rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 9 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Despre echimoze: cauze, simptome, remedii naturiste

Echimoza este termenul medical folosit pentru a descrie o vânătaie. Cele mai multe vânătăi sau echimoze se formează atunci când vasele de sânge de la suprafața pielii sunt afectate de impactul rezultat în urma unui traumatism. Forța impactului face ca vasele de sânge să se spargă, iar sângele este prins sub piele, acolo unde formează o mică zonă de acumulare, care transformă culoarea pielii din acea zona. Așadar, pielea capătă culoare violet sau roșu închis, dar poate fi și neagră sau albastră, scrie doc.ro

Tipuri de echimoze

Există trei tipuri principale de echimoze, clasificate în funcție de zona în care apar. Astfel, avem:

1. Echimoze sau vânătăi subcutanate, care se formează în țesutul aflat sub stratul de piele.

2. Echimoze sau vânătăi intramusculare, ce apar la nivelul mai profund al mușchilor.

3. Echimoze sau vânătăi periosteale, care se produc la nivelul oaselor.

Vânătăile oaselor, sau periosteale, apar în urma unei lovituri superficiale asupra unui os. Schimbarea culorii pielii, în acest caz, este consecința acumulării de sânge și de alte fluide la nivelul zonei afectate. Vânătăile periosteale nu trebuie confundate cu fracturile de os, care presupun leziuni mai serioase și la un nivel mai profund al osului. Deși vânătăile periosteale pot apărea la orce os, cel mai des sunt afectate oasele aflate mai aproape de suprafața pielii, cum ar fi oasele genunchilor, coatelor, claviculei sau degetelor.

Diferența dintre echimoză, vânătaie, hematom și contuzie

Echimoza apare atunci când sângele se scurge din capilarele sparte în țesutul din preajmă, țesut situat sub piele. Acest lucru duce la decolorarea pielii. Pe măsură ce țesutul se vindecă, zona unde există echimoza poate să își schimbe culoarea din violet sau purpuriu ori albastru închis, până la o culoare galbenă sau verde. De obicei, echimozele necesită între una și trei săptămâni pentru a se vindeca și pentru a dispărea de pe piele.

Zonele de pe corp care au echimoze au un aspect diferit de cel al hematoamelor, care sunt de fapt, zone umflate, ce se formează atunci când sângele se acumulează și se încheagă în exteriorul unui vas sanguin. Hematoamele pot avea un aspect diferit, ieșit în relief (este o proeminență), pe când aria unei echimoze este plată.

Deși majoritatea echimozelor sunt vânătăi, există și excepții. Ce trebuie să reținem, pentru a le diferenția corect, este că vânătăile sunt cauzate, de obicei, de un traumatism, cum ar fi atunci când persoana cade sau se lovește, pe când echimozele nu sunt întotdeauna rezultatul unui traumatism. Anumite afecțiuni și tulburări pot cauza apariția unor echimoze pe piele.

În ceea ce privește contuziile, acestea apar tot în urma unor traumatisme, dar pot avea consecințe mai grave, cum ar fi rupturile tendinoase, capsulo-ligamentare sau musculare. Dacă este vorba despre o contuzie ușoară, aceasta poate fi însoțită de echimoză, hematom sau serom (acumulare de lichid la nivelul unui țesut sau al unui organ).

Simptomele echimozei

După cum spuneam, echimoza este decolorarea pielii (fără ca aceasta să aibă porțiuni ieșite în relief) cauzată de prezența sângelui în țesuturi, din vasele sanguine sparte. Un fapt mai puțin știut este că echimozele pot să apară și în membranele mucoase, cum ar fi cele din interiorul gurii.

Așadar, termenul de echimoză descrie o arie plată, de obicei de culoare albastră sau violet (purpurie), ce măsoară un centimetru sau mai mult în diametru. Principalul simptom al echimozei este schimbarea culorii pielii pe zona lezată. Această arie poate fi sensibilă la atingere, așa încât persoana simte durere. Echimozele își schimbă, treptat, culoarea (pielea își revine treptat la culoarea normală, pe măsură ce se vindecă) și dispar pe măsură ce organismul reabsoarbe sângele care s-a scurs sub piele.

Echimozele in sine nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare. La fel ca invinetirea pielii, echimozele apar cel mai des pe picioare si pe brate si sunt adeseori rezultatul unor traumatisme minore, cum ar fi faptul ca persoana s-a lovit de mobila. Echimozele apar foarte frecvent pe acele zone unde pielea este foarte subtire, cum ar fi pleoapele sau buzele.

Care sunt cauzele apariției echimozelor sau vânătăilor?

Majoritatea echimozelor apar în urma loviturilor și accidentelor, dar există și o serie de afecțiuni medicale asociate cu o prezență mai frecventă a acestora.

Accidente și leziuni

De obicei, echimozele apar în urma accidentelor sportive, unde intră nu numai cele în timpul practicării unui sport anume, ci și cele de la sală sau alergat. De multe ori, accidentele se soldează cu consecințe mai grave, cum ar fi fracturi osoase, luxații și entorse, dizlocări sau tendinite. Pe lângă mișcările greșite, coliziunile și hazardul, accidentele sportive se pot întâmpla mai ușor pe fondul unei traume osoase sau musculare existente, în combinație cu repetarea unei mișcări sau al unui exercițiu care forțează zona traumatizată.

Afecțiuni

Aici intră mai multe tipuri de boli, precum cele de mai jos:

1. Trobocitopenia

Trombocitopenia este o afecțiune caracterizată printr-un deficit de trombocite, adică sub limita normală de 150.000 – 350.000 de plachete per microlitru. Trombocitopenia poate apărea ca urmare a mai multor afecțiuni preexistente, iar simptomele variază în funcție de severitatea bolii. Printre acestea se regăsesc și echimozele care apar pe întreaga suprafață a corpului, sub formă de pete roșii, violet sau maronii.

2. Leucemia

Leucemia este o formă de cancer caracterizată printr-un comportament anormal al leucocitelor, la nivelul măduvei osoase. Printre simptomele frecvente se numără transpirația excesivă, în special pe timp de noapte, stare de oboseală și de slăbiciune, pierdere în greutate neintenționată, dureri osoase și sensibilitate musculară. De asemenea, sângerările și echimozele pot apărea mai ușor și mai des, pe fondul unui sistem imunitar slăbit și a fragilității musculare și osoase.

3. Boala von Willebrand

Boala von Willebrand este o tulburare cauzată de deficiența factorului von Willebrand, care duce la hemoragii frecvente și prelungite. Cel mai frecvent simptom ale bolii sunt echimozele, care apar cu ușurință, sângerările nazale, sângerările prelungite după o accidentare, sângerările gingivale și fluxul menstrual abundent.

4. Hemofilia de tip A

Hemofilia presupune o deficiență de factori de coagulare la nivelul sângelui, care este, de regulă, transmisă genetic. Simptomele sunt cauzate de o deficiență genetică a factorilor de coagulare VIII, IX sau XI și pot fi: sângerare facilă și/sau spontană, prezența echimozelor, care apar cu ușurință, sângerări nazale și gingivale, hemoragie prelungită în urma unei intervenții chirurgicale, hemoragii interne.

5. Hemofilia de tip B

Este o afecțiune genetică rară, prin care organismul nu produce deloc, sau în cantități limitate, factorul de coagulare IX. La fel ca hemofilia de tip A, simptomul principal este proasta coagulare a sângelui și sângerări prelungite. De asemenea, sângerările pot fi remarcate și la nivelul fecalelor sau al urinei, iar hemoragiile interne pot afecta articulațiile, ducând la inflamarea acestora. Echimozele apar frecvent la pacienții cu hemofilie de tip B.

6. Varice

Venele varicoase apar atunci când sistemul vascular nu funcționează la parametri normali, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sânge și acumularea de sânge în zonele dilatate. Pe lângă aspectul neplăcut, venele varicoase pot da dureri și inflamație locală, iar, în cazuri severe, pot cauza ulcerații. Venele varicoase sunt prezente, cel mai des, la nivelul picioarelor.

7. Tromboza venoasă profundă

Este o afecțiune gravă, care necesită asistență medicală imediată. Aceasta apare pe fondul formării de cheaguri de sânge în venele profunde ale corpului. Printre simptome se numără umflarea picioarelor, crampele musculare și dureri inexplicabile la nivelul tălpilor și gleznelor. De asemenea, pielea de pe picioare poate prezenta echimoze apărute fără cauză.

Echimozele la bebeluși

Echimozele la bebeluși apar, de obicei, din cauza unor traumatisme minore, cum ar fi accidentările în pătuț sau în scaunul de joacă. Țesuturile sugarului sunt extrem de fragile, așa încât, chiar dacă impactul a fost unul minor, e posibil ca pielea micuțului să se învinețească. Cu toate acestea, este important de reținut că anumite afecțiuni, cum ar fi trombofilia de tip B, se manifestă încă din primele luni de viață, iar un diagnostic timpuriu poate duce la o gestionare mai bună a bolii. Dacă remarci sângerări sau echimoze frecvente la bebeluș, este important să mergi la medic cât mai repede.

În cât timp trec echimozele?

De regulă, modificarea în culoare a echimozei este cel mai bun indicator pentru ritmul de vindecare al echimozei sau vânătăii. De la culoarea închisă, vânătaia va căpăta, pe parcurs, o culoare albastră, apoi galben-verziu, urmată de revenirea la culoarea normală a pielii. În mod normal, o vânătaie se vindecă în aproximativ două săptămâni, dar procesul de vindecare depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

- Intensitatea și zona în care s-a produs traumatismul

- Vârsta (persoanele mai tinere trec printr-un proces mai rapid de recuperare)

- Afecțiuni preexistente

Tratament pentru echimoze

Deși majoritatea echimozelor trec de la sine, poți lua în calcul și forme de tratament, pentru accelerarea procesului de vindecare.

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare, atât sub formă de pastile, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, cât și sub formă de geluri, pot ajuta în recuperarea mai rapidă și atenuarea durerii din zona afectată.

De asemenea, cremele cu vitamina K pot ajuta la coagularea eficientă a sângelui. Există creme pe bază de vitamina K ce reduc severitatea echimozelor după un tratament cu laser. Este suficient să aplici, cu mișcări blânde, crema direct pe vanataie, de cel puțin două ori pe zi.

Tratament naturist

Pe langa opțiunile medicamentoase, poți apela și la unele remedii din plante medicinale, cum ar fi:

- Aloe vera – potrivit cercetărilor, gelul de aloe vera are proprietăți calmante și analgezice, deci poate combate cu succes durerea și inflamația cauzate de echimoze. Dacă ai echimoze, poți aplica aloe vera direct pe zona afectată. Trebuie să te asiguri, însă, că folosești un gel cu 100% aloe vera pur.

- Arnica este o plantă medicinală despre care se știe că reduce inflamația și edemul, prin urmare este un aliat ideal în tratamentul vânătăilor de pe piele. Un unguent pe bază de arnică, aplicat extern, local, poate reduce în mod eficient echimozele.

Bune practici

Pentru a accelera vindecarea, te poți folosi și de următoarele soluții simple și la îndemână:

- Aplică un pachet cu gheață pe zona afectatp, pentru a reduce inflamația. Învelește pachetul de gheață într-un prosop înainte și lasă-l pe vânătaie timp de 15 minute. Repetă o dată la câteva ore.

- Odihna este foarte importantă, iar aici ne referim la relaxarea zonei afectate. Dacă echimoza este pe picior, încearcă să stai cu piciorul ușor ridicat, atunci când te odihnești.

- Nu în ultimul rând, ferește zona afectată de lovituri, chiar și de un impact ușor cu obiectele și suprafețele de jur.

Cum se pot preveni echimozele?

Este destul de dificil să eviți vânătăile, dar poți preveni o parte dintre acestea prin atenție sporită atunci când practici un sport, mergi la sală, conduci sau alergi. De exemplu, dacă îți place să te plimbi cu patinele cu rotile sau cu bicicleta, o sugestie utilă este să îți iei genunchiere și cotiere, pe care le poți folosi și când practici anumite sporturi. Există, de asemenea, suporturi de protecție pentru glezne, umeri, coapte și șolduri, care pot fi de ajutor în activități cu risc de accidentare mai ridicat.

miercuri, 24 februarie 2021696
Comentarii
mai mult...Sănătate
9 mar 00:00SănătateCOVID-19 - Studiu: Purtarea măștii de protecție nu afectează înțelegerea expresiilor faciale și a emoțiilor

Comunicarea verbală este, de obicei, foarte directă, precisă și ușor de înțeles. Cuvintele au capacitatea de a...229

9 mar 00:00SănătateDepresia și anxietatea, factori de risc pentru creșterea consumului de alcool în pandemie204
9 mar 00:00SănătateStudiu: Mâncarea nesănătoasă, sinonimă cu problemele de somn la adolescenți214
9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...219

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?239
9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri220
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...264

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei253
9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor224
9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...215

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii221
9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?215
Vremea
1.6°1.6° - 3.4° marţi, 9 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 8.31 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/49273102959
5/402052173828
joker1418131242
Horoscop
mai mult...SPSportRT
9 mar 00:00SportFC Voluntari vs Dinamo București 1-1 / Oaspeții nu au reușit să obțină victoria în superioritate numerică

Chiar dacă a jucat în superioritate numerică din minutul 60, Dinamo București nu a reușit să obțină victoria pe...117

9 mar 07:46SportFC Argeș vs Poli Iași 2-1 / "Dublă" pentru Malele

...123

9 mar 00:00SportIrina Begu, învinsă în două seturi de Garbine Muguruza

Aventura Irinei Begu s-a încheiat rapid la turneul WTA 1000 de la Dubai, sportiva noastră fiind învinsă, scor 6-3,...131

9 mar 00:00SportSorana Cîrstea, în turul doi la Dubai - Ce adversară va avea în următorul meci

Sorana Cîrstea (67 WTA) s-a calificat, luni, în turul doi al turneului WTA 1000 de la Dubai. Sportiva noastră a...302

Local
9 mar 22:47LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 43.458 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 43.458 de...374

9 mar 22:44LocalPERCHEZIŢII la HOŢII de FIER VECHI

Polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au identificat 3 bărbați, cu vârste...889

9 mar 00:02LocalSCANDAL SÂNGEROS, între doi tineri, la Năvodari. Unul a fost ÎNJUNGHIAT în ABDOMEN

3769

9 mar 22:45LocalCoronavirus: 10 unități de învățământ din judeţ îşi schimbă scenariile de funcţionare

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 37 care prevede schimbarea a 10 scenarii de funcționare pentru...564

9 mar 22:46LocalCoronavirus - CNSU: Limită de incidență mai mare de 1,5, la Târguşor

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 36 care prevede reevaluarea și încadrarea ratei de incidență pentru...335

9 mar 22:44LocalIPS Teodosie, despre posibila închidere a Bisericii: 'Noi ne vom ține rânduiala!'

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza...681

9 mar 22:45LocalAlte SOCIETĂŢI, AMENDATE pentru PETRECERI şi pentru FUMAT în SPAŢII ÎNCHISE

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au organizat, în cursul nopţii de 7 martie, o acțiune pe...1510

9 mar 22:45LocalCOVID-19: 58 de NOI CAZURI de INFECTARE în Constanţa, 2280 în țară

Pe teritoriul României, până luni, 8 martie, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu noul...904

9 mar 00:03LocalVEŞTI BUNE! SCĂDERE a INCIDENŢEI pe MUNICIPIU până la 2,63

2704

Politică
9 mar 20:46PoliticăOrban: Nu există blocaj în coaliție pe TVR, Radio și Avocatul Poporului

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat luni că în coaliția de guvernare nu există un blocat pe împărțirea...341

9 mar 20:45PoliticăKlaus Iohannis a semnat Acordul prin care România împrumută peste 4 miliarde de euro

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2020 pentru modificarea...1181

9 mar 20:44PoliticăVoiculescu: Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

486

Interviuri
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...1461

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...3620

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

5746

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1769

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...2036

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3377

Monden
9 mar 00:00MondenReacţii după interviul TV acordat de cuplul Harry-Meghan jurnalistei Oprah Winfrey

Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, au acordat duminică seară jurnalistei americane de televiziune Oprah Winfrey...324

9 mar 00:00MondenHarry şi Meghan aşteaptă o fetiţă

Ducele şi ducesa de Sussex, Harry şi Meghan, aşteaptă o fetiţă, au dezvăluit ei în cursul interviului difuzat...259

9 mar 00:00MondenMeghan a acuzat familia regală britanică de rasism şi că a împins-o la un pas de sinucidere

265

9 mar 00:00MondenTaylor Swift şi Harry Style, printre artiştii care vor cânta la gala premiilor Grammy 2021

Taylor Swift şi Harry Style se numără printre artiştii invitaţi să susţină recitaluri la gala de decernare a...222

9 mar 00:00MondenAnimaţia ''Raya and the Last Dragon'' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

Cel mai recent film de animaţie lansat de studioul Disney, "Raya and the Last Dragon", a debutat pe primul loc în...212

9 mar 00:00MondenCritics Choice Awards 2021: Filmul „Nomadland“ şi serialul „The Crown“, marii câştigători ai galei

223

Mapamond
9 mar 00:00MapamondEMA: Autorizarea în regim de urgenţă a vaccinului Sputnik V este ca şi cum ai juca ruleta rusească

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a...224

9 mar 00:00MapamondAustralia: Sute de femei condamnă violenţa şi cer o mai mare egalitate de gen la locul de muncă

Sute de muncitori, în mare parte femei, s-au adunat în faţa clădirilor guvernamentale din Sydney pentru a condamna...222

9 mar 18:57MapamondSuedia a condamnat o femeie pentru răpirea şi ducerea fiului ei în zona controlată de jihadişti în Siria

223

9 mar 00:00MapamondItalia autorizează vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani

Ministerul Sănătăţii italian a autorizat luni administrarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca şi la...226

9 mar 00:00MapamondFinlanda va închide temporar cafenelele şi restaurantele

Finlanda va intra într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere...226

9 mar 00:16MapamondViolenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă

213

Sănătate
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...264

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei

Dacă vrei să slăbești, dar te confrunți cu pofta excesivă de mâncare, apelează la câteva băuturi din...253

9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor

224

9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...219

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?

Anomaliile unghiilor - cum ar fi petele, decolorarea sau schimbarea formei acestora - pot rezulta din leziuni,...239

9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri

O dietă complet lichidă înseamnă că o persoană nu mănâncă alimente solide și consumă numai lichide, cum ar fi...220

9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...215

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii

Se pare că vitamina D ușurează simptomele dermatitei atopice (numită și eczemă), la copii, potrivit unor noi...221

9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?

215

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT