rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

DETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23 de ani, putem spune că a trecut prin multe experiențe, a anchetat cele mai complexe cazuri, dar a rămas pe poziții, mereu cu același profesionalism. Chiar dacă a promovat toate examenele pentru structurile ierarhic superioare, a ales să rămână în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la prima sa dragoste. În cadrul interviului acordat cotidianului Replica de Constanța, procurorul a vorbit despre teribilele crime din weekend, despre activitatea Parchetului la care activează, dar și despre care sunt pașii unei anchete.

”Aveți dreptate, cred că sunt cel mai vechi procuror criminalist de Parchete de la nivelul Tribunalelor din România. Am în urmă o activitate de circa 23 de ani de procuror criminalist care a investigat infracțiuni îndreptate împotriva vieții”, a spus procurorul Zafer Sadîc.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prima sa dragoste

”Investigația criminalistică a reprezentant pasiunea mea profesională încă de când am terminat facultatea și am dat examen ca să intru în magistratură. Întreaga mea carieră de magistrat a fost circumscrisă sferei activităților de urmărire penală proprie și cea mai mare parte a fost legată de infracțiunile îndreptate împotriva vieții: omoruri, omor calificat și celelalte forme de infracțiuni intenționate. A fost prima mea dragoste, cea de procuror criminalist, nu am putut să renunț niciodată la ea, deși am avut numeroase ocazii de a renunța la această carieră și să mă pot transfera la alte unități ierarhice sau alte structuri de Parchet din Ministerul Public, am preferat să lucrez pe investigațiile criminale legate de infracțiuni contra vieții și cred că am și avut succes. Acesta a fost motivul principal pentru care nu am dorit să plec. Fac ceea ce îmi place și sunt foarte mulțumit de activitatea mea”, a explicat procurorul criminalist.

Crimele teribile din weekend

”Amândouă au fost cazuri tipice de investigație, sunt similare ca și modalitate de comitere a faptei. Cea de la Cochirleni a reprezentat o violență în familie, unchiul și-a ucis un nepot, cea de a doua a fost tot în cadrul familiei restrânse, autorul faptei și-a ucis cumnata cu peste 40 de lovituri de cuțit. Deși pentru mine sunt cazuri tipice și simple, nu au foarte multe dedesubturi, acestea au un impact deosebit de mare asupra celor din jur, în general pentru comunitățile acestora. Cea de la nivelul satului Cochirleni, a avut un impact negativ asupra comunității care este destul de restrânsă, mare parte din sat venise la fața locului să vadă ce s-a întâmplat. Victima era un adolescent de 18 ani, nici nu apucase să dea piept cu viaţa. Evenimentul din Constanţa vă pot spune că este mult mai trist prin amploarea leziunilor pe care le-a suferit victima, inculpatului i s-a reținut infracțiunea de omor calificat sub forma cruzimilor. Unul singur era sub influența băuturilor alcoolice, cel de la Cochirleni. Cel de la Constanța a fost doar furios de situația în care se afla, iar din cauza acelei stări de furie a acționat, a încercat cumva să se răzbune pe faptul că victima intervenea în relația lui conjugală. Nu spun că am fost impresionat neapărat de amploarea leziunilor pentru că am mai văzut și mai rău de atât, tristă a fost situația că în momentul în care eram la locului faptei, iar victimei i-a sunat telefonul mobil. Am răspuns la telefon și am fost oarecum afectat de faptul că am vorbit la telefon cu fiica victimei care își căuta mama și nu înțelegea de ce nu-i răspunde mama la telefon. Nu i-am spus fetei la telefon acest lucru, am rugat-o să-mi dea un adult și să-i spun ce s-a întâmplat”, a declarat Zafer Sadîc.

Criminalii își recunosc faptele?

”Să spun că ar fi cam jumătatea ponderei celor care își recunosc faptele, celor care cooperează cu anchetatorii, cu care nu este foarte greu să lucrezi cu ei. În schimb, există situații în care cealaltă jumătate ne obligă pe noi să ne punem în mișcare toate celulele neuronale, încât să reușim să fim cu un pas înaintea lor și să vânăm greșelile pe care le-au făcut ei. Cu cei care sunt mai puțin cooperanți este mai greu de lucrat, dar nu imposibil. În momentul în care conduci investigația, tu, ca și anchetator, ești cel care dictează. Sunt foarte mulți inculpați care încearcă să-și impună punctul de vedere și să se facă ascultați”, potrivit procurorului.

Etapele unei anchete, pas cu pas

”Din perspectiva criminalistică, lucrurile sunt relativ simple. O anchetă pleacă de la sesizarea unei persoane. La cazul din Medeea, sesizarea a fost făcută de sora victimei, care a fost și martoră la eveniment, cea mai întâlnită formă de sesizare este cea de a suna la 112. În momentul în care dispecerul primește această sesizare, îl va sesiza pe polițistul competent, îl va anunța pe ofițerul de investigații criminale, care la rândul lui va verifica informația să fie serioasă, să nu fie o glumă proastă. Dacă se confirmă sesizarea, va fi anunțat și procurorul. Prima etapă a investigației este cercetarea la fața locului, se face în două etape, în care găsim cele mai mult urme, reușind să identificăm agresorul, victima, complicii. După aceea, se trece la faza de administrare a probatorului, se dispun expertizele medico-legale, se pot dispune și alte tipuri de expertize. Avem apoi confruntări, percheziții, prezentare pentru identificare de persoane, se poate face reconstituirea situației. Ulterior, dacă avem autorul faptei, dispunem începerea urmăririi penale față de persoana respectivă, o informăm, din clipa aceea persoana are foarte multe drepturi ca și suspect, are voie să fie asistat de un apărător, are voie să nu declare nimic, are voie să conteste ancheta. Trecem la momentul următor al inculpării, când persoana este deja îndreptată către făgașul acela al judecății, atunci începe cu adevărat procesul penal. Când cineva devine inculpat înseamnă că avem suficiente probe ca să ne gândim că acea persoană să fie vinovatul”, ne-a explicat procurorul Zafer Sadîc.

Dosare multe, personal puțin

”În funcție de fluctuația personalului putem avea mai multe sau mai puține dosare. În general, un procuror are în lucru aproximativ între 70-100 de dosare anual. Eu am în lucru peste 50 de dosare la momentul actual. Trebuie să mă aplec asupra sorții mai multor persoane, în fiecare dosar sunt cel puțin 2 persoane. Este destul de aglomerat, pentru că funcționăm la jumătate din capacitate. Este o problemă destul de mare cu personalul, suntem jumătate față de câți ar trebui să fim. Au fost multe propuneri și proiecte, dar a fost o durere pentru noi ca Poliția Judiciară să treacă la Parchet, așa încât să pot lucra direct cu polițistul, iar acesta să asculte doar de mine. Din punctul meu de vedere, Poliția Judiciară ar trebui să fie trecută la Ministerul Public. Ar fi un lucru bun, se fac eforturi de mult timp, dar zarurile nu au fost aruncate în acest sens”, a spus Sadîc.

Cum a influențat pandemia activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”A influențat-o destul de mult. Nu am avut voie să facem anchete, nu am putut să luăm contact cu oamenii, până când am trecut din starea de urgență în cea de alertă, nu am putut să facem nimic. La fel, nu am putut să chemăm pe nimeni să audiem, a trebuit să soluționăm totul din birouri. În afară de urgențe, în celelalte dosare a trebuie să amânăm investigarea lor. A fost un an destul de greoi pentru sistemul justițiar, a scăzut cumva cantitatea de dosare, nu și calitatea. A trebuit să facem față, am mers înainte”, potrivit procurorului criminalist.

Cum se împacă viața de procuror cu cea de familie

”Se împacă destul de greu viața de familie cu cea de procuror. Spre exemplu, weekendul acesta am dormit acasă doar jumătate din noapte atât sâmbătă, cât și duminică. Nu se împacă foarte bine, dar chiar dacă apar acele mici dezechilibre încercăm cumva să trecem peste ele. În momentul în care mi-am găsit consoarta, a știut cu cine își va continua viața. Dacă mi-am ales această profesie, trebuie să o duc până la final”, a răspuns procurorul Sadîc Zafer.

Riscurile meseriei de procuror: amenințări cu moartea

”Au fost momente când am primit jigniri și amenințări. În momentul în care ești procuror nu se poate să nu primești astfel de jigniri. Pot spune că sunt motivul pentru care a apărut în Codul de Procedură Penală o abatere judiciară, atunci când există o atitudine ireverenţioasă față de un magistrat, am avut dosare în care am fost nevoit să mă lupt cu inculpații, dar și cu avocații acestora. Am avut amenințări cu moartea, directe sau indirecte, de la anumite persoane pe care le anchetam pentru omor, persoane care și-au ispășit și pedeapsa, dar am trecut cu bine peste ele. Am trecut și peste probabile atacuri fizice. Investigam un individ pentru un omor, nu știam că are probleme psihice, bănuiam, dar nu eram sigur, și m-am trezit că individul a pus mâna pe capsatorul de pe biroul meu și deja mi-am imaginat că vrea să-mi dea cu el în cap. Mi-am dat seama, m-am mișcat, polițistul care îl însoțea a acționat imediat și l-a putut opri. Sunt și astfel de situații. De atunci am învățat să nu mai țin la vedere obiecte ce pot fi folosite împotriva mea, biroul să fie cât se poate de liber, dar am trecut peste toate”, ne-a spus procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

La ce să se aștepte tinerii care doresc să devină procurori

”E greu să dai cuiva sfaturi atunci când vrea să îmbrățișeze o meserie. Dacă îți dorești să devii procuror trebuie să știi foarte multă carte, trebuie să aibă o răbdare fantastică. Trebuie să aibă răbdarea lui Hristos, înțelepciunea lui Solomon, inventivitatea lui Edison, rigoarea științifică a lui Pastor, trebuie să aibă anumite aptitudini dintre cele mai bune. Este foarte greu, dar ai și satisfacții atunci când munca ta este încununată de succes”, a mai spus procurorul criminalist, Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Mai multe detalii interesante din cariera sa, din anchete, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video:

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 22 septembrie 20214054
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
De ce a murit, de fapt, Nicoleta, fata care a decedat în clasă! Descoperirea șocantă a medicilor
mai mult...Interviuri
14 oct 00:11InterviuriFelicia OVANESIAN (I): SUTE de TERENURI din Mamaia și Satul de Vacanță, folosite GRATIS de operatori. VIDEO

Felicia Ovanesian a intrat în istoria Constanței ca primul city manager al orașului. Venit din mediul juridic, cu o...10247

16 oct 00:03InterviuriFelicia OVANESIAN (III): Eu NU mă COMPORT în PRIMĂRIE ca pe MOȘIA mea3083
25 sep 23:55InterviuriHoria ȚUȚUIANU: LUNGOCI, RĂSĂUȚEANU, VIȘAN... posibili CANDIDAȚI PSD la Primăria CONSTANȚA. VIDEO!3410
16 sep 00:05InterviuriGheorghe HALEȚ: NU există niciun PARLAMENTAR care să se LUPTE pentru Constanța

Gheorghe Haleț, omul de televiziune și cultură, cu o vastă experiență în politică, a revenit în studioul...5546

15 oct 00:10InterviuriFelicia OVANESIAN (II): Este POSIBIL ca PUZ-ul Marilor Bulevarde să fi fost BLOCAT intenționat! VIDEO6100
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI1907
17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2779

16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video6645
16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO2387
8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul...8233

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO1891
24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video4315
Vremea
14.5°14.5° - 14.7° luni, 18 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 58%
Vânt: 0.61 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4913241110618
5/4023142515521
joker2032335314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 oct 00:00SportRapid București vs CFR Cluj 2-0 / Adrian Bălan, "dublă" împotriva campioanei

Rapid București a oferit surpriza etapei cu numărul 12 din Liga 1: nou-promovata s-a impus cu 2-0 în fața liderului...230

18 oct 23:54SportBayern Munchen a făcut instrucție cu Bayer Leverkusen (5-1) - Bavarezii, pe primul loc în Bundesliga

Bayern Munchen a revenit pe primul loc după ce s-a impus categoric, duminică, scor 5-1, pe terenul echipei Bayer...154

18 oct 23:53SportRăzvan Lucescu, remiză spectaculoasă în campionatul Greciei: PAOK Salonic vs Volos 4-4

PAOK Salonic, echipa antrenată de Răzvan Lucescu şi cu Alexandru Mitriţă în componenţă, a terminat la egalitate,...229

18 oct 00:00SportWTA Tenerife: Jaqueline Cristian a ajuns pe tabloul principal

Jaqueline Cristian a obținut calificarea pe tabloul principal al turneului de categorie "WTA 250" de la Tenerife, după...171

Local
18 oct 12:41LocalREȚEAUA de alimentare cu APĂ în Limanu, 2 Mai și Vama Veche va fi MODERNIZATĂ

Vești bune pentru locuitorii localităților Limanu, 2 Mai și Vama Veche. Primăria Limanu prin primarul Daniel...572

18 oct 23:57LocalBEȚI și FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanța

Polițiști din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au identificat, la data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 00.30,...454

18 oct 23:57LocalFRATELLI și ZAGORA, AMENDATE pentru NERESPECTAREA PROGRAMULUI

801

18 oct 23:55LocalCoronavirus: 2.500 de NOI VACCINĂRI, în ultimele 24 de ore, la Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 56.314 persoane...453

18 oct 23:55LocalÎncă 6 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până duminică, 17 octombrie a.c., 41.781 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...648

18 oct 23:56LocalChițac: Vom aloca fonduri pentru deschiderea părții neafectate de incendiu a Spitalului de Infecțioase

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat că va avea o întâlnire cu managerul interimar al Spitalului de Boli...668

18 oct 23:57LocalPOLIȚIȘTII fac RAZII și DAU AMENZI dacă NU respectați MĂSURILE din PANDEMIE

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța (Secțiile de poliție urbană și Biroul Rutier) au...460

18 oct 00:00LocalÎPS Teodosie lovește din nou: acceptă pomelnice plătite prin PayPal

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, face un anunț prin care îi anunță pe credincioși că vor putea...1688

18 oct 00:01LocalACCIDENT RUTIER cu mai multe VICTIME în ALBEȘTI

3410

Politică
18 oct 23:24PoliticăBiroul Naţional al USR a agreat lista de miniştri şi programul de guvernare

Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, 17 octomrie a.c., lista de miniştri şi forma finală a programului de...284

18 oct 23:25PoliticăEuroparlamentarul Gheorghe Falcă: 'O creștere a gazului de 170% din ianuarie până în septembrie'

Criza energiei de la nivel european este simțită puternic și în România. Europarlamentarul român Gheorghe Falcă a...346

18 oct 23:26PoliticăRaed Arafat: "Aş tăia microfonul la toţi care dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze"

445

18 oct 23:23PoliticăCioloș, mesaj pentru PSD și PNL: Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi

Premierul desemnat Dacian Cioloș face un apel către cei de la PSD și PNL să voteze guvernul monocolor al USR....382

18 oct 23:23PoliticăProgram de guvernare: USR propune un Pact naţional pentru vaccinare

USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, o serie de măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei...326

18 oct 23:23PoliticăCiolacu, ordin în interiorul PSD: Pregătiți-vă de anticipate

Marcel Ciolacu ne-a dat ordin să ne pregătim de anticipate, pentru că acesta va fi rezultatul actualei crize”,...299

17 oct 12:26PoliticăVlad Voiculescu: Noua tulpină de Covid ar putea să se formeze în România

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, atrage atenția cu privire la dezvoltarea unei noi vriante de...1197

18 oct 23:27PoliticăVarujan Vosganian REVOLTAT de introducerea certificatului sanitar la locul de muncă în Italia

Varujan Vosganian a avut o ieșire pe pagina sa de Facebook, după ce Italia a introdus de ieri obligativitatea...519

18 oct 23:27PoliticăMarcel Ciolacu: Frig, foame, sărăcie

317

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...6645

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2387

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8233

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...1891

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4315

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4055

Monden
18 oct 13:59MondenCarmen Negoiță, dezvăluiri incredibile despre fostul soţ

Carmen Negoiţă şi-a deschis sufletul şi a vorbit despre un subiect sensibil din trecutul său. Este cunoscut faptul...960

18 oct 14:00MondenCântărețul Luis Gabriel, depistat pozitiv cu COVID-19

Noul coronavirus a infectat o mulțime de oameni, și nici artiștii români nu au scăpăt fără a fi depistați cu...522

18 oct 14:00MondenAnamaria Prodan a luat foc, după ce Reghecampf şi-a asumat oficial relaţia cu Corina Caciuc

1453

18 oct 14:01MondenNicole Cherry face declarații despre nuntă și venirea pe lume a fetiței

Nicole Cherry traversează cea mai frumoasă perioadă din viața ei. Artista se bucură de iubirea bărbatului de...505

18 oct 14:02MondenRăzboi pe o rețetă de ecler: Jamila a pierdut procesul cu rivala sa și e bună de plată

Tribunalul Bucureşti a pronunţat recent o primă sentinţă într-un proces în care s-au judecat Geanina Staicu-Avram...1220

18 oct 14:02MondenAlex Bodi, acuzat că nu s-a prezentat în sala de judecată

388

Mapamond
18 oct 13:44MapamondAmplă manifestaţie împotriva fascismului, la Roma

Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat sâmbătă în capitala Italiei împotriva fascismului, la o săptămână...320

18 oct 13:45MapamondDictatorul militar din Myanmar a fost exclus de la summitul ASEAN

Asociația țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) îl exclude pe dictatorul militar din Myanmar și va invita un...282

18 oct 13:45MapamondUn cutremur puternic a lovit insula Bali

397

18 oct 13:47MapamondRusia a înregistrat pentru prima oară peste 1000 de decese cauzate de Covid-19

Rusia a raportat cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului, sâmbătă, bilanțul depășind pentru prima...307

18 oct 13:47MapamondNoua Zeelandă și-a vaccinat 2,5% din populație într-o singură zi

Noua Zeelandă și-a vaccinat 2,5% din populație, sâmbătă, în cadrul unui efort larg al guvernului de la Wellington...334

18 oct 13:48MapamondISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la moscheea șiită din Kandahar

284

Sănătate
18 oct 13:04SănătateUn bebeluş născut infectat cu SARS-CoV-2, tratat cu succes la o maternitate din Iaşi

Un bebeluş s-a născut infectat cu SARS-CoV-2 la o maternitate din Iaşi. Cazul este o premieră, spun medicii care nu...222

18 oct 13:04SănătateRafila: "În fiecare săptămână dispare o COMUNĂ, din cauza deceselor de COVID"

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, s-a declarat afectat de cele 2.000 de decese care sunt săptămânal...307

18 oct 13:02SănătateBeatrice Mahler, soluţie pentru a opri valul 4: "Testarea gratuită la intrarea în centrele comerciale"

255

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT