rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

PREJUDICII URIAŞE

Detalii BOMBĂ din dosarul escroacei din Hârşova care falsifica acte pentru pensie anticipată

Până unde pot ajunge unii pentru câteva pachete de țigări, alimente sau bani! O escroacă din Hârșova a reușit, ani la rândul, să păcălească mai multe persoane vârstnice din Hârșova în scopul de foloase materiale. Acum, oamenii sunt buni de plată! Casa de Pensii Constanța se chinuie să recupereze niște prejudicii cauzate în mai multe dosare de pensionare din perioada 2001-2006.

Instituția spune că oamenii au obținut în mod fraudulos dreptul de pensionare, prin faptul că au completat în fals actele din dosarele de pensionare inducând în eroare Casa Județeană Constanța. În acest sens a fost întocmit și un dosar penal de înșelăciune deschis pe numele lui Shaweesh Ermina din Hârșova, aceasta fiind cea care a ajutat aproximativ zeci de persoane să iasă la pensie mai devreme cu 4 ori 5 ani.

Urmare unei acțiuni de autocontrol desfășurate de Casa de Pensii Constanța în anul 2006, s-a constatat că datele de stare civilă din înscrierile în carnetele de muncă aparţinând mai multor pensionari, privind datele de stare civilă, respectiv anul nașterii, utilizate la stabilirea dreptului de pensie, nu corespund realității.

Astfel, ca urmare a verificării s-a constatat că în realitate persoanele vizate erau născute mult mai târziu față de cum apare în fișa de pensie depusă la dosarul de pensionare în vederea stabilirii dreptului de pensie. Astfel, în 2007 a fost deschisă o anchetă, în urmare căreia s-a constat că aceste persoane, 69 la număr, au fost ajutate de o singură individă, recidivistă, Shaweesh Ermina, fostă Cristea, din Hârșova. Care, de altfel, și-a recunoscut și fapta.

Dosarul a ajuns în instanță, cu acuzația de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fiind analizat de Judecătoria Constanța. Pe 11 februarie 2015 partea civilă, respectiv Casa Județeană de Pensii, a făcut precizări cu privire la valoarea totală a prejudiciului, acesta fiind calculat la 1.470.964 lei, din care 874.322 lei pensii încasate necuvenite, 586.310 lei dobânzi calculate până la 31.12.2014 și 10.322 lei taxe poștale.

Din dosar reiese faptul că inculpata s-a ocupat personal de depunerea cererilor și dosarelor de pensionare la Casa de Pensii. A reuşit acest lucru pentru că, până la 1 aprilie 2001, nu exista un text de lege imperativ care să oblige prezența persoanei la data depunerii și înregistrării cererii; mai mult, Legea nr.3/1977 prevedea chiar că angajatorul avea obligația să înainteze dosarul de pensie la fosta Direcție pentru probleme de muncă și protecție socială cu cel puțin 90 de zile înainte de data la care urma să aibă loc pensionarea. În registrul de intrare se înregistra numai numele solicitantului, nu și numele persoanei care depunea dosarul .

Cum acționa individa?!

Începând din anul 1999, se prezenta la locuințele persoanelor (n.red martore în dosar) apropiate de vârsta pensionării, comunicându-le că s-ar încadra pentru pensionarea anticipată. Pe unele le cunoștea, pentru că au lucrat împreună, la Întreprinderea de Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare Hârșova, pe altele nu. La Î.E.L.Î.F. Hârșova, individa a deținut, mai bine de 15 ani, funcția de șefă cadre.

Credulii i-au dat documentele personale și, în schimbul a diferite favoruri, precum produse alimentare, păsări de curte, țigări, cafea și bani, se ocupa de dosarele de pensionare. Vestea că Ermina este un bun samaritean s-a dus peste tot, așa că, după ceva timp, nu mai era nevoie să bată la ușa ”clienților”. Veneau singuri la ea.

De exemplu, o femeie căreia îi murise soțul, a mers la șarlatancă, despre care auzise că ajută oamenii cu dosarele de pensie, solicitându-i să o ajute pentru a obține o pensie de urmaș, sens în care i-a înmânat acesteia carnetul de muncă al soțului său decedat.

După aproximativ 6 luni, martora a primit decizia de pensionare și suma de 400 de lei/lunar, însă nu și-a dat seama că nu era vorba de pensie de urmaș, cauzând un prejudiciu în valoare de 20. 787 lei. Individa modifica, în unele cazuri, datele de stare civilă din înscrierile în carnetele de muncă martorilor, privind datele de stare civilă, respectiv anul nașterii, și îi făcea mai bătrâni cu patru, cinci ani.

Ori, în alte cazuri, se folosea de adeverințe false pe care le atașa la dosarele de pensionare, chipurile fiind emise de diferite societăți din Hârșova sau Tulcea, când, de fapt, oamenii nu lucrase niciodată la firmele respective. Toți martorii au spus în instanță că nu cunoașteau ce a făcut inculpata cu documentele pe care i le-au dat. Ştiau doar că, după câteva luni de la demararea procedurii, s-au trezit cu pensii. Trebuie precizat faptul că, de la fiecare în parte, Ermina primea, pentru serviciile prestate, alimente și țigări.

Inculpata a mai fost cercetată penal în trecut, iar în 2004 a fost condamnată pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată și tentativă la înșelăciune în formă la pedeapsa rezultantă de 1 an și 3 luni închisoare, pedeapsă ce a fost suspendată condiționat.

A fost acuzată de procurori pentru fapte similare, mai exact, în perioada 2001-2002, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a falsificat cu prilejul întocmirii mai multe înscrisuri oficiale (adeverințe de vechime în muncă și state de plată) prin atestarea unor fapte neconforme cu realitatea și prin contrafacerea semnăturilor, completând în fals carnete de muncă, folosind aceste înscrisuri pentru a dobândi în mod injust mai mulți indivizi a drepturilor ce decurg din calitatea de pensionar.

Pentru că se află la a doua faptă, instanța a condamnat-o definitiv, în 2016, la 3 ani de închisoare cu executare. Casa Județeană de Pensii, în schimb, se chinuie pe toate părțile să recupereze prejudiciile suferite în perioada 2001-2006. Până în prezent, banii au fost recuperați doar într-o foarte mică parte.

Mirela PASCAL

vineri, 9 noiembrie 20181273
Comentarii

01Viorel(11 noi 10:05)
Stire veche de cand era bunica fata mare !
03Justitia injusta din Ro(9 noi 10:07)
Pai, normal ar fi ca prejudiciul produs sa fie recuperat de la infractoarea recidivista. Iar daca nu are bani sau bunuri care sa fie licitate, instanta sa o condamne la ore de munca platite, pana cand acopera prejudiciul, nu sa o tina la odihna in inchisoare, pe banii contribuabililor. Legile si Justitia romana, un adevarat etalon in pedepsirea infractorilor.
mai mult...Replica
25 iun 00:00ReplicaInstanţa a obligat Tinmar Energy să continue furnizarea de energie electrică la CET Palas

Tribunalul a obligat Tinmar Energy SA să continue furnizarea de energie electrică pentru CET Palas, intrată în...294

25 iun 00:00ReplicaFemeia care a VRUT să-şi OMOARE COPILUL cu XANAX, ÎNCHISOARE cu EXECUTARE!421
25 iun 00:00ReplicaAfaceriştii care au luat plajele în concesiune sunt în foame de bani: amendaţi că-şi bagă şezlongurile în mare, nu respectă nici intimitatea clienţilor1692
25 iun 00:00ReplicaConsiliul Judeţean sare în ajutorul mamei lui Bogdan, tânărul care a murit de cancer la o clinică din Turcia

Ajutor financiar pentru mama lui Bogdan Marghiol, tânărul de 20 de ani, din Dorobanțu, care a pierdut lupta pentru...471

24 iun 00:00ReplicaRomânia U21, calificare istorică în semifinale, după 0-0 cu Franța. Urmează Germania847
25 iun 00:00ReplicaLa Peştera nu se mai 'sparg' banii pe beculeţe de sărbători, se face iluminat stradal MODERN cu bani de la bugetul de stat246
25 iun 00:24ReplicaPrimăria Năvodari, întâlnire cu reprezentantul GMS, după valul de sesizări din partea călătorilor!

Un nou sezon estival, un nou val de sesizări cu privire la transportul în comun de pe ruta Năvodari-Constanţa! În...799

25 iun 00:15ReplicaCererea de revizuire a dosarului în care Constantinescu a fost condamnat la 5 ani, RESPINSĂ DEFINITIV!641
25 iun 01:08ReplicaOVIDIU, ÎN SĂRBĂTOARE! Artiști renumiți, muzică și voie bună pentru trei zile!489
25 iun 00:22ReplicaConsilierii județeni PNL s-au împotrivit înființării unui nou post de director adjunct la Direcția de Pază

În cadrul ședinței CJC de luni, 24 iunie a.c., a fost supus votului consilierilor județeni proiectul de hotărâre...1195

25 iun 00:38ReplicaȘofer BEAT ȘI cu PERMIS AUTO FALS, depistat în Constanța!2268
25 iun 00:18ReplicaConsiliul Local Cernavodă se întrunește în ședință. Iată ce proiecte sunt pe ordinea de zi814
Vremea
30.6°22.3° - 30.6° luni, 24 iunie 2019
cer seninUmiditate: 51%
Vânt: 2.68 m/s din N
Presiune: 1015.45 milibari

Loto
6/49158113645
5/4041526323919
joker2311122119
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 iun 00:59SportIMAGINI ȘOCANTE! Soția lui Cristi Manea, plină de sânge, după ce a fost bătută în tribune. UN SUPORTER A FOST ARESTAT!

Soția lui Cristi Manea, fotbalistul titular al Naționalei U 21, a fost bătută, în tribune, în timpul meciului cu...500

25 iun 00:00SportMirel Rădoi dă detalii despre bătaia încasată de soția lui Cristi Manea: 'Doi dintre suporteri au lovit-o'

Selecţionerul naţionalei Under 21, Mirel Rădoi, a declarat luni seară, după calificarea în semifinalele...706

25 iun 00:00SportEuropenele de la Minsk: Dacian Nicolae Barna şi Andreea Bogati au cucerit medaliile de argint în proba de perechi mixte din concursul de gimnastică aerobică

Românii Dacian Nicolae Barna şi Andreea Bogati au cucerit medaliile de argint în proba de perechi mixte din concursul...134

24 iun 00:00SportGeorge Pușcaș, cel mai bun om al naționalei de tineret: „Generația asta vrea să ajungă acolo unde probabil nu visăm”

George Pușcaș, 23 de ani, declarat omul meciului de către UEFA în primele două partide din grupă, cu Croația U21,...396

Local
25 iun 02:20LocalAccident rutier în județul Constanța: o persoană a fost rănită

Un accident rutier a avut loc în după amiaza zilei de luni, 24 iunie a.c., pe DN22, la intersecție cu satul Sibioara...914

25 iun 02:21Local'Mergi pe jos! E sănătos!', concurs pentru încurajarea mobilităţii pietonale în Constanţa

În perioada 1-31 iulie, constănțenii sunt invitați să participe la concursul „Mergi pe Jos! E simplu și...246

25 iun 02:33LocalUn șarpe a fost văzut plutind pe apă, la Eforie

Turiștii care s-au aflat în acest week-end pe litoral, mai exact pe plaja Belona din Eforie Sud, au avut parte de o...797

25 iun 02:29LocalAviz de mediu! PUZ pentru înfiinţarea unui cimitir la Mangalia

Primăria Mangalia intenţionează să înfiinţeze un cimitir! În cadrul programului de dezvoltare a municipiului...418

25 iun 02:27LocalAccident în Constanța: trei mașini avariate și o femeie rănită!

O femeie a fost rănită într-un accident rutier care a avut loc, luni, 24 iunie a.c., înainte de prânz, pe strada...942

25 iun 02:22LocalALCOOLUL LA VOLAN. Șoferi beți pe șoselele din județul Constanța

Polițiștii rutieriști au deschis numeroase dosare penale șoferilor pe care i-au depistat că se aflau la volan,...337

25 iun 02:22LocalASFALTĂRI în Constanța. Unde se lucrează săptămâna aceasta

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă reabilitarea trotuarelor pe strada Baba Novac,...501

25 iun 01:09LocalDRIFTURI în parcarea de la Aqua Magic, sancționate de Poliția Locală!

Fie din spirit de bravadă, dornici de senzații tari, de a se făli cu autoturismele din dotare sau din alte motive, se...1867

25 iun 02:22LocalÎN CONTROL PE LITORAL. Pompierii au dat AMENZI USTURĂTOARE!

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului...374

24 iun 00:00LocalŞOFERI BĂUŢI, traşi pe dreapta de poliţişti

La data de 21 iunie a.c., în jurul orei 20.05, poliţişti din cadrul Postului de Poliție Mircea Vodă au depistat un...568

Politică
25 iun 00:00PoliticăRareș Bogdan dă lovitura! Ce funcție-cheie va primi în PNL

...168

25 iun 02:34PoliticăRenate Weber: Mă onorează nominalizarea pentru Avocatul Poporului

Europarlamentarul ALDE Renate Weber reacționează într-o postare pe pagina sa de socializare, după ce ALDE a propus-o...321

25 iun 02:21PoliticăRadu Mazăre, în fața judecătorilor: ”Am fost amenințat!”

Radu Mazăre este în continuare supărat pe autoritățile române pentru că l-au deranjat din sejurul prelungit în...750

25 iun 01:03PoliticăȘOC în PNL: Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a DEMISIONAT din partid

Fost ministru de Finanțe și deputat din partea PDL, Gheorghe Ialomițianu, a demisionat din PNL Brașov. Acesta a...446

25 iun 02:24PoliticăRobert Negoiță face dezvăluiri: NU am votat PSD la europarlamentare

Primar PSD al Sectorului 3 și vicepreședinte al partidului, Robert Negoiță, a spus că el nu a votat PSD la...594

25 iun 01:13PoliticăMihai Fifor intră în cursa internă din PSD pentru a fi desemnat candidat la alegerile prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a scris, duminică, pe Facebook, că se gândește serios să candideze la...374

24 iun 02:45PoliticăMiron Cozma vrea să fie președintele României!

Miron Cozma a fost un lider sindical din Valea Jiului, de profesie subinginer minier. În 1999 a fost condamnat...821

24 iun 01:04PoliticăSenatorul Popa vorbeşte despre "abuzurile de la Kogălniceanu"

La sfârşitul lunii ianuarie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate...741

24 iun 02:40PoliticăVictor Ponta, propunere-bombă pentru PSD-ALDE: 'S-ar putea să intrăm în turul doi al alegerilor prezidențiale'

Liderul Pro România Victor Ponta vine cu o propunere-bombă pentru PSD și ALDE pentru alegerile prezidențiale, și...1104

24 iun 00:54PoliticăFiecare cu ce-l doare la ședința PSD de la Neptun: primarii cu pensiile, Teodorovici - cu președinția țării

Social-democrații s-au reunit la Neptun, pentru a discuta probleme organizatorice înainte de Congresul ce va avea loc...1864

Monden
25 iun 00:00MondenLiviu Vârciu, cu fetița la filmările emisiunii lui Nea Mărin

În urmă cu o săptâmână au început filmările pentru „Poftiți pe la noi! - Poftiți la joc!” pe Plaja Saturn...120

25 iun 00:00MondenFlorin Piersic revine pe scenă după vacanța mare

Celebrul actor Florin Piersic (83 de ani) susține că se simte bine, după operația suferită la genunchi, dovadă...129

25 iun 00:00MondenUnde îşi petrec bombele sexy vacanţa de vară

Sezonul estival goleşte Hollywoodul de vedete! Fiecare îşi face bagajele cât de repede poate şi fuge în cele mai...120

25 iun 00:00MondenRuby face mișto de sânii ei uriași

Ruby (30 de ani), celebra bombă-sexy, a făcut furori pe conturile sociale cu fotografia în care apare mai mult...149

25 iun 16:59MondenCe răspuns i-a dat Ioana Ginghină lui Alexandru Papadopol când acesta i-a cerut să renunțe la numele lui

Actorii Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol au mers în data de19 iunie 2019, la notar, pentru a divorța. Cei doi...145

25 iun 00:00MondenDenisa de la Bambi învață să facă parfumuri

La 31 de ani, Denisa Tănase, sora mai mică de la Bambi, o lasă mai moale cu muzica și încearcă un domeniu nou:...127

25 iun 00:00MondenIoana Tufaru s-a mutat din garsoniera pe care Gigi Becali i-o dăduse în Berceni

Ioana Tufaru s-a mutat din garsoniera pe care o primise cadou de la Gigi Becali în urmă cu câțiva ani. Acesta...161

25 iun 00:00MondenMatteo Politi critică femeile care se pozează sexy

Matteo Politi, cel care ajuta cumva femeile să ajungă la formele de vis, a transmis un mesaj în care se declară...118

25 iun 00:00MondenCristian Boureanu își trimite fiica în străinătate, la facultate

Ioana, fiica lui Cristian Boureanu din prima căsătorie, are trei variante pentru facultate, în funcție de...132

25 iun 00:00MondenLoredana Chivu, imagini spectaculoase de pe plaja din Mamaia!

Face ce face şi ajunge în atenţia publică pentru postările sale! Loredana Chivu arată spectaculos, aşa că se...146

Mapamond
25 iun 00:00MapamondAnchetă socială în cazul unui copil român internat într-un centru maternal din Germania

Ambasada României la Berlin are în atenţie cazul minorului de cetăţenie română internat într-un centru maternal...101

25 iun 00:00MapamondTurcia sfidează ameninţările SUA şi continuă achiziţia rachetelor Ruseşti S-400

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat luni că ţara sa nu se teme că i s-ar putea impune eventuale...126

25 iun 00:00Mapamond15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu SUA în cadrul acordului încheiat cu Washingtonul pentru a limita imigraţia ilegală

Mexicul a desfăşurat aproape 15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu SUA în cadrul acordului încheiat...113

25 iun 00:00MapamondSUA au anunţat luni sancţiuni "dure" împotriva ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei

SUA au anunţat luni sancţiuni "dure" împotriva ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi a mai multor...123

25 iun 02:24MapamondAtac terorist asupra unui aeroport din Arabia Saudită - 22 de victime

Un mort şi 21 de persoane au fost rănite într-un atac lansat de rebelii hutti asupra aeroportului civil Abha din...414

24 iun 02:30MapamondGrecia este în pragul de a rămâne fără păduri: Un gândac distruge toate plantațiile

Copacii dintr-o zonă extinsă de pădure sunt puşi la pământ de autorităţile elene din cauza unui gândac ce pare...583

24 iun 02:41MapamondAlianţa care cutremură SUA: Liderii Chinei şi ai Coreei de Nord şi-au jurat credinţă şi sprijin reciproc

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, au stabilit consolidarea relaţiilor...485

24 iun 02:31MapamondUE blochează Elveția: A interzis accesul burselor elvețiene pe piața unică europeană

Comisia Europeană nu va propune prelungirea regimului de echivalenţă care permite burselor din Elveţia să aibă...511

24 iun 02:35MapamondDonald Trump, acuzat de viol de o jurnalistă. REACȚIA dură a președintelui SUA

O cunoscută editorialistă a ediţiei americane a revistei Elle afirmă, într-un interviu apărut vineri în New York...628

24 iun 01:06MapamondScandal conjugal la vârful politicii britanice: a fost nevoie de intervenţia poliţiei acasă la favoritul pentru succesiunea premierului Theresa May

Poliţia londoneză s-a deplasat vineri la domiciliul lui Boris Johnson, favorit în cursa pentru succesiunea...647

Sănătate
21 iun 23:50SănătateJudecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...633

21 iun 19:37SănătateContractele CJAS Constanța cu furnizorii, prelungite până la 31 iulie

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea contractele cu furnizorii, prin acte adiționale....494

20 iun 22:17SănătateÎncă un pas spre înfiinţarea Centrului de reumatologie Constanţa!

Curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a fost, mult timp, un focar de infecție, după ce clădirile...1105

18 iun 01:40SănătateAproape 2000 de bolnavi la Urgența Spitalului Județean, de Rusalii

1790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul...632

18 iun 01:49SănătateSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se află în subordinea primăriei, administraţia locală fiind cea care...901

18 iun 04:10SănătateGRAVIDA LA PLAJĂ. Sfaturi de la medicul ginecolog!

Este vară, temperaturile sunt ridicate și toată lumea ar dori să fie pe plajă, să se bucure de răcoarea apei....1413

15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...562

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...4212

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1445

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...1069