REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Despre meseria de jandarm. Maiorul Constantin Murariu, la raport: 15 ani de activitate, fără pauză, fără sărbători

Despre meseria de jandarm. Maiorul Constantin Murariu, la raport: 15 ani de activitate, fără pauză, fără sărbători

Replica API 29 martie 2018 | 09:35 3047

În uniformă

În uniformă

Constantin Murariu

Eroii nu dorm niciodată. Nu dorm de Revelion, nu dorm de Paşte, ei au grijă de cei din jur. Dar ei nu poartă cape, nu poartă măşti, ci uniforme. Constantin Murariu este un maior, ofiţer specialist pe linie de acţiuni speciale şi intervenţii antiteroristă. Lucrează de peste 15 ani în cadrul Jandarmeriei Române, acum fiind la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa. Jandarmul a vorbit cu jurnaliştii „Replica” de Constanţa despre ce înseamnă a fi erou, despre operaţiuni amuzante, dar şi despre acţiuni ample pe tip de cod portocaliu de ninsoare şi viscol.

Lucrează de 15 ani în jandarmerie, iar de urcat în rang a luat-o pe scări, nu cu liftul, cum am putea spune că au urcat alţii în diverse alte instituţii. Revenind, a pornit de jos şi a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciaţi jandarmi din Constanţa, asta pentru că a ştiut să se adapteze şi să îşi facă treaba cu seriozitate, calm şi ambiţie.

„Am parcurs până la acest moment tot ce se putea parcurge, de la subofiţer am trecut în rândul ofiţerilor în urmă cu 10 ani, am fost comandant de pluton, comandant de detaşament – am ţinut locul pentru o perioadă foarte lungă, de 2 ani de zile sunt ofiţer de stat major. În timpul în care am fost la subunitate, comandant de pluton, 12 ani i-am avut pe mână pe cei de la acţiuni speciale şi intervenţii antiteroriste, acei mascaţi pe care îi vedeţi cu toţii.

Cât am stat în operativ, am avut parte de foarte multe întâmplări. Cert este că Jandarmeria este o meserie pe care o recomand, este o meserie care îţi oferă satisfacţia unui lucru bine făcut, atât pentru tine ca om, cât şi pentru societate. Este vorba de mulţumirea pe care o vezi la oamenii din jur, chiar dacă mulţi nu au cuvinte, nu îndrăznesc să spună acele cuvinte, se vede pe ei mulţumirea şi respectul se simte”, a povestit Constantin Murariu.

Băieții se jucau cu săbii, nu cu păpuși Barbie

Printre experiențele periculoase, în care mulți își riscă viețile, iată că sunt momente în cariera unui jandarm, care aduce zâmbete pe buze, însă lucrurile nu au fost tratate cu neseriozitate, ba din contră, s-a luat în calcul pericolul.

„Am participat la tot felul de activități pe care le poate desfășura Jandarmeria Română, aici mă refer la toată gama de activități. Privind în urmă care dintre acțiuni au fost mai periculoase. Astăzi (n.r. luni, 26 martie), am fost la Grădina la o ședință și ne-am adus aminte de o descindere pe care am avut-o sub coordonarea unui procuror, unde doi cetățeni cu vârste între 25 și 30 de ani au terorizat comunitatea de acolo.

La momentul descinderii, unul dintre ei avea un cuțit sub pernă, celălalt avea o sabie la capul patului. Întrebați fiind despre existența acelor obiecte și la ce erau folosite, au avut o replică foarte haioasă. Ei au spus „ce vrei, frate? Sunt bărbat! Vrei să mă joc cu păpuși Barbie?”. Și pentru noi a fost o reacție... spre marele nostru noroc am pătruns de așa natură că nu au apucat să se miște. Momentul în care au sesizat că este ceva în neregulă, erau deja încătușați. Nu au apucat să folosească acele arme albe”, a povestit jandarmul.

Mitingurile, unde oamenii trebuie să învețe care sunt drepturile și obligațiile

Mitingurile sunt, desigur, acțiuni ample, la care jandarmii trebuie să aibă mare grijă cum gestionează situația pentru a nu cădea dintr-o extremă în alta. Jandarmii constănțeni au avut un singur incident într-un an de zile.

„Au fost foarte multe, de-a lungul a 12 ani... Am condus misiuni cu mitinguri mari. Măsurile de ordine și siguranță publică sunt pentru toți cei care participă, dar și pentru cei care nu participă. Este la fel de apăsătoare misiunea aceasta. și de-o parte și de alta. Să îi protejăm pe cei care sunt implicați în aceste activități, dar și pe cei care nu sunt implicați. Trebuie să fim în permanență foarte atenți la toți oamenii care trec pe lângă coloana de manifestanți.

Unii sunt pro, alții sunt contra. Trebuie să știm să comunicăm, să aplanăm. Folosirea forței este deja mult prea mult spus. Până la acest moment am avut un singur incident unde a fost nevoie de folosirea forței. A fost la un miting când un cetățean ne-a acuzat pe noi, forțele de ordine, suntem de partea unora și a fost reclacitrant. Ne-au înjurat și a avut o atitudine... avea un comportament agitat.

Chiar oameni din cadrul marșului au sesizat jandarmii că era cel care deranja. Tot timpul să ne sesizeze astfel de comportamente. El a fost sancționat. Vrem să mulțumim tuturor celor care au participat până acum la adunări publice pentru modul civilizat pentru care și-au exprimat opiniile și s-au manifestat în spațiul public și vom fi prezenți de fiecare dată unde o să fie nevoie de noi”, transmite constănțeanul.

John Stuart Mille spunea că libertatea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Orice drept trebuie exercitat cu bună credință astfel încât să nu aducă atingere și libertăților celorlalți. Iar asta trebuie să învețe oamenii.

„Rolul nostru nu este numai de a asigura acele măsuri de ordine și siguranță, ci și de a îndruma, chiar și organizatorii din discuții libere cu ei, să le aducem la cunoștință legislația, le solicităm să aibă o atitudine cât mai deschisă față de noi, căci ceea ce fac ei și ceea ce facem noi trebuie să aibă o finalitate pozitivă, din toate punctele de vedere. Nu ne interesează numai cei pe care îi avem în vizor, ci ne interesează și arealul. Toți oamenii trebuie să înțeleagă că a te manifesta este un drept, pe care nu ți-l îngrădește nimeni, dar modul prin care te manifești, aici este ceea ce încercăm noi și lucrăm la fiecare manifestație de acest gen”, a punctat jandarmul.

Intervențiile pe timp de iarnă sunt de maximă importanță. Asta pentru că ei asigură protecția tuturor cetățenilor. Au intervenit și la baza SMURD, dar și în apropiere de grădinițe și școli. Jandarmii au lucrat necontenit în perioada de cod portocaliu de ninsori, viscol și ger.

„Am avut solicitări în urma comitetelor care s-au organizat la Consiliul Județean, sub îndrumarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Pe perioada acestor comandamente, au venit solicitări pentru adoptarea măsurilor suplimentare de supraveghere, restricție și blocarea traficului rutier, când situația a impus-o, în sprijinul Poliției Rutiere. Am avut drumuri, pe DN2A – ieșirea din localitatea Ovidiu, în zona Chelsea, zona localității Lumina etc. Au fost mai multe locații, drumurile care sunt predispuse la blocare din cauza condițiilor meteo.

De asemenea, am participat alături de colegii la Gruparea Mobilă de Jandarmi la deszăpezirea bazei aeriene SMURD Constanța. Am fost chiar de două ori. Și anul trecut am fost acolo tot de două ori. Avem o relație bazată pe încredere, respect reciproc și sprijin necondiționat în orice situație. Echipele noastre de intervenție care au fost în perioada codului portocaliu de ninsori, viscol și ger, pe timpul patrulărilor în zona instituțiilor de învățământ, la solicitarea directorilor și fără, au deszăpezit unde a fost nevoie, pe raza Secției 3. Au deszăpezit în zona grădinițelor, în zona școlilor și unde au considerat unde este nevoie. Pe celelalte secții a fost Gruparea Mobilă”, a adăugat Constantin Murariu.

„Nu suntem nici Supermani, nici niște Iron Mani”

În final, reporterii „Replica de Constanța” l-au întrebat pe jandarmul Constantin Murariu ce înseamnă să fie un erou, iar răspunsul acestuia a fost unul simplu, care se învârte în jurul altruismului, sacrificiului și a devotamentului.

„A fi erou... este greu de definit. Cineva spunea de mult că povestea este scrisă de cei care supraviețiuiesc. Eroii, nu prea. Dar trecând peste această mică paranteză, a fi erou înseamnă că la un moment dat să fii deasupra celorlalți, să te transfori, dacă este cazul, într-un lider, să te transfori într-un om care își riscă propria viață, și aici aș putea să dau exemplul jandarmului din Franța care a luat locul unui ostatic.

De asemenea, aș vrea să le spun tuturor că cei care lucrează în forțele de ordine, în jandarmerie, nu suntem nici Supermani, nici niște Iron Mani, suntem niște oameni normali, cu copii, cu obligații, care în anumite momente dăm o dovadă de altruism mult mai mare decât pot adopta alții. Momentul în care toți cetățenii sunt liberi, jandarmul este la muncă. Asta este munca noastră, când toată lumea se distrează, noi muncim. Acesta nu pare a fi un mare lucru, dar este pentru că familile noastre sunt acasă”, a punctat Murariu.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai secat la boase.
1
1
Nu mai vorbiti daca nu cunoasteti persoana. L-am cunoscut personal chiar daca doar pentru cateva minute si a reusit sa imi castige respectul in acele cateva minute. Toti avem parti bune si rele, momente bune sau rele, dar sa nu uitam ca suntem oameni si desi tindem catre perfectiune suntem supusi greselii oricat ne-am dori ca acest lucru sa nu se intample. A mai ramas sa fac un lucru pe care chiar il voi face la un moment dat in urma unui schimb de cuvinte avut. Voi dori sa particip la evenimentul organizat de jandarmerie legat de ziua portilor deschis sau ceva asemanator fiindca merita.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218