A.I exemplu gral Nezir Gelsledin.Desfiintati gasca si reptilelele din M.A.I...
10
2
Donci lasa ca are si el ceva la activ nu chiar asa de cinstit
8
1
Respect Bogdan Despescu. Un politist cu adevarat profesionist. Cat despre cei pusi politic ca madam Carmen Dan nu mai este nevoie de nici o paree toti o apa si-un pamant.
13
9
Madame Dan e o mincinoasa, exact asa cum a spus dl. fost Prim Ministru. Tine cu dintii de functie, calca pe cadavre si mai spun ca procurorii fabrica probe. Pai PSD-istii ce fac?
13
9
Capul sus dl.chestor.Nu am nicio indoiala ca ati fost linsat pe nedrept de catre politicieni.Sunt sigur ca in instanta va ve-ti recastiga toate drepturile.Maxim respect!
18
13

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218