rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

DETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23 de ani, putem spune că a trecut prin multe experiențe, a anchetat cele mai complexe cazuri, dar a rămas pe poziții, mereu cu același profesionalism. Chiar dacă a promovat toate examenele pentru structurile ierarhic superioare, a ales să rămână în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la prima sa dragoste. În cadrul interviului acordat cotidianului Replica de Constanța, procurorul a vorbit despre teribilele crime din weekend, despre activitatea Parchetului la care activează, dar și despre care sunt pașii unei anchete.

”Aveți dreptate, cred că sunt cel mai vechi procuror criminalist de Parchete de la nivelul Tribunalelor din România. Am în urmă o activitate de circa 23 de ani de procuror criminalist care a investigat infracțiuni îndreptate împotriva vieții”, a spus procurorul Zafer Sadîc.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, prima sa dragoste

”Investigația criminalistică a reprezentant pasiunea mea profesională încă de când am terminat facultatea și am dat examen ca să intru în magistratură. Întreaga mea carieră de magistrat a fost circumscrisă sferei activităților de urmărire penală proprie și cea mai mare parte a fost legată de infracțiunile îndreptate împotriva vieții: omoruri, omor calificat și celelalte forme de infracțiuni intenționate. A fost prima mea dragoste, cea de procuror criminalist, nu am putut să renunț niciodată la ea, deși am avut numeroase ocazii de a renunța la această carieră și să mă pot transfera la alte unități ierarhice sau alte structuri de Parchet din Ministerul Public, am preferat să lucrez pe investigațiile criminale legate de infracțiuni contra vieții și cred că am și avut succes. Acesta a fost motivul principal pentru care nu am dorit să plec. Fac ceea ce îmi place și sunt foarte mulțumit de activitatea mea”, a explicat procurorul criminalist.

Crimele teribile din weekend

”Amândouă au fost cazuri tipice de investigație, sunt similare ca și modalitate de comitere a faptei. Cea de la Cochirleni a reprezentat o violență în familie, unchiul și-a ucis un nepot, cea de a doua a fost tot în cadrul familiei restrânse, autorul faptei și-a ucis cumnata cu peste 40 de lovituri de cuțit. Deși pentru mine sunt cazuri tipice și simple, nu au foarte multe dedesubturi, acestea au un impact deosebit de mare asupra celor din jur, în general pentru comunitățile acestora. Cea de la nivelul satului Cochirleni, a avut un impact negativ asupra comunității care este destul de restrânsă, mare parte din sat venise la fața locului să vadă ce s-a întâmplat. Victima era un adolescent de 18 ani, nici nu apucase să dea piept cu viaţa. Evenimentul din Constanţa vă pot spune că este mult mai trist prin amploarea leziunilor pe care le-a suferit victima, inculpatului i s-a reținut infracțiunea de omor calificat sub forma cruzimilor. Unul singur era sub influența băuturilor alcoolice, cel de la Cochirleni. Cel de la Constanța a fost doar furios de situația în care se afla, iar din cauza acelei stări de furie a acționat, a încercat cumva să se răzbune pe faptul că victima intervenea în relația lui conjugală. Nu spun că am fost impresionat neapărat de amploarea leziunilor pentru că am mai văzut și mai rău de atât, tristă a fost situația că în momentul în care eram la locului faptei, iar victimei i-a sunat telefonul mobil. Am răspuns la telefon și am fost oarecum afectat de faptul că am vorbit la telefon cu fiica victimei care își căuta mama și nu înțelegea de ce nu-i răspunde mama la telefon. Nu i-am spus fetei la telefon acest lucru, am rugat-o să-mi dea un adult și să-i spun ce s-a întâmplat”, a declarat Zafer Sadîc.

Criminalii își recunosc faptele?

”Să spun că ar fi cam jumătatea ponderei celor care își recunosc faptele, celor care cooperează cu anchetatorii, cu care nu este foarte greu să lucrezi cu ei. În schimb, există situații în care cealaltă jumătate ne obligă pe noi să ne punem în mișcare toate celulele neuronale, încât să reușim să fim cu un pas înaintea lor și să vânăm greșelile pe care le-au făcut ei. Cu cei care sunt mai puțin cooperanți este mai greu de lucrat, dar nu imposibil. În momentul în care conduci investigația, tu, ca și anchetator, ești cel care dictează. Sunt foarte mulți inculpați care încearcă să-și impună punctul de vedere și să se facă ascultați”, potrivit procurorului.

Etapele unei anchete, pas cu pas

”Din perspectiva criminalistică, lucrurile sunt relativ simple. O anchetă pleacă de la sesizarea unei persoane. La cazul din Medeea, sesizarea a fost făcută de sora victimei, care a fost și martoră la eveniment, cea mai întâlnită formă de sesizare este cea de a suna la 112. În momentul în care dispecerul primește această sesizare, îl va sesiza pe polițistul competent, îl va anunța pe ofițerul de investigații criminale, care la rândul lui va verifica informația să fie serioasă, să nu fie o glumă proastă. Dacă se confirmă sesizarea, va fi anunțat și procurorul. Prima etapă a investigației este cercetarea la fața locului, se face în două etape, în care găsim cele mai mult urme, reușind să identificăm agresorul, victima, complicii. După aceea, se trece la faza de administrare a probatorului, se dispun expertizele medico-legale, se pot dispune și alte tipuri de expertize. Avem apoi confruntări, percheziții, prezentare pentru identificare de persoane, se poate face reconstituirea situației. Ulterior, dacă avem autorul faptei, dispunem începerea urmăririi penale față de persoana respectivă, o informăm, din clipa aceea persoana are foarte multe drepturi ca și suspect, are voie să fie asistat de un apărător, are voie să nu declare nimic, are voie să conteste ancheta. Trecem la momentul următor al inculpării, când persoana este deja îndreptată către făgașul acela al judecății, atunci începe cu adevărat procesul penal. Când cineva devine inculpat înseamnă că avem suficiente probe ca să ne gândim că acea persoană să fie vinovatul”, ne-a explicat procurorul Zafer Sadîc.

Dosare multe, personal puțin

”În funcție de fluctuația personalului putem avea mai multe sau mai puține dosare. În general, un procuror are în lucru aproximativ între 70-100 de dosare anual. Eu am în lucru peste 50 de dosare la momentul actual. Trebuie să mă aplec asupra sorții mai multor persoane, în fiecare dosar sunt cel puțin 2 persoane. Este destul de aglomerat, pentru că funcționăm la jumătate din capacitate. Este o problemă destul de mare cu personalul, suntem jumătate față de câți ar trebui să fim. Au fost multe propuneri și proiecte, dar a fost o durere pentru noi ca Poliția Judiciară să treacă la Parchet, așa încât să pot lucra direct cu polițistul, iar acesta să asculte doar de mine. Din punctul meu de vedere, Poliția Judiciară ar trebui să fie trecută la Ministerul Public. Ar fi un lucru bun, se fac eforturi de mult timp, dar zarurile nu au fost aruncate în acest sens”, a spus Sadîc.

Cum a influențat pandemia activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”A influențat-o destul de mult. Nu am avut voie să facem anchete, nu am putut să luăm contact cu oamenii, până când am trecut din starea de urgență în cea de alertă, nu am putut să facem nimic. La fel, nu am putut să chemăm pe nimeni să audiem, a trebuit să soluționăm totul din birouri. În afară de urgențe, în celelalte dosare a trebuie să amânăm investigarea lor. A fost un an destul de greoi pentru sistemul justițiar, a scăzut cumva cantitatea de dosare, nu și calitatea. A trebuit să facem față, am mers înainte”, potrivit procurorului criminalist.

Cum se împacă viața de procuror cu cea de familie

”Se împacă destul de greu viața de familie cu cea de procuror. Spre exemplu, weekendul acesta am dormit acasă doar jumătate din noapte atât sâmbătă, cât și duminică. Nu se împacă foarte bine, dar chiar dacă apar acele mici dezechilibre încercăm cumva să trecem peste ele. În momentul în care mi-am găsit consoarta, a știut cu cine își va continua viața. Dacă mi-am ales această profesie, trebuie să o duc până la final”, a răspuns procurorul Sadîc Zafer.

Riscurile meseriei de procuror: amenințări cu moartea

”Au fost momente când am primit jigniri și amenințări. În momentul în care ești procuror nu se poate să nu primești astfel de jigniri. Pot spune că sunt motivul pentru care a apărut în Codul de Procedură Penală o abatere judiciară, atunci când există o atitudine ireverenţioasă față de un magistrat, am avut dosare în care am fost nevoit să mă lupt cu inculpații, dar și cu avocații acestora. Am avut amenințări cu moartea, directe sau indirecte, de la anumite persoane pe care le anchetam pentru omor, persoane care și-au ispășit și pedeapsa, dar am trecut cu bine peste ele. Am trecut și peste probabile atacuri fizice. Investigam un individ pentru un omor, nu știam că are probleme psihice, bănuiam, dar nu eram sigur, și m-am trezit că individul a pus mâna pe capsatorul de pe biroul meu și deja mi-am imaginat că vrea să-mi dea cu el în cap. Mi-am dat seama, m-am mișcat, polițistul care îl însoțea a acționat imediat și l-a putut opri. Sunt și astfel de situații. De atunci am învățat să nu mai țin la vedere obiecte ce pot fi folosite împotriva mea, biroul să fie cât se poate de liber, dar am trecut peste toate”, ne-a spus procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

La ce să se aștepte tinerii care doresc să devină procurori

”E greu să dai cuiva sfaturi atunci când vrea să îmbrățișeze o meserie. Dacă îți dorești să devii procuror trebuie să știi foarte multă carte, trebuie să aibă o răbdare fantastică. Trebuie să aibă răbdarea lui Hristos, înțelepciunea lui Solomon, inventivitatea lui Edison, rigoarea științifică a lui Pastor, trebuie să aibă anumite aptitudini dintre cele mai bune. Este foarte greu, dar ai și satisfacții atunci când munca ta este încununată de succes”, a mai spus procurorul criminalist, Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Mai multe detalii interesante din cariera sa, din anchete, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video:

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 22 septembrie 20214207
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
mai mult...Interviuri
14 oct 00:11InterviuriFelicia OVANESIAN (I): SUTE de TERENURI din Mamaia și Satul de Vacanță, folosite GRATIS de operatori. VIDEO

Felicia Ovanesian a intrat în istoria Constanței ca primul city manager al orașului. Venit din mediul juridic, cu o...10457

16 oct 00:03InterviuriFelicia OVANESIAN (III): Eu NU mă COMPORT în PRIMĂRIE ca pe MOȘIA mea3224
25 sep 23:55InterviuriHoria ȚUȚUIANU: LUNGOCI, RĂSĂUȚEANU, VIȘAN... posibili CANDIDAȚI PSD la Primăria CONSTANȚA. VIDEO!3510
16 sep 00:05InterviuriGheorghe HALEȚ: NU există niciun PARLAMENTAR care să se LUPTE pentru Constanța

Gheorghe Haleț, omul de televiziune și cultură, cu o vastă experiență în politică, a revenit în studioul...5580

15 oct 00:10InterviuriFelicia OVANESIAN (II): Este POSIBIL ca PUZ-ul Marilor Bulevarde să fi fost BLOCAT intenționat! VIDEO6266
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI1984
17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2851

16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video7101
16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO2581
8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul...8383

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO1988
24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video4444
Vremea
10.8°10.8° - 13.5° joi, 21 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 8.15 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4913241110618
5/4023142515521
joker2032335314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 oct 00:00SportFotbal: Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat pentru Dinamo

Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat, marţi, un contract cu clubul de fotbal Dinamo Bucureşti până la finalul...79

21 oct 00:00SportNew York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din NBA

New York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA),...88

21 oct 00:00SportFotbal: Betis a câştigat în deplasare în La Liga

Betis Sevilla a învins-o pe Deportivo Alaves cu scorul de 1-0, luni seara, în deplasare, într-un meci din etapa a...77

21 oct 00:00SportGimnastică artistică: Maria Ceplinschi s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol la Mondiale

Sportiva română Maria Ceplinschi, în vârstă de 16 ani, s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol...107

Local
21 oct 00:00LocalDoi inspectori ANAF Constanța, REȚINUȚI pentru LUARE de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...12183

21 oct 23:59LocalConsultații și tratamente stomatologice gratuite pentru preșcolari, elevi și studenți!

Rețeaua de medicină școlară stomatologică a orașului nostru cuprinde 14 cabinete medicale care se află în...349

21 oct 23:59LocalPrimăria Năvodari acordă, și în acest an, tichete sociale de Crăciun!

167

21 oct 23:58LocalCoronavirus: Se suspendă cursurile cu prezență fizică la 5 unități de învățământ din Constanța

În cadrul CJSU, a fost votată, miercuri, 20 octombrie a.c. hotărârea nr. 150. Aceasta prevede aprobarea propunerii...612

21 oct 23:58LocalPoliţiştii, SEMNAL de ALARMĂ privind EMAIL-URILE de tip PHISHING

Phisingul reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum...296

21 oct 23:58LocalConsilierii au votat PROIECTE IMPORTANTE pentru județ

Consilierii judeţeni s-au reunit miercuri, 20 octombrie 2021, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele...327

21 oct 23:59LocalPERCHEZIŢII la Sinoe! 165 de kilograme de peşte CONFISCATE de POLIŢIŞTI

În urma unor informații operativ-investigative, polițiștii Secției 5 Rurală Cogealac au pus în aplicare, la data...554

21 oct 00:00LocalANCHETĂ: Tânără PIPĂITĂ de COLEGI, pe HOLURILE LICEULUI Tehnic TOMIS!

Polițiștii Secției 3, în cursul zilei de marți, 19 octombrie, au fost sesizați cu privire la faptul că o elevă,...4585

21 oct 00:00LocalIMAGINE cu un puternic IMPACT emoțional, din Spitalul Județean CONSTANȚA!

38229

Politică
21 oct 21:29PoliticăMarcel Ciolacu s-a vaccinat cu doza a treia

Marcel Ciolacu a anunțat, pe Facebook, că s-a vaccinat cu doza a treia de ser anti-coronavirus. Liderul PSD și mai...186

21 oct 21:29PoliticăKlaus Iohannis cheamă partidele abia joi la consultări

Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare joi, de la ora 11, potrivit...222

21 oct 21:29PoliticăCîțu: Soluția este un nou guvern format în jurul PNL

185

21 oct 21:28PoliticăCCR: O hotărâre a Parlamentului privind STAREA de ALERTĂ, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari -...1042

21 oct 21:28PoliticăCurtea Constituţională RESPINGE sesizarea Ancăi Dragu privind REMANIEREA miniştrilor

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, privind...168

21 oct 23:29PoliticăLudovic Orban cere demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL

Ludovic Orban i-a cerut, miercuri, demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL. Fostul șef al liberalilor spune...239

21 oct 21:30PoliticăKlaus Iohannis, DESFIINȚAT de George Simion: 'Și-a bătut joc și trebuie să plătească'

George Simion, copreședintele AUR, a avut un discurs dur în Parlamentul României, în care a criticat modul în care...464

21 oct 21:30PoliticăDiana Șoșoacă, show în Parlament: Pentru colegii de la USR spun jos masca!

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a dezlănțuit în Parlament. „Pentru colegii de la USR spun „jos masca!”, vă...339

21 oct 21:31PoliticăCiolacu vrea restricții pentru nevaccinați: 'Eu am un drept la viață'

1484

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7101

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2581

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8383

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...1988

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4444

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4208

Monden
21 oct 00:00MondenCelebra artistă Christina Aguilera anunță lansarea unui nou single în limba spaniolă

Christina Aguilera a anunţat lansarea primului său single în limba spaniolă din ultimii peste 20 de ani, informează...84

21 oct 00:00MondenKanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi a devenit 'Ye'

Rapperul american Kanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi se va numi de acum înainte "Ye", informează...90

21 oct 00:00MondenEdiţia din 2021 a MTV Europe Music Awards va fi organizată în Ungaria în sprijinul comunităţii LGBTQ

82

21 oct 00:00MondenTatăl lui Meghan Markle i-a cerut fiicei sale să îi permită să îşi viziteze nepoţii

Thomas Markle le-a cerut luni fiicei lui, Meghan, şi ginerelui său, prinţul Harry, să îi permită să îşi...80

21 oct 00:00MondenRegizorul M Night Shyamalan va prezida juriul internaţional al Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul şi producătorul M Night Shyamalan a fost ales să conducă juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii...79

21 oct 01:22MondenCorneliu Porumboiu, reacție în ancheta DIICOT în care este cercetat pentru spălare de bani

309

Mapamond
21 oct 00:00MapamondPreşedintele Nicolas Sarkozy, audiat ca martor în procesul privind sondajele suprafacturate

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marţi audierea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în...74

21 oct 00:00MapamondTrei adolescenţi au fost arestaţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că au împins un bărbat în faţa unui tramvai

Trei adolescenţi au fost arestaţi marţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că ar fi responsabili de moartea unui...92

21 oct 00:00MapamondFBI a pătruns în locuința din Washington a aliatului lui Putin, Oleg Deripaska

100

Sănătate
21 oct 00:00SănătateCoronavirus - Dr. Hans Kluge: Marea greşeală, lipsa investiţiilor în sănătatea publică

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a subliniat marţi că niciun sistem sanitar n-a fost pregătit...75

21 oct 00:00SănătateValeriu Gheorghiță, întâlnire video cu omologul portughez: 'Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă'

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, i-a spus medicului Valeriu...86

21 oct 00:00SănătateStudiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

73

21 oct 00:00SănătateINSP: Până pe 17 octombrie - 3.199 de cazuri confirmate cu varianta Delta a SARS-CoV-2

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, marţi, că, până la data de 17 octombrie, au fost confirmate...72

21 oct 20:56SănătateBolnavii români de coronavirus REFUZĂ să fie transferați în Ungaria, ca să nu MOARĂ de foame

Pare o glumă, dar nu e. Ungaria s-a oferit să acord asistență medicală pacienților români de pe secțiile ATI,...615

21 oct 20:57SănătateAstraZeneca oferă primul tratament cu anticorpi care poate proteja pacienții vulnerabili în fața Covid-19

406

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT