REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Detalii BOMBĂ din dosarul escroacei din Hârşova care falsifica acte pentru pensie anticipată

Detalii BOMBĂ din dosarul escroacei din Hârşova care falsifica acte pentru pensie anticipată

Replica API 9 noiembrie 2018 | 00:00 358

PREJUDICII URIAŞE

PREJUDICII URIAŞE

Până unde pot ajunge unii pentru câteva pachete de țigări, alimente sau bani! O escroacă din Hârșova a reușit, ani la rândul, să păcălească mai multe persoane vârstnice din Hârșova în scopul de foloase materiale. Acum, oamenii sunt buni de plată! Casa de Pensii Constanța se chinuie să recupereze niște prejudicii cauzate în mai multe dosare de pensionare din perioada 2001-2006.

Instituția spune că oamenii au obținut în mod fraudulos dreptul de pensionare, prin faptul că au completat în fals actele din dosarele de pensionare inducând în eroare Casa Județeană Constanța. În acest sens a fost întocmit și un dosar penal de înșelăciune deschis pe numele lui Shaweesh Ermina din Hârșova, aceasta fiind cea care a ajutat aproximativ zeci de persoane să iasă la pensie mai devreme cu 4 ori 5 ani.

Urmare unei acțiuni de autocontrol desfășurate de Casa de Pensii Constanța în anul 2006, s-a constatat că datele de stare civilă din înscrierile în carnetele de muncă aparţinând mai multor pensionari, privind datele de stare civilă, respectiv anul nașterii, utilizate la stabilirea dreptului de pensie, nu corespund realității.

Astfel, ca urmare a verificării s-a constatat că în realitate persoanele vizate erau născute mult mai târziu față de cum apare în fișa de pensie depusă la dosarul de pensionare în vederea stabilirii dreptului de pensie. Astfel, în 2007 a fost deschisă o anchetă, în urmare căreia s-a constat că aceste persoane, 69 la număr, au fost ajutate de o singură individă, recidivistă, Shaweesh Ermina, fostă Cristea, din Hârșova. Care, de altfel, și-a recunoscut și fapta.

Dosarul a ajuns în instanță, cu acuzația de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fiind analizat de Judecătoria Constanța. Pe 11 februarie 2015 partea civilă, respectiv Casa Județeană de Pensii, a făcut precizări cu privire la valoarea totală a prejudiciului, acesta fiind calculat la 1.470.964 lei, din care 874.322 lei pensii încasate necuvenite, 586.310 lei dobânzi calculate până la 31.12.2014 și 10.322 lei taxe poștale.

Din dosar reiese faptul că inculpata s-a ocupat personal de depunerea cererilor și dosarelor de pensionare la Casa de Pensii. A reuşit acest lucru pentru că, până la 1 aprilie 2001, nu exista un text de lege imperativ care să oblige prezența persoanei la data depunerii și înregistrării cererii; mai mult, Legea nr.3/1977 prevedea chiar că angajatorul avea obligația să înainteze dosarul de pensie la fosta Direcție pentru probleme de muncă și protecție socială cu cel puțin 90 de zile înainte de data la care urma să aibă loc pensionarea. În registrul de intrare se înregistra numai numele solicitantului, nu și numele persoanei care depunea dosarul .

Cum acționa individa?!

Începând din anul 1999, se prezenta la locuințele persoanelor (n.red martore în dosar) apropiate de vârsta pensionării, comunicându-le că s-ar încadra pentru pensionarea anticipată. Pe unele le cunoștea, pentru că au lucrat împreună, la Întreprinderea de Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare Hârșova, pe altele nu. La Î.E.L.Î.F. Hârșova, individa a deținut, mai bine de 15 ani, funcția de șefă cadre.

Credulii i-au dat documentele personale și, în schimbul a diferite favoruri, precum produse alimentare, păsări de curte, țigări, cafea și bani, se ocupa de dosarele de pensionare. Vestea că Ermina este un bun samaritean s-a dus peste tot, așa că, după ceva timp, nu mai era nevoie să bată la ușa ”clienților”. Veneau singuri la ea.

De exemplu, o femeie căreia îi murise soțul, a mers la șarlatancă, despre care auzise că ajută oamenii cu dosarele de pensie, solicitându-i să o ajute pentru a obține o pensie de urmaș, sens în care i-a înmânat acesteia carnetul de muncă al soțului său decedat.

După aproximativ 6 luni, martora a primit decizia de pensionare și suma de 400 de lei/lunar, însă nu și-a dat seama că nu era vorba de pensie de urmaș, cauzând un prejudiciu în valoare de 20. 787 lei. Individa modifica, în unele cazuri, datele de stare civilă din înscrierile în carnetele de muncă martorilor, privind datele de stare civilă, respectiv anul nașterii, și îi făcea mai bătrâni cu patru, cinci ani.

Ori, în alte cazuri, se folosea de adeverințe false pe care le atașa la dosarele de pensionare, chipurile fiind emise de diferite societăți din Hârșova sau Tulcea, când, de fapt, oamenii nu lucrase niciodată la firmele respective. Toți martorii au spus în instanță că nu cunoașteau ce a făcut inculpata cu documentele pe care i le-au dat. Ştiau doar că, după câteva luni de la demararea procedurii, s-au trezit cu pensii. Trebuie precizat faptul că, de la fiecare în parte, Ermina primea, pentru serviciile prestate, alimente și țigări.

Inculpata a mai fost cercetată penal în trecut, iar în 2004 a fost condamnată pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată și tentativă la înșelăciune în formă la pedeapsa rezultantă de 1 an și 3 luni închisoare, pedeapsă ce a fost suspendată condiționat.

A fost acuzată de procurori pentru fapte similare, mai exact, în perioada 2001-2002, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a falsificat cu prilejul întocmirii mai multe înscrisuri oficiale (adeverințe de vechime în muncă și state de plată) prin atestarea unor fapte neconforme cu realitatea și prin contrafacerea semnăturilor, completând în fals carnete de muncă, folosind aceste înscrisuri pentru a dobândi în mod injust mai mulți indivizi a drepturilor ce decurg din calitatea de pensionar.

Pentru că se află la a doua faptă, instanța a condamnat-o definitiv, în 2016, la 3 ani de închisoare cu executare. Casa Județeană de Pensii, în schimb, se chinuie pe toate părțile să recupereze prejudiciile suferite în perioada 2001-2006. Până în prezent, banii au fost recuperați doar într-o foarte mică parte.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stire veche de cand era bunica fata mare !
1
0
Pai, normal ar fi ca prejudiciul produs sa fie recuperat de la infractoarea recidivista. Iar daca nu are bani sau bunuri care sa fie licitate, instanta sa o condamne la ore de munca platite, pana cand acopera prejudiciul, nu sa o tina la odihna in inchisoare, pe banii contribuabililor. Legile si Justitia romana, un adevarat etalon in pedepsirea infractorilor.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218