rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

DETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23 de ani, putem spune că a trecut prin multe experiențe, a anchetat cele mai complexe cazuri, dar a rămas pe poziții, mereu cu același profesionalism. Chiar dacă a promovat toate examenele pentru structurile ierarhic superioare, a ales să rămână în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la prima sa dragoste. În cadrul interviului acordat cotidianului Replica de Constanța, procurorul a vorbit despre teribilele crime din weekend, despre activitatea Parchetului la care activează, dar și despre care sunt pașii unei anchete.

”Aveți dreptate, cred că sunt cel mai vechi procuror criminalist de Parchete de la nivelul Tribunalelor din România. Am în urmă o activitate de circa 23 de ani de procuror criminalist care a investigat infracțiuni îndreptate împotriva vieții”, a spus procurorul Zafer Sadîc.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prima sa dragoste

”Investigația criminalistică a reprezentant pasiunea mea profesională încă de când am terminat facultatea și am dat examen ca să intru în magistratură. Întreaga mea carieră de magistrat a fost circumscrisă sferei activităților de urmărire penală proprie și cea mai mare parte a fost legată de infracțiunile îndreptate împotriva vieții: omoruri, omor calificat și celelalte forme de infracțiuni intenționate. A fost prima mea dragoste, cea de procuror criminalist, nu am putut să renunț niciodată la ea, deși am avut numeroase ocazii de a renunța la această carieră și să mă pot transfera la alte unități ierarhice sau alte structuri de Parchet din Ministerul Public, am preferat să lucrez pe investigațiile criminale legate de infracțiuni contra vieții și cred că am și avut succes. Acesta a fost motivul principal pentru care nu am dorit să plec. Fac ceea ce îmi place și sunt foarte mulțumit de activitatea mea”, a explicat procurorul criminalist.

Crimele teribile din weekend

”Amândouă au fost cazuri tipice de investigație, sunt similare ca și modalitate de comitere a faptei. Cea de la Cochirleni a reprezentat o violență în familie, unchiul și-a ucis un nepot, cea de a doua a fost tot în cadrul familiei restrânse, autorul faptei și-a ucis cumnata cu peste 40 de lovituri de cuțit. Deși pentru mine sunt cazuri tipice și simple, nu au foarte multe dedesubturi, acestea au un impact deosebit de mare asupra celor din jur, în general pentru comunitățile acestora. Cea de la nivelul satului Cochirleni, a avut un impact negativ asupra comunității care este destul de restrânsă, mare parte din sat venise la fața locului să vadă ce s-a întâmplat. Victima era un adolescent de 18 ani, nici nu apucase să dea piept cu viaţa. Evenimentul din Constanţa vă pot spune că este mult mai trist prin amploarea leziunilor pe care le-a suferit victima, inculpatului i s-a reținut infracțiunea de omor calificat sub forma cruzimilor. Unul singur era sub influența băuturilor alcoolice, cel de la Cochirleni. Cel de la Constanța a fost doar furios de situația în care se afla, iar din cauza acelei stări de furie a acționat, a încercat cumva să se răzbune pe faptul că victima intervenea în relația lui conjugală. Nu spun că am fost impresionat neapărat de amploarea leziunilor pentru că am mai văzut și mai rău de atât, tristă a fost situația că în momentul în care eram la locului faptei, iar victimei i-a sunat telefonul mobil. Am răspuns la telefon și am fost oarecum afectat de faptul că am vorbit la telefon cu fiica victimei care își căuta mama și nu înțelegea de ce nu-i răspunde mama la telefon. Nu i-am spus fetei la telefon acest lucru, am rugat-o să-mi dea un adult și să-i spun ce s-a întâmplat”, a declarat Zafer Sadîc.

Criminalii își recunosc faptele?

”Să spun că ar fi cam jumătatea ponderei celor care își recunosc faptele, celor care cooperează cu anchetatorii, cu care nu este foarte greu să lucrezi cu ei. În schimb, există situații în care cealaltă jumătate ne obligă pe noi să ne punem în mișcare toate celulele neuronale, încât să reușim să fim cu un pas înaintea lor și să vânăm greșelile pe care le-au făcut ei. Cu cei care sunt mai puțin cooperanți este mai greu de lucrat, dar nu imposibil. În momentul în care conduci investigația, tu, ca și anchetator, ești cel care dictează. Sunt foarte mulți inculpați care încearcă să-și impună punctul de vedere și să se facă ascultați”, potrivit procurorului.

Etapele unei anchete, pas cu pas

”Din perspectiva criminalistică, lucrurile sunt relativ simple. O anchetă pleacă de la sesizarea unei persoane. La cazul din Medeea, sesizarea a fost făcută de sora victimei, care a fost și martoră la eveniment, cea mai întâlnită formă de sesizare este cea de a suna la 112. În momentul în care dispecerul primește această sesizare, îl va sesiza pe polițistul competent, îl va anunța pe ofițerul de investigații criminale, care la rândul lui va verifica informația să fie serioasă, să nu fie o glumă proastă. Dacă se confirmă sesizarea, va fi anunțat și procurorul. Prima etapă a investigației este cercetarea la fața locului, se face în două etape, în care găsim cele mai mult urme, reușind să identificăm agresorul, victima, complicii. După aceea, se trece la faza de administrare a probatorului, se dispun expertizele medico-legale, se pot dispune și alte tipuri de expertize. Avem apoi confruntări, percheziții, prezentare pentru identificare de persoane, se poate face reconstituirea situației. Ulterior, dacă avem autorul faptei, dispunem începerea urmăririi penale față de persoana respectivă, o informăm, din clipa aceea persoana are foarte multe drepturi ca și suspect, are voie să fie asistat de un apărător, are voie să nu declare nimic, are voie să conteste ancheta. Trecem la momentul următor al inculpării, când persoana este deja îndreptată către făgașul acela al judecății, atunci începe cu adevărat procesul penal. Când cineva devine inculpat înseamnă că avem suficiente probe ca să ne gândim că acea persoană să fie vinovatul”, ne-a explicat procurorul Zafer Sadîc.

Dosare multe, personal puțin

”În funcție de fluctuația personalului putem avea mai multe sau mai puține dosare. În general, un procuror are în lucru aproximativ între 70-100 de dosare anual. Eu am în lucru peste 50 de dosare la momentul actual. Trebuie să mă aplec asupra sorții mai multor persoane, în fiecare dosar sunt cel puțin 2 persoane. Este destul de aglomerat, pentru că funcționăm la jumătate din capacitate. Este o problemă destul de mare cu personalul, suntem jumătate față de câți ar trebui să fim. Au fost multe propuneri și proiecte, dar a fost o durere pentru noi ca Poliția Judiciară să treacă la Parchet, așa încât să pot lucra direct cu polițistul, iar acesta să asculte doar de mine. Din punctul meu de vedere, Poliția Judiciară ar trebui să fie trecută la Ministerul Public. Ar fi un lucru bun, se fac eforturi de mult timp, dar zarurile nu au fost aruncate în acest sens”, a spus Sadîc.

Cum a influențat pandemia activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”A influențat-o destul de mult. Nu am avut voie să facem anchete, nu am putut să luăm contact cu oamenii, până când am trecut din starea de urgență în cea de alertă, nu am putut să facem nimic. La fel, nu am putut să chemăm pe nimeni să audiem, a trebuit să soluționăm totul din birouri. În afară de urgențe, în celelalte dosare a trebuie să amânăm investigarea lor. A fost un an destul de greoi pentru sistemul justițiar, a scăzut cumva cantitatea de dosare, nu și calitatea. A trebuit să facem față, am mers înainte”, potrivit procurorului criminalist.

Cum se împacă viața de procuror cu cea de familie

”Se împacă destul de greu viața de familie cu cea de procuror. Spre exemplu, weekendul acesta am dormit acasă doar jumătate din noapte atât sâmbătă, cât și duminică. Nu se împacă foarte bine, dar chiar dacă apar acele mici dezechilibre încercăm cumva să trecem peste ele. În momentul în care mi-am găsit consoarta, a știut cu cine își va continua viața. Dacă mi-am ales această profesie, trebuie să o duc până la final”, a răspuns procurorul Sadîc Zafer.

Riscurile meseriei de procuror: amenințări cu moartea

”Au fost momente când am primit jigniri și amenințări. În momentul în care ești procuror nu se poate să nu primești astfel de jigniri. Pot spune că sunt motivul pentru care a apărut în Codul de Procedură Penală o abatere judiciară, atunci când există o atitudine ireverenţioasă față de un magistrat, am avut dosare în care am fost nevoit să mă lupt cu inculpații, dar și cu avocații acestora. Am avut amenințări cu moartea, directe sau indirecte, de la anumite persoane pe care le anchetam pentru omor, persoane care și-au ispășit și pedeapsa, dar am trecut cu bine peste ele. Am trecut și peste probabile atacuri fizice. Investigam un individ pentru un omor, nu știam că are probleme psihice, bănuiam, dar nu eram sigur, și m-am trezit că individul a pus mâna pe capsatorul de pe biroul meu și deja mi-am imaginat că vrea să-mi dea cu el în cap. Mi-am dat seama, m-am mișcat, polițistul care îl însoțea a acționat imediat și l-a putut opri. Sunt și astfel de situații. De atunci am învățat să nu mai țin la vedere obiecte ce pot fi folosite împotriva mea, biroul să fie cât se poate de liber, dar am trecut peste toate”, ne-a spus procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

La ce să se aștepte tinerii care doresc să devină procurori

”E greu să dai cuiva sfaturi atunci când vrea să îmbrățișeze o meserie. Dacă îți dorești să devii procuror trebuie să știi foarte multă carte, trebuie să aibă o răbdare fantastică. Trebuie să aibă răbdarea lui Hristos, înțelepciunea lui Solomon, inventivitatea lui Edison, rigoarea științifică a lui Pastor, trebuie să aibă anumite aptitudini dintre cele mai bune. Este foarte greu, dar ai și satisfacții atunci când munca ta este încununată de succes”, a mai spus procurorul criminalist, Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Mai multe detalii interesante din cariera sa, din anchete, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video:

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 22 septembrie 20214476
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Cum se intră la Kaufland, după introducerea noilor restricții! Magazinul a făcut anunțul
mai mult...Interviuri
14 oct 00:11InterviuriFelicia OVANESIAN (I): SUTE de TERENURI din Mamaia și Satul de Vacanță, folosite GRATIS de operatori. VIDEO

Felicia Ovanesian a intrat în istoria Constanței ca primul city manager al orașului. Venit din mediul juridic, cu o...10737

16 oct 00:03InterviuriFelicia OVANESIAN (III): Eu NU mă COMPORT în PRIMĂRIE ca pe MOȘIA mea3412
25 sep 23:55InterviuriHoria ȚUȚUIANU: LUNGOCI, RĂSĂUȚEANU, VIȘAN... posibili CANDIDAȚI PSD la Primăria CONSTANȚA. VIDEO!3715
15 oct 00:10InterviuriFelicia OVANESIAN (II): Este POSIBIL ca PUZ-ul Marilor Bulevarde să fi fost BLOCAT intenționat! VIDEO

Registrul Spațiilor Verzi și PUZ-ul marilor bulevarde sunt două subiecte ”cu greutate” care au stârnit, de-a...6478

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video2046
26 oct 00:19InterviuriAdrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO1819
22 oct 00:04InterviuriFlorin CHELARU va REZOLVA problema alunecării de teren de la Piața de Pește! Video

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. În cadrul interviului...2423

22 oct 00:04InterviuriArh. Cristiana POPESCU, USR: REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI trebuia făcut de MULT TIMP! Video1290
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video7775
16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2846

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video8643
7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO2190
Vremea
6.4°6.4° - 10.6° miercuri, 27 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 3.03 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/4933512271624
5/40315362217
joker64523221713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 oct 00:00SportFCSB ar putea bifa o nouă mutare importantă: „E excepțional, nu mă pot împotrivi transferului”

Jean Vlădoiu, președintele celor de la FC Argeș, vrea să meargă până la capăt în Cupa României. Crede că e...41

28 oct 14:49SportÎncă un club din Liga 1 a cerut intrarea în insolvență

Academica Clinceni, ultima clasată din Liga 1, a cerut miercuri intrarea în insolvență. Formația din Iflov are doar...47

28 oct 00:00SportTenis: Simona Halep - Unul dintre obiectivele mele este să văd dacă pot reintra în Top 10

Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 18 WTA, a afirmat că unul dintre obiectivele pe care şi le-a propus în...32

28 oct 00:00SportTenis: Stefanos Tsitsipas şi Alex Zverev, calificaţi în optimi la Viena

Grecul Stefanos Tsitsipas şi germanul Alex Zverev, primii doi favoriţi ai turneului de tenis de la Viena (ATP 500),...35

Local
28 oct 20:10LocalSIRIENII de la Building Expert Top Construct KS mai vor DOUĂ etaje la imobilele pe care le dețin în MAMAIA

Societatea Building Expert Top Construct KS SRL ce deține două imobile în Mamaia Nord a solicitat două avize pentru...42

28 oct 00:06LocalDe BEAT ce ERA, a UITAT că e în CARANTINĂ şi a BUŞIT MAŞINA

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat, în jurul orei 19.30, la data de 26 octombrie a.c., un...1049

28 oct 00:06LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

504

28 oct 00:05LocalÎncă 14 DECESE la Constanța din cauza COVID-19

Până miercuri, 27 octombrie a.c., 46.015 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...266

28 oct 00:07LocalConsilierii locali din Medgidia, convocați în ședință. Iată ordinea de zi

Consilierii locali ai municipiului Medgidia vor participa la ședința ordinară care se va desfășura joi, 28...167

28 oct 00:07LocalOrdinea de zi a Consiliului Local, SUPLIMENTATĂ din nou

Alte trei proiecte de hotărâre vor ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal în cadrul ședinței...181

28 oct 00:06LocalBĂRBAT CONDAMNAT pentru conducere fără permis, ESCORTAT şi ÎNCARCERAT la Poarta Albă

un bărbat, de 42 de ani, pe numele căruia Judecătoaria Medgidia a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani și...184

28 oct 00:06LocalSpitalul Mangalia este ocupat aproape în totalitate de pacienți COVID

La Spitalul Municipal Mangalia, cele 121 de paturi sunt ocupate aproape în totalitate de pacienți infectați cu noul...199

28 oct 00:06LocalCOVID-19: 602 NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANȚA

982

Politică
28 oct 00:01PoliticăReacția lui Cîţu după ce PNL, USR și UDMR nu au reușit să treacă certificatul verde prin Senat

Premierul interimar Florin Cîţu, preşedinte al PNL, a declarat miercuri că va avea grijă ca parlamentarii liberali...459

28 oct 00:02PoliticăSondaj Avangarde: PSD pe primul loc, urmat de PNL și AUR

Un sondaj Avangarde realizat în perioada 17-26 octombrie indică faptul că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri...446

28 oct 00:02PoliticăOrban: Ciucă și Cîțu cerșesc voturi de la PSD

235

28 oct 00:02PoliticăDeputatul PSD Dumitru Coarnă, fost polițist, JEFUIT în parcarea unui supermarket

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a fost jefuit în parcarea unui supermarket. Fost polițist, Coarnă a avut o problemă cu...762

28 oct 01:02PoliticăMarcel Ciolacu: 'Credeți că este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România?'

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că liderul PNL Florin Cîțu nu este cel care decide în acest moment cu privire la...258

28 oct 01:03PoliticăDan Barna spune că USR nu este Hopa-Mitică în negocierile PNL cu PSD

203

Interviuri
22 oct 00:04InterviuriFlorin CHELARU va REZOLVA problema alunecării de teren de la Piața de Pește! Video

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. În cadrul interviului...2423

22 oct 00:04InterviuriArh. Cristiana POPESCU, USR: REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI trebuia făcut de MULT TIMP! Video

Cristiana Popescu, consilier local USR, este unul dintre puținii oameni din Consiliul Local care se pricep la urbanism....1290

16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

7775

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2846

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul...8643

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

2190

Monden
28 oct 00:00MondenAdele a anunţat datele pentru concertele pe care le va susţine la Londra în 2022

Adele a anunţat datele pentru concertele pe care le va susţine la Londra în 2022, acestea fiind primele show-uri live...31

28 oct 13:42MondenAl cincilea sezon al serialului 'The Crown' va include o adaptare a interviului exploziv acordat de prinţesa Diana în 1995

Cel de-al cincilea sezon al serialului dramatic "The Crown", produs de platforma Netflix, va conţine o adaptare a...35

28 oct 00:00MondenPremiera unui documentar pe teme de mediu narat de Alec Baldwin, amânată

32

28 oct 00:00MondenFilmul 'E stata la mano di Dio', de Paolo Sorrentino, va reprezenta Italia la premiile Oscar din 2022

Ultimul film al lui Paolo Sorrentino, "E stata la mano di Dio" ("The Hand of God"), va reprezenta Italia la cea de-a...27

28 oct 00:00MondenComediantul Mort Sahl a încetat din viaţă la 94 de ani

Comediantul american Mort Sahl, considerat părintele satirei politice moderne, a încetat din viaţă la vârsta de 94...32

28 oct 14:16MondenActorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, a murit

523

Mapamond
28 oct 00:50MapamondVilă de vânzare cu 500.000.000 de euro: Elementul care o face specială

O vilă din Roma cu unica pictură murală creată de maestrul italian Caravaggio este scoasă la vânzare pentru...217

28 oct 00:50MapamondTurcia, acuzată de către Grecia după ce patru copii s-au înecat într-un naufragiu

Grecia a acuzat marţi Turcia după un nou naufragiu al unei ambarcaţiuni cu migranţi în urma căruia patru copii au...122

28 oct 00:50MapamondEgiptul ridică starea de urgenţă instaurată în 2017

124

28 oct 00:52MapamondChina carantinează un oraș cu 4 milioane de locuitori

Autorităţile chineze au impus marţi carantină în Lanzhou (nord-vest), care numără patru milioane de locuitori,...148

28 oct 00:51MapamondDonald Trump Jr vinde tricouri online cu mesajul: ”Armele nu ucid oameni, Alec Baldwin ucide oameni”

Fiul fostului președinte american profită de pe urma situației nefericite prin care trece marele actor. Donald Trump...208

28 oct 00:51MapamondCEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, este discriminatorie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca fiind "discriminatorie" atribuirea automată unui copil,...158

28 oct 00:49MapamondVAL de agresiuni sexuale în Armata Marii Britanii: date alarmante rezultate în urma unui studiu făcut

Femeile care activează în armata Marii Britanii se confruntă cu un risc considerabil de hărţuire emoţională,...140

28 oct 00:49MapamondMutațiile gripei aviare, noul pericol care pândește omenirea după SARS-Cov-2

Creşterea numărului de persoane infectate cu gripă aviară în China în acest an stârneşte îngrijorare în...251

28 oct 00:49MapamondTeheranul se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol

127

Sănătate
28 oct 12:51Sănătate50.000 de doze de tratament anti-Covid de la laboratorul american Merck vor fi livrate în Franţa

Franţa a comandat 50.000 de doze de medicament anti-COVID-19 de la laboratorul american Merck, a anunţat marţi...302

28 oct 12:50SănătateValeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer

Valeriu Gheorghiță a explicat marți, într-o conferință de presă, motivul pentru care s-a prelungit termenul de...956

28 oct 12:51SănătatePandemia este 'departe de a se fi terminat', potrivit comitetului de urgenţă al OMS

219

28 oct 00:00SănătateUn pansament cu biopolimer ar putea vindeca leziunile cronice

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan dezvoltă un pansament practic, ieftin, cu biopolimeri,...33

28 oct 00:58SănătateDe ce amidonoasele sunt importante în alimentație?

Amidonoasele (alimente care conțin amidon) sunt o parte esențială a unei diete hrănitoare, o sursă vitală de...26

28 oct 12:50SănătateMedic: Persoanele care au trecut prin boală ar putea face un episod mai sever dacă nu se vaccinează

Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate...1638

28 oct 12:52SănătateTipare genetice ar putea explica de ce unii tineri fără comorbidităţi suferă forme de COVID-19 grave

O echipă de cercetare internaţională a identificat tipare genetice care ar putea explica de ce unele persoanele...548

28 oct 12:52SănătateGheorghiţă: Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată

Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație...267

28 oct 12:52SănătateUrmările infectării cu COVID-19: Ceață pe creier și pierderi de memorie

553

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT